Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului a renunțat la 500.000 de lei, pentru a fi donați Spitalului Județean

Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului a renunțat la 500.000 de lei, pentru a fi donați Spitalului Județean

Reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului au renunțat la alocări financiare de jumătate de milion de lei, pentru ca acești bani să fie redirecționați Spitalului județean Sibiu și folosiți pentru dotările necesare în contextul pandemiei Covid-19.

Din milionul de lei alocat prin bugetul Consiliului Județean pentru finanțarea bisericilor din județ, Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului îi revenea cea mai mare sumă – 785.000 de lei. Din această sumă, conducerea Arhiepiscopiei a renunțat la 500.000 de lei, ”pentru sprijinirea nevoilor urgente existente în spitale pentru combaterea infecțiilor cu noul coronavirus”.

”În aceste vremuri de încercare și îngrijorare, provocate de răspândirea crescândă a contaminării cu coronavirusul Covid-19 în țara noastră, luând act cu multă responsabilitate de nevoile stringente ale echipamentelor necesare în spitalele din județul Sibiu, am hotărât în ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului să comunicăm prezenta adresă către Consiliul Județean Sibiu, prin care solicităm ca suma de 500.000 de lei (...) să fie redirecționată pentru sprijinirea nevoilor urgente existente în spitale”, se arată în adresa semnată de ÎPS Laurențiu Streza și transmisă conducerii CJ Sibiu.

Restul banilor care rămân alocați Arhiepiscopiei vor fi folosiți pentru ridicarea unei grădinițe în cartierul Arhitecților. ”Conform legii nr.82/2001, art.3, care prevede stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România, CJ Sibiu a alocat în bugetul pe anul 2020 suma de 1.000.000 lei destinată pentru întreținerea și funcționarea, construirea ori repararea lăcașelor de cult și pentru conservarea și întreținerea bunurilor aparținând unităților de cult. Din această sumă, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu i-a revenit 785.000 lei. Diferența rămasă, de 285.000 lei va fi investită de Arhiepiscopie exclusiv în lucrările de construcție și amenajare ale Grădiniței ”Sf. Nicolae” din Cartierul Arhitecților, din Cisnădie”, informează reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, într-un comunicat de presă transmis redacției Turnul Sfatului.

Pentru ce vor fi folosiți banii

Cei 500.000 de lei la care au renunțat reprezentanții Arhiepiscopiei au fost folosiți pentru a întregi sumele pe care CJ Sibiu le-a redirecționat către Spitalul județean Sibiu. Este vorba de un total de două milioane de ei, alocați pentru dotările urgente necesare instituției medicale în contextul epidemiei cu noul coronavirus. ”O prioritate către care este direcționată suma de 357.680 lei este creșterea capacității secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Achiziția de noi paturi și echipamente se impune în regim de urgență în contextul actual, pentru a pregăti secția ATI să poată trata în viitorul apropiat un număr cât mai mare de persoane care vor avea nevoie de terapie asistată. Menționăm că această sumă completează suma de 3,6 milioane de lei deja investită de spital în acest sens”, se arată în comunicatul CJ Sibiu.

Peste 1,64 de milioane de lei vor fi folosiți pentru achiziția de materiale ”absolut necesare cadrelor medicale în contextul pandemiei”. ”Este vorba de materiale de protecție, care constau în consumabile sanitare, măști, halate, protecție încălțăminte, ochelari, viziere și alte echipamente de protecție, toate de unică folosință. Pe lângă materialele de protecție, din această sumă se vor achiziționa și teste rapide RT-PCR pentru diagnosticare, reactivi, termometre, echipament medical pentru secțiile de linia I Anestezie și Terapie Intensivă, Contagioase adulți, Serviciul de Urgență. O altă categorie de materiale este reprezentată de materialele și echipamentele de dezinfecție: filtre antivirale, recipiente de dezinfecție, , mașini de spălat și uscătoare și nu numai, materiale de curățenie și dezinfecție”, mai informează reprezentanții CJ Sibiu.

Și de la sibieni și firme

Prin achitarea unei linii de testare pentru depistarea celor infectați cu noul coronavirus, Fundația Con-A este prima entitate privată din județ care a dat un semnal amplu în ceea ce privește sprijinirea instituțiilor medicale din Sibiu. Ulterior, răspunsurile mediului de afaceri și ale sibienilor au continuat să vină, prin intermediul campaniei ”Un spital + o comunitate”, derulată de Fundația Comunității. 826.000 de lei sunt sumele strânse prin această campanie, sume intrate în urma ședinței de joi a consilierilor județeni în conturile Spitalului județean Sibiu

Unul e Spitalul județean, care prin adresa de azi ne comunică faptul că au încasat, suplimentar, sumele de 293.180 de lei, totalul este de 826.000 de lei, reprezentând o serie de sponsorizări pentru dotarea de echipamente medicale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

BB

Acum 4 ani

Daca ar fi intradevar constienti de ce se intampla in Romania, Arhiepiscopia ar construi in fiecare judet cat un spital! Oricum e de laudat acest gest, clar sunt niste bani pe care Primaria trebuia din start sa ii directioneze, dar e bine ca a facut Arhiepiscopia (probabil nu se mai putea din motive legislative sa faca Primaria).
Raspunde

Coco

Acum 4 ani

Ptr BB Banii NU sunt de la Primarie, ei sunt de la Consiliul Judetean. Ai confundat factorul de putere cu factorul postal. Nu-ti face probleme, greseste calul, apai magarul.
Raspunde

Hemingstein

Acum 4 ani

E echivalentul unui hot de buzunare, care te jefuiește cel puțin o data pe luna, care iți spune ca luna asta el nu îți ia nimic, ca poate ai și tu nevoie. Da, câtă generozitate! Luna asta renunțăm la bani.
Raspunde

R

Acum 4 ani

Dar o cheta de la Arhiepiscopie pentru spital?Nimic? Ceva din cutia milei sau ceva din veniturile adiacente ale Arhiepiscopiei? Consiliul judetean a anuntat primul ca doneaza 2 mil lei acum vine Arhiepiscopia cu un articol de PR sa ne zica ca de fapt ei au renuntat la 500 mii apoi urmeaza sa vina sa vina alta institutie sa ne sphna ca de fapt si ei au renuntat si tot asa toata lumea se lauda ca doneaza banii publici spitalului si bineinteles in al 12 lea ceas. Poate dupa ce trece valul asta, daca trece ... ar trebui sa ne gandim mai bine unde trebuie sa “investim” banii publici. Nu pot sa nu ma gandesc cum in fiecare an doamna Ognean incearca sa stranga bani la maraton pentru aparatura medicala lipsa necesara nou nascutilor si pe de alta parte din pix Consiliul Judetean si Primaria aloca sume de bani imense pentru diferitele agende de entertainment si institutii ca arhiepiscopia. Dupa ce asiguram lipsurile din spitalele din oras, putem merge mai linistitI si la biserica si la teatru si la fotbal si la baschet.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un cetatean

Acum 4 ani

Deci, dar, nu mai sunteţi străini şi locuitori vremelnici, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţii şi casnici ai lui Dumnezeu, zidiţi fiind pe temelia apostolilor şi a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind însuşi Iisus Hristos. Întru El, orice zidire bine alcătuită creşte ca să ajungă un locaş sfânt în Domnul, În Care voi împreună sunteti zidiţi, spre a fi locaş al lui Dumnezeu în Duh. Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel 2:19-22) Şi Eu(Iisus)îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui. (Sfânta Evanghelie după Matei 16:18) Apoi apostolul Pavel spune: După harul lui Dumnezeu, cel dat mie, eu, ca un înţelept meşter, am pus temelia, iar altul zideşte. Dar fiecare să ia seamă cum zideşte. (Epistola Întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 13:10)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un cetatean

Acum 4 ani

Este formată din totalitatea credincioşilor, nu este o clădire făcută de mână omenească Nu ştiţi, oare, că voi sunteţi templu al lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteţi voi. (Epistola Întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 3:16-17)
Raspunde

m

Acum 4 ani

Mare dreptate ai!
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

Impresionant !!! 500 000 lei !!!! Extraordinar !!!! Ar trebui nationalizata toata averea cultelor. In nicio religie nu se vorbeste de bogatii. Toti oamenii "celor sfinte" in scrierile de profil sunt saraci. Doar popii sunt imbuibati !!! Rusine !!!
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

in sfarsit o veste bună de BOR. Să fie prima, să fie mai multe !
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 4 ani

Bun exemplu poate fi urmat și de alții de exempul firmele care dețin magazine alimentare și ne alimentare, care fac un profit frumușel în astfel de timpuri, măcar 1% din profitul zilnic.
Raspunde

profu

Acum 4 ani

Deci nu au dat nimic din partea lor. Au ”acceptat” mai putin... Sunt mare fun al popilor (cutia milei, pomelnice, taxe de botez, nunta, inmormantare, fără impozite toate sumele, salariile)
Raspunde

Adi

Acum 4 ani

Arhiepiscopia "donează" STATULUI BANI care SUNT STATULUI!!! Nu donează banii ei!!! Pe de altă parte ea renunță la niște sume PREVĂZUTE, TEORETICE, pe care, în condițiile actuale simte că s-ar putea să nu le mai primească pentru că este posibil ca statul (Consiliu Județean, Primărie, etc.) să fie nevoit să folosească banii pe care îi colectează, cu prioritate, pentru susținerea luptei contra COVID. În contextul ăsta finanțarea Arhiepiscopului devine secundara și se va realiza DACA ESTE POSIBIL. Că să nu mai vorbim de faptul că Arhiepiscopia intuiește că nu e cazul să forțeze acum, când valul de dezaprobare in privința practicilor și atitudinilor Bisericii e în creștere.
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

...a donat pe naiba!tot din donatii au castigat banii!
Raspunde

Eu.

Acum 4 ani

Terminați cu dobitociile astea. De asta plătesc eu 45% din salariu? Să construiască Biserica spitale? Sau Statul? E de ajuns câte spitale a construit si administrează Biserica. Cultele, adică toate, primesc 0,5 lei pe lună de la fiecare contribuabil. Eu dau la sănătate 2000 lei lunar. Spălați pe creiere! Poate vă reveniți! Bravo Arhiepiscopiei! Să vedem și firmele că dau atât, pentru PR, cum ziceți voi, sau din impozitul acela ce se întoarce înapoi! Numai aberații! Voi ce faceți? Măcar stați în casă??? Dați trezirea la Consiliul Județean, acolo trebuie să urlați, nu să urmăriți și să criticați ce face sau nu Biserica, voi ăștia de zici că gândiți toți cu același neuron. Vorbiți și nu se aude nimic. Iese aer pe gură!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus