Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Sibiul și Mediașul invită vârstnicii să dea telefon dacă au nevoie de ajutor. În Brașov se dau brățări cu ”buton roșu”

Sibiul și Mediașul invită vârstnicii să dea telefon dacă au nevoie de ajutor. În Brașov se dau brățări cu ”buton roșu”

Administrațiile locale din Sibiu și Mediaș au transmis comunicate de presă prin care invită persoanele în vârstă să sune la numere de telefon speciale, dacă au nevoie de ajutor. Demersul s-a făcut în contextul în articolului 8 din Ordonanța Militară nr. 2/2020, prin care autoritățile publice locale au   obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor. Autoritățile sunt cele care trebuie să asigure sprijin, conform prevederilor Ordonanței.

Se caută sprijin pentru identificarea persoanelor în vârstă

Viceprimarul Mediașului, Christine Thellmann, a anunțat că persoanele de peste 65 de ani din Mediaș sunt invitate să sune la patru numere de telefon de la Direcția de Asistență Socială. ”Adresăm cetățenilor rugămintea de a ne sprijini în identificarea persoanelor vârstnice din comunitatea noastră, care nu au aparținători legali, sunând la numere de telefon amintite. Odată cu creșterea solicitărilor de asistență pentru livrarea de hrană și medicamente la domiciliu, dar și pentru distribuirea de informații, apelăm la sprijinul reprezentanților societății civile, al asociațiilor si ONG-urilor. “, a declarat viceprimarul Christine Thellmann.

Toate persoanele care doresc să se implice ca și voluntari sunt rugate să trimită un e-mail la adresa primaria@primariamedias.ro, unde pot comunica datele de contact, respectiv numele, prenumele și un număr de telefon. Aceștia vor fi contactați de reprezentanți ai primăriei, dacă va fi nevoie.

Numerele de telefon sunt: 0758.028.194, 0758.028.199, 0757.026.943, 0723.797.645.

Același lucru îl solicită și administrația locală din Sibiu. ”Pentru a realiza o evidență a acestor persoane și pentru a intra în contact cu asistenții sociali, Direcția de Asistență Socială pune la dispoziția lor un TelVerde (cu apelare gratuită): 0800 811 822, liniile fiind deschise zilnic, între orele 6.00 - 21.00. De asemenea, persoanele în cauză pot apela numerele de telefon ale Direcției de Asistență Socială 0369/446441; 0269/208932; 0269/208927; 0269/208929, de luni până joi între orele 8-15.30, iar vinerea între orele 8-13”, se arată în comunicat.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani de pe raza municipiului Sibiu, fără aparținători sau alte forme de sprijin social, care nu au posibilitatea să se aprovizioneze cu alimente sau se află în dificultate, sunt invitate să apeleze aceste linii. Astfel, vor fi luați în evidență și vor putea transmite asistenților sociali problemele cu care se confruntă pentru ca personalul specializat să poată identifica modalitatea de a le acorda sprijin.

Modelul Brașov: brățări electronice cu ”buton roșu”

Primarul Braşovului a anunţat vineri că pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Consiliului Local din 15 noiembrie se va regăsi un proiect de hotărâre privind aprobarea programului de tele-asistenţă pentru persoanele vârstnice prin implementarea programului „Butonul roşu”. Proiectul presupune achiziţionarea unui kit şi a unui abonament lunar de tele-asistenţă „Butonul Roşu” (https://butonulrosu.ro/) pentru 100 de persoane. Pachetul este compus dintr-un telefon mobil şi o brăţară SOS rezistentă la apă ce permite conectarea la un număr predefinit în modul difuzor. Prin intermediul acestei brăţări tip ceas din silicon medical, dotată cu un buton roşu de panică, rezistentă la apă şi conectată wireless la telefon, vârstnicii pot semnala o situaţie de urgenţă prin apăsarea butonului. Semnalul este transmis automat către un dispecerat, iar în funcţie de complexitatea şi gravitatea situaţiei semnalate, operatorul care preia apelul poate iniţia un protocol medical ce va indica acţiunile ce trebuie întreprinse (ex: automedicaţie, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, transmiterea unei cereri pentru serviciu ambulanţă etc), scrie Bună Ziua Brașov.

Valoarea totală a proiectului este de 78.900 lei (39.300 de lei valoarea kiturilor şi 39.600 lei anual, pentru plata abonamentelor butonul roşu şi telefonice). Pachetul „Butonul roşu” costă 393 lei/persoană şi va conţine un telefon mobil (cu taste mari cu iluminare, font mare, meniu simplu - destinat seniorilor) şi o brăţară SOS rezistentă la apă ce permite conectarea la un număr predefinit în modul difuzor ). Abonamentul la serviciul „Butonul roşu” costă 18 lei/lună/persoană, iar cel de telefonie -15 lei/lună/persoană.

Autoritatea electorală oferă listele cu persoanele în vârstă din fiecare localitate

Listele cu persoanele trecute de 65 de ani în fiecare localitate deja există, iar administrațiile locale au de câteva zile acces la ele. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că primarii pot utiliza datele şi informaţiile conţinute în Registrul electoral, la care au acces potrivit legii, pentru a identifica şi a ţine evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani.

Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus