Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Spitalul Militar infirmă cazul de coronavirus dat pe Facebook

Spitalul Militar infirmă cazul de coronavirus dat pe Facebook

O serie de acuzații au fost  aduse managerului Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu. Cristina Adi Opriță care spune că este medic în cadrul spitalului îl acuză pe dr. Doru Florian Cornel Moga că ar refuza testarea personalului medical în condițiile existenței unui caz confirmat prin CT de coronavirus. De asemenea, vorbește despre lipsa echipamentelor de protecție din cadrul unității spitalicești. Aceasta a postat un mesaj prin care ridică aceste probleme pe pagina de facebook a președintelui României, Klaus Iohannis. Reprezentanții spitalului au răspuns gradual tuturor acuzațiilor. Aceștia spun că pacientul a fost testat, iar rezultatele au arătat că nu fusese infectat cu noul coronavirus. Totodată, spun că în spital sunt folosite echipamente de protecție, conform protocoalelor. 

Cristina Adi Opriță spune că este medic în cadrul Spitalului Militar Sibiu. Aceasta a făcut o postare pe pagina de facebook a Președintelui României, Kalus Iohannis, în care îl acuză pe managerul spitalului, colonelul medic dr. Doru Florian Cornel Moga, că refuză să testeze personalul medical în condițiile în care, în cadrul spitalului există un caz de Covid-19 plămân pozitiv la CT. Totodată, acuză și lipsa echipamentelor de protecție din cadrul spitalului.

„Sunt medic de urgență CPU Sp Militar Sibiu! Nu avem echipament de protecție avem deja un caz de Covid-19 plămân pozitiv la CT; managerul Sp a decis sa fie testat pacientul după trei zile de la internare; a refuzat sa testeze personalul contact, spunând că testarea este ptr pacienți, nu ptr personalul medical! Sp Militar Sibiu este spital de suport ptr Sp Judetean Sibiu; cum credeți domnule Președinte că vom fi apți de muncă dacă un amator de manager numit politic (colonel medic Moga) ne expune pe noi medicii și personalul cu care lucrăm. Cum vă puteți imagina că vom ajuta pacienții în condițiile în care ne vom infecta? Această atitudine de amatorism managerial va atrage consecințele închiderii unui spital care ar trebui sa fie unul strategic. Nu avem echipament de protecție nu avem personal, spitalul nu are un plan în ceea ce privește circuitul pacienților infectați! Doriți închiderea spitalului? Va fi în maxim două săpt. DACĂ nu aduceți medici militari cu experiență manageriala! Moga ne amenință cu desfacerea contractului de munca! Pe noi medicii ???? Profund impresionată! Asta este tot ce poate face acest manager”, este postarea exactă a medicului Cristina Adi Opriță.

poza postare spital

Reprezentanții Spitalului Militar spun că pacientul internat prezenta leziuni care puteau fi considerate asemănătoare cu cele ale coronavirusului, însă în urma testării la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", rezultatele au ieșit negative.

„Facem precizarea că informațiile transmise în mediul online de un angajat al Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, privind existența unui caz de pacient infectat cu COVID-19 în spitalul nostru, nu corespund realității. Pacientul la care se face referire în postare a fost internat în data de 21 martie, în secția medicină internă, după ce, prin efectuarea triajului epidemiologic s-a exclus suspiciunea de infecție cu COVID-19. În data de 23 martie, pacientul a continuat investigațiile radiologice (CT toracic), în urma cărora s-au constat leziuni, care puteau fi considerate asemănătoare celor provocate de COVID-19.

Cu toate că pacientul nu se încadra în definiția de caz pentru infectarea cu noul coronavirus, pentru a preîntâmpina îngrijorarea personalului spitalului, s-au prelevat probe de la pacient, care au fost trimise pentru testare la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino". Rezultatul primit în data de 24 martie, în jurul orei 12.30, a fost NEGATIV pentru COVID-19”.

De asemenea, conducerea spitalului face precizări cu privire la echipamente de protecție folosite în spital. „Cu privire la acuzațiile aduse în privința lipsei dotărilor cu echipamente de protecție, precizăm că, în cadrul spitalului se folosește echipament de protecție în conformitate cu recomandările de folosire a echipamentulu individual de protecție care trebuie utilizat în contextul COVID-19, în funcție de secție, personal și tipul de activitate, document elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale. Conducerea spitalului are în plan un circuit pentru potențialii pacienți infectați cu COVID-19 și spațiile necesare izolării acestora. ”, mai spun aceștia.

Nu în ultimul rând reprezentanții spitalului oferă explicații și cu privire la testarea personalului.

„Privitor la informația conform căreia managerul spitalului a refuzat să testeze personalul contact, menționăm că în cadrul spitalului testările pacienților suspecți COVID-19 se fac în conformitate cu prevederile din ”Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus”, respectiv sunt testați doar contacții eventualelor cazuri confirmate.”

În acest caz și Prefectura Sibiu a dispus către Direcția de Sănătate Publică verificarea situației de la Spitalul Militar.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Sorin

Acum 3 ani

Nu știu care este adevăratul fake news.
Raspunde

Adevar

Acum 3 ani

Nu mai mintiti atat.credeti ca nu avem cazuri in sibiu cand sunt in intreaga tara,europa si lume.au probleme in sistemul medical tari mai dezvoltate decat noi... Sa nu ne mai mințim si sa fim realisti,daca Bucurestiu nu vrea sa dea ca Sibiul nu are e altceva...timpul le rezolva pe toate.
Raspunde

io de la tara

Acum 3 ani

faptul ca harta pe judete nu mai este valabila = lipsa de transparenta-> panica, suspiciune ca situatia e mult mai grava decat pare pentru ca daca n-ar avea autoritatile nimic de ascuns nu vad de ce n-ar publica datele pe judete( cum publicain continuare datele despre cei vindecati pe judete)
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 ani

Statul roman ascunde de vineri 20 martie informația legata de județele de unde sunt cei testati pozitiv in ziua respectiva (zilnic). Propun asadar ca cei din Sibiu care pot avea informația corecta (medici, angajati dsp etc), sa o faca public aici la comentarii in articolele din TS. Dar cu inca o data, cu mențiunea ca trebuie sa fie afirmatie responsabila, corecta, nu e deloc momentul sa aruncam fake news intre oameni. Eu zic ca e bine sa știm unde ne situam, la nivel de judet, comparat cu alte judete si evident raportat la situația naționala si europeana. Sper ca sunteți si voi de acord cu aceasta propunere, daca ma veți critica imi asum, asta e, dar daca nu, cei care au informația corecta, va rugam postați zilnic. Mulțumesc.
Raspunde

Țepeș

Acum 3 ani

Aia nu a jurat lui Hipocrate! Dacă ai norocul sa ajungi la urgentă când este de garda Opricapra , ai îmbulinat-o! Stă in pat intr-o încăpere de unde poate fi văzută și nici la bascheti nu o doare de durerile tale. Nici nu te bagă in seama! Sa te întrebe ce te doare sau sa îți ia tensiunea? Noroc bun! Televizorul doar televizorul e in raza ei vizuala! Pacientul nu exista! Noroc cu asistentele ca o întreabă ce pot ele sa facă! Merita trimisa la o ferma de crocodili sa trăiască cu spaima ca scapă vreunul...
Raspunde

BON

Acum 3 ani

Intraţi pe pagina ei de Facebook şi vizualizaţi postările şi citiţi comentariile şi apoi veţi înţelege căt de responsabilă este această "doctoriţă"...
Raspunde

Marcel

Acum 3 ani

Totusi! Personalul medical trebuie testat în totalitate! Indiferent de secție!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus