Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
12°C

„Vă ajutăm din Sibiu”: o pagină de Facebook care a devenit o mișcare umanitară

„Vă ajutăm din Sibiu”: o pagină de Facebook care a devenit o mișcare umanitară

„Vă ajutăm din Sibiu” a depășit stadiul inițial de pagină de facebook creată pentru a ajuta persone aflate în carantină sau izolare, în contextul actual dat de îmbolnăvirile cu noul coronavirus. După mai bine de 10 zile, Smaranda Bălan, cea care a pornit această inițiativă, spune că a ajuns un adevărat motor de mobilizare a oamenilor pentru a-și ajuta semenii. Cu aproape 5.000 de membri, cu peste 130 de voluntari împărțiți în patru categorii, cu psihologi și oameni mereu implicați în problemele comunității și cu sprijinul autorităților și al altor formațiuni umanitare, „Vă ajutăm din Sibiu” răspunde astăzi nevoilor persoanelor aflate în situații vulnerabile. Crucea Roșie Sibiu este unul dintre partenerii de bază ai inițiativei civice, iar voluntarii vorbesc despre lumea mixtă și confuză din centrele de carantină ale Sibiului.

Smaranda

În prima jumătate a lunii martie, Smaranda Bălan, antreprenor și unul dintre oamenii implicați în comunitatea sibiană a creat grupul de sprijin „Vă ajutăm din Sibiu”, o inițiativă civică importantă, care în 13 zile a adunat aproape 5.000 de oameni gata în orice clipă să-i ajute pe cei care nu au posibilitatea de a se aproviziona sau de a ieși din casă. În scurt timp i s-a alăturat și Diana Manta, iar acum vorbim despre patru grupuri de voluntari bine organizați, un call center dedicat persoanelor aflate în carantină, despre o colaborare strânsă cu autoritățile din Sibiu și despre un grup de inițiativă care a devenit exemplu și pentru alte orașe din țară cum sunt Clujul și Timișoara. Smaranda vorbește despre „Vă ajutăm din Sibiu”.

„De zile bune tot primesc propuneri de interviu de la diverse publicaţii sau posturi TV. N-am considerat că este momentul să vorbim acum despre „Vă ajutăm din Sibiu”, pentru că nu cred că acum este vremea cuvintelor şi a declaraţiilor de presă, ci vremea suflecării mânecilor pentru a face ceva, cu responsabilitate şi discernământ. Şi mai ales, cu decenţă. Dar apoi am aflat că oamenii din Sibiu care au văzut grupul nostru pe facebook ar vrea să ştie şi povestea. Totul a început cu o postare pe facebook, care a primit o infuzie de suport comunitar şi care astăzi s-a transformat într-un grup de aproape 5.000 de oameni. Când am lansat apelul pentru stângerea de voluntari, era acum vreo 10 zile. Părea o idee drăguţă şi civilizată atunci, să încerci să ajuţi pe cineva din proximitatea ta cu aprovizionarea. Mai ales la bunici m-am gândit (cum le spun eu celor de 65+), fiindcă şansele acestei categorii de vârstă de a face comenzi online pentru livrări la domiciliu sunt destul de mici. Mi s-a alăturat demersului meu Diana Manta şi astfel am deschis pe facebook grupul „Vă ajutăm din Sibiu”. Mă gândeam că se vor stânge acolo câteva zeci de entuziaşti şi că vom încerca să mai facem, ce se mai putea face, pe calmul de dinaintea furtunii”, povestește Smaranda.

Avea, însă, să constate altceva. Până în seara zilei în care a creat grupul se adunaseră sute de oameni, iar acele sute s-au transformat în mii. „Sute de oameni au preluat postarea de a înfiinţa un grup de suport comunitar, un loc virtual unde să putem vorbi despre o apăsare comună. Zeci de oameni buni şi cunoscuţi din Sibiu m-au contactat ca să-şi ofere ajutorul. În aceeași seară, Dan Perjovschi ne-a desenat un logo. Mi-am dat seama că aceasta nu mai este doar o iniţiativă cetăţenească în social media şi că putem forma prin facebook un hub comunitar care să conecteze resursa umană a orașului cu nevoile autorităților”, mai spune Smaranda.

Va ajutam din Sibiu 1

Patru categorii de voluntari

Pentru că inițiativa ei a luat o asemenea amploare, Smaranda a decis să se adreseze celor de la Crucea Roşie Filiala Sibiu pentru a le cere sprijinul.

„A fost categoric un moment de inspiraţie, fiindcă am găsit în oamenii de la Crucea Roşie - Nana Morar, Răzvan Biriş, Cristi Fodor- cei mai buni parteneri pentru acest proiect. Alături de Diana, s-a alăturat grupului Răzvan Dinu, în rolul de moderator, şi astfel am început să gândim un sistem de lucru care să includă organizarea voluntarilor. Am avut mereu în minte convingerea aceasta că, mai ales într-un moment de criză, autorităţile şi cetăţenii trebuie să îşi unească eforturile”, este de părere Smaranda. Pasul următor a fost făcut cu cei de la Crucea Roşie și cu Ciprian Ciocan de la Fundația Comunitară, alături de care au solicitat o întâlnire cu Daniela Cîmpean, Preşedinta Consiliului Judeţean, pentru a vedea care sunt temele și unde ar putea suţine autorităţile prin contribuția comunităţii, pentru că știau deja că se putea conta pe câteva grupe funcționale de lucru. Acum, o parte dintre voluntarii „Vă ajutăm din Sibiu”, au fost preluaţi de organizaţia Crucea Roşie Filiala Sibiu şi sunt grupaţi în patru categorii. Este vorba de „Voluntarii Organizaţi”, cei care ajută la sortarea pachetelor cu alimente de bază colectate prin programul Banca de Alimente al Crucii Roşii, „Voluntarii Empatici”, cei care se oferă să ajute persoanele care solicită ajutorul prin pagina de facebook, şi „Voluntarii Curajoşi”, cei care merg alături de Direcţia de Sănătate Publică în centrele de carantină. Alături de aceştia este și un grup al „Voluntarilor Psihologi”, format din psihologi certificaţi, care s-au alăturat efortului de a ajuta, prin consiliere psihologică, persoanele aflate în carantină. „Locuim într-un oraş relativ mic, iar evenimentele ultimilor ani au scos la lumină nucleul civic al comunităţii. Aş fi zis că ştiu pe ce resurse umane putem conta, dar iată că această criză a scos la iveală oameni noi și talentați, care mie personal îmi dau speranţă. Bogdan Tetu este un tânăr pe care l-am cunoscut prin grupul de facebook, un om deosebit de serios şi muncitor. Bogdan a adus soluţia de implementare a call centerului dedicat persoanelor aflate în carantină şi, de ieri, linia telefonică deschisă pentru aceştia este funcţională. Și tot funcțional este și un spațiu fizic în care cei de la Crucea Roșie au creat un loc fizic al Băncii de Alimente”, spune Smaranda.

Nana Morar

Au fost oameni care au cerut carne de mici, brânză și pufuleți

Raluca Morar, directorul Crucii Roșii din Sibiu spune că parteneriatul cu initiative civică „Vă ajutăm din Sibiu” și cu autoritățile sibiene este unul strâns și coagulat. „Implicarea noastră în această poveste constă, în primul rând, în realizarea tuturor contractelor voluntarilor și realizarea de legitimații ca voluntari ai Crucii Roșii. Pentru campania Covid-19 sunt mai multe grupuri de voluntari. Noi, practic, coordonăm grupul de Voluntari psihologi unde avem 15 psihologi, toți cu experiență și calificări în domeniu care îi consiliază telefonic pe cei ce se află în centrele de carantină ale autorităților și pe cei care ne solicită sprijin. Numărul de telefon este unul intern pe care nu-l facem public, pentru că nu are access toată lumea la el. Astfel, îi sunăm noi, în funcție de cum îi Identifică autoritățile. Până acum, printre cei care au avut nevoie de ajutor în acest sens, au fost și cei de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. Unde avem solicitări de la autorități, acolo dăm contactul și intră psihologii noștri în joc. Cea mai importantă treabă a lor este în centrele de carantină”, spune Raluca Morar. Tot Crucea Roșie a repornit campania „Banca de Alimente”. Având în vedere limitările date de contextul creat de infectările cu noul coronavirus, reprezentanții organizației au pus la dispoziție un cont în care oamenii pot dona bani. Cu acești bani sunt cumpărate obiecte de igienă pentru persoanele aflate în carantină și alimente și obiete de igienă pentru persoanele vulnerabile aflate în izolare.

Crucea Roșie

Momentan, toate acestea sunt asigurate din fondurile Crucii Roșii Sibiu. „Să nu înțeleagă că vom răspunde tuturor apelurilor, pentru că am avut și cazuri în care oamenii au sunat să le aducem carne de mici sau brânză, ori pungi de pufuleți. Vorbim despre oamenii cu adevărat vulnerabili. Oameni de peste 65 de ani care nu au aparținători și nici vecini care să-i ajute”, spune Raluca Morar.

Toate alimentele sunt adunate în depozitul pus la dispoziție de Consiliul Județean, depozit despre care vorbește și Smaranda. Acolo, alimentele sunt depozitate și sunt făcute pachetele pentru donații. Aceste pachete sunt distribuite de voluntari. Raluca vorbește de de un număr de peste 130 de voluntari implicați în toate aceste acțiuni.

O linie telefonică pentru oameni și un grup de lucru cu autoritățile

Raluca mai vorbește și despre o linie telefonică pusă la dispoziție de Bogdan Tetu la care vor răspunde voluntari instruiți și la care vor putea suna oamenii care au nevoie de alimente și de obiecte de igienă. Celor care vor suna li se va face o anchetă social telefonică, pentru că vor fi ajutați cei care au cu adevărat nevoie. Totodată, la acest număr de telefon vor putea suna și cei care vor să facă donații în bani sau alimente. Această linie telefonică va fi disponibilă, cel mai probabil, de la finalul săptămânii. „Un lucru foarte important este și faptul că avem un grup de lucru foarte strâns la nivelul județului nostru format din președinta Consiliului Județean, directorul spitalului, prefect, Ciprian Ciocan, de la Fundația Comunitară, cu Smaranda Bălan, cu cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și noi, cei de la Crucea Roșie în care discutăm tot și avem o o comunicare minunată. Asta este foarte important de spus, pentru că, în comparație cu alte județe, noi ne descurcăm bine, suntem cumva coagulați”, mai spune Raluca.

Va ajutam din Sibiu 2

Voluntar despre persoanele aflate în carantină: „Este necesat să reușești să le arăți că toți trebuie să meargă pe aceeași direcție și cumva să le trezești nevoia să țină cont și de cei din jurul lor”

Am reușit să vorbim și cu una dintre voluntarele care a avut misiunea de a înregista persoanele care au venit din zone roșii și au intrat în carantină. Spune că nu i-a fost frică de contaminare, pentru că era oarecum obișuită cu astfel de situații. A mai făcut parte din Detașamentul pentru Situații de Urgență la Crucii Roșii. „Sincer, am văzut că era o treabă de făcut și nu m-am gândit prea mult și apoi nu sunt o fire prea sperioasă și dacă trebuia făcut și nu era nimeni, am făcut”, spune fata. Povestește că a ajuns la un centru în care au fost duși oamenii care au intrat în țară și proveneau din zone roșii cu risc mai mare de infectare. Când a ajuns ea, în sistem de carantină erau aproximativ 80 de persoane. Erau oameni care aveau deja câteva zile la activ de când stăteau acolo și erau oameni care tocmai veniseră și încercau să își găsească cumva locul. Primul meu impact a fost atunci când mi-am dat seama cât de difieriți erau. Erau din medii sociale diferite, erau și străini, erau și de etnii diferite, erau și diferențe culturale și oameni bătrâni, dar și tineri teribiliști. Era o varietate foarte mare de oameni care trebuiau calanizați spre același scop. Mi se părea că, pe undeva, există așa o teamă care plutea în aer. O suspiciune, pentru că erau într-un context cu totul nou. Cei care stăteau de câteva zile acolo erau mai așezați, mai calmi, mai împăcați cu situația, pentru că asta trebuie făcut. Cei noi încă nu erau siguri de ce însemna acea carantină și erau vocali. Spuneau că au drepturi, că trebuie să primească lucruri. Nu înțelegeau practic nici gravitatea situației, nici măcar ipotetică, iar unii dintre ei nici nu erau dispuși să înțeleagă. Au fost momente în care părțile trebuiau să se obișnuiască unii cu ceilalți și să găsească o cale de mijloc prin care să locuiască împreună o perioadă de timp. Cu toate acestea, am fost surprinsă când una dintre doamnele care venise din Italia cu soțul ei îmi spunea că o interesează și pe ea să facă voluntariat după perioada de carantină. Asta arată că, totuși, există solidaritate și o preocupare pentru ceilalți. Aici este cumva cheia. Să reușești să le arăți că toți trebuie să meargă pe aceeași direcție și cumva să le trezești nevoia să țină cont și de cei din jurul lor, pentru că nu mai suntem toți de capul nostru”, spune voluntara.

Va ajutam din SibiuRomânia a luat exemplul Sibiului

În toate aceste zile care s-au scurs de când în România s-au luat primele măsuri pentru stoparea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus, sibienii au avut nevoie de ajutor, au fost solidari s-au mobilizat și au inspirat. Smaranda Bălan spune că au fost zile în care s-au primit zeci de telefoane, au fost oameni care au donat și s-au implicat, dar și oameni care au înțeles greșit menirea grupului. „În cele 10 zile de la înfiinţarea grupului, am trecut prin nenumărate stări, aproape aş zice că vorbim de viaţa de dinainte de „Vă ajutăm din Sibiu” şi viaţa de după „Vă ajutăm din Sibiu”. Sunt zile în care primim zeci de telefoane şi de mesaje de la oameni care solicit un medicament, până la oameni care doresc să-şi pună la dispoziţie casa pentru cineva care nu-şi mai poate plăti o chirie, de la oameni care vor să doneze o sticlă de dezinfectat, până la un om minunat care a donat 100 de echipamente sterile pentru voluntarii noștri, de la cineva care a abuzat de suportul nostru şi ne-a chemat spunând că are nevoie de ajutor, când în realitate voia doar o pungă de pufuleţi, de la oameni care ne-au scris că vor să-și doneze ziua de naștere pentru a colecta fonduri, la oameni care ne-au cerut permisiunea de a replica modelul grupului nostru în orașele lor. La această oră, inspirat de „Vă ajutăm din Sibiu” mai sunt active în țară „Vă ajutăm din Timișoara” și „Vă ajutăm din Cluj”, spune Smaranda.

Din toate experiențele pe care le-a avut, Smaranda spune că a văzut multiplele fețe ale umanității, iar umanitatea a primat. „Aș putea spune că în toate aceste zile am văzut, pe repede înainte, cu setarea „experiențe condensate”, multiplele fațete ale personalităţii umane. Am văzut infinit mai multă bunătate decât indiferență, mai multă solidaritate decât egoism, mai multă determinare de a face bine decât dorință de a sta deoparte. Oamenii, prin forța lor, se organizează singuri cu informații și soluții. Pagina „Vă ajutăm din Sibiu”de pe facebook e doar un loc de punere împreună a resurselor de bine. De exemplu, la nicio oră după postarea unui anunț legat de o bătrână care și-a pierdut casa în incendiu, oamenii s-au mobilizat și au găsit o rezolvare. În ceea ce privește relația cu autoritățile, aș zice că da, mai avem multe de învățat unii de la alții, dar că până acum nu au fost uși la care să fi bătut și care să nu se fi deschis”, spune Smaranda.

Ar fi multe de vorbit despre „Vă ajutăm din Sibiu”, dar în clipa de față Smaranda consideră că este momentul acțiunii și nu al vorbelor, de aceea, cel mai bine este să conștientizăm ceea ce se întâmplă și să ne aducem cu toții aportul așa cum ar fi normal să o facem pentru a-i proteja pe cei dragi. „Ar fi mult mai multe de spus și sper ca într-o bună zi să ne uităm la pagina de facebok „Vă ajutăm din Sibiu” dintr-o perspectiva documentară, testimonială pentru mobilizarea orașului. Până atunci însă, e foarte important ca în aceste zile să înțelegem toți că cel mai mare bine pe care putem să ni-l facem nouă, celor dragi, comunității noastre, medicilor, echipelor de intervenție și de voluntari, este să stăm acasă, fiindcă numai o izolare riguroasă ne poate salva viețile”, mai spune Smaranda.

Atât Smaranda, cât și Raluca țin să le mulțumească tuturor celor implicați în acest demers civic, de la voluntari, cei care fac donații și până la autoritățile care s-au implicat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

GG

Acum 3 ani

Numai un om bun poate alina suferinta.Felicitari !Sa fiti binecuvantati cu sanatate , bucurii si impliniri.
Raspunde

werner

Acum 3 ani

bravo felicitari .. cred ca ar trebui facut public si un numar de telefon pentru persoanele in varsta ce cu au fb.
Raspunde

intrebare! Multumesc!!!!

Acum 3 ani

Stie cineva un centru de printat deschis? Foto ptr. legitimatie, acte necesare si in criza???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus