Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, propune o amânare de până la 9 luni a plăţii ratelor la bănci, în funcţie de cum decide fiecare debitor.
Într-o declaraţie la Realitatea Plus, şeful de la Finanţe a subliniat, miercuri, că nu va fi nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă pentru a obţine o astfel de facilitate, ci doar de o cerere către bancă.
"Am propus băncilor ca până la 9 luni să fie perioada de amânare a ratelor. Propunerea a fost discutată şi cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar. Fiecare cetăţean va decide care este perioada pentru care vrea să îşi amâne ratele. Se va face la cerere şi nu există niciun fel de restricţionare. Nu este nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă, nu este nevoie de alte piedici. Cei care cred că nu pot face faţă în această perioadă şi vor să-şi amâne ratele la bancă vor face o cerere către bancă. Detaliile le voi prezenta în Ordonanţa de urgenţă pe care o voi propune mâine (joi, n.r.) în şedinţa de guvern", a afirmat Florin Cîţu, citat de Agerpres.
El a explicat, totodată, că discuţiile din ultimele zile au fost purtate tocmai pentru a se asigura că există lichiditate în sistem, astfel încât să nu fie probleme de finanţare.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a explicat că oamenii nu vor fi obligaţi să plătească într-o lună tot ceea ce a fost amânat, iar reeşalonarea se va face pentru o perioadă lungă de timp.
"Reeşalonarea se va face pe o perioadă lungă de timp, poate chiar pe toată perioada creditului. Statul intervine pentru susţinere. Vom ajuta şi încă 12 luni, după cele 9, dar forma finală a acestui ajutor o veţi vedea în ordonanţa de urgenţă. Oamenii să nu se îngrijoreze. Nu vor fi puşi să plătească într-o lună după ce se termină această perioadă tot ceea ce fost amânat. Diferenţa de dobândă se va plăti reeşalonat pe o perioadă lungă de timp în aşa fel încât să nu existe o povară imediată pentru cei care au rate la bancă", a precizat Cîţu.
Referitor la modul în care pot fi obţinute aceste facilităţi, ministrul citat a precizat că demersul se poate face în doi paşi, printr-un telefon la bancă şi o scrisoare pe e-mail.
"Eu propun să facem în 2 - 3 paşi. Un telefon iniţial şi apoi o reconfirmare printr-un e-mail. Vedem cum se poate face logistic. Eu propun să fie cât mai simplu pentru că toate băncile din România au un call center foarte bun. Dacă nu se va putea face doar prin e-mail", a mai spus Florin Cîţu.
Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.
Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1040
Ultimele comentarii
Acum 17 ore
Satuldeprosti
Acum 17 ore
Sibian
Acum 18 ore
Lidia blajan
Acum 19 ore
Marius
Acum 19 ore
Asen