Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Victimele violenței domestice, protejate în continuare la Sibiu. „Vor avea un refugiu și în perioada coronavirusului”

Victimele violenței domestice, protejate în continuare la Sibiu. „Vor avea un refugiu și în perioada coronavirusului”

Femeile care trec prin momente dificile în familie și devin victime ale violenței domestice au în continuare un loc în care să fugă și să se simtă în siguranță, promit autoritățile sibiene. Această promisiune vine într-o perioadă în care, spun specialiștii, cazurile de violență domestică ar putea fi accentuate de faptul că familiile sunt forțate să stea în casă.

Cu toate că în această perioadă se impune să petrecem cât mai mult timp în casă, acest lucru nu trebuie să le descurajeze pe femeile abuzate în a căuta ajutor. Instituțiile care asigură protecția și sprijinul lor sunt pregătite chiar și acum să le scoată din familia abuzivă și să le ajute să se recupereze.

„Pe timpul pandemiei, când oamenii sunt izolați în case, violența domestică nu încetează brusc. Nu are cum. Dimpotrivă, o să fie o creștere a situațiilor conflictuale în familie, mai ales că oamenii sunt stresați, panicați, au nesiguranța zilei de mâine, frustrări că nu se pot deplasa liber... așadar este o situație tensionată și la cei care nu aveau de obicei un comportament violent, așa că riscul crește. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de o rețea de sprijin. În această perioadă ne putem simți singuri sau vulnerabili. O rețea de sprijin disponibilă este Rețeaua Învingătoarelor, grupul de facebook (secret din rațiuni de confidențialitate) din spatele programului #ȘiEuReușesc, program pe care îl derulăm încă din 2017”, transmite Camelia Proca, din partea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.).

Echipa A.L.E.G oferă gratuit informații, îndrumare și consiliere psihologică telefonică și online (pe site) persoanelor care se regăsesc într-o situație de violență domestică. Aveți de asemenea posibilitatea de a trimite un mesaj pe facebook sau la adresa de e-mail alegconsiliereonline@gmail.com, dar aveți la dispoziție și numărul de telefon 0753 893 531, de luni până vineri între orele 10-17.

❗️ Pentru situații de urgență vă recomandăm să apelați 112 sau linia telefonică gratuită 0 800 500 333, pusă la dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitate de Sanse între Femei și Bărbați - ANES, destinată victimelor violenței domestice.

Victimele violenței domestice pot fi găzduite și în vremea pandemiei

În cazul în care astfel de cazuri se petrec la Sibiu, victimele au la dispoziție mai multe adăposturi.

Este vorba despre Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice ''Sf. Ana'' (cu o capacitate de 20 de locuri) în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, a cărei locație este secretă având ca scop protejarea victimelor de agresori, și două centre private care acordă servicii de găzduire și consiliere pentru victimele violenței domestice respectiv centrul Asociației Casa de Femei Creștină Germană ''Estera'' (12 locuri) din municipiul Mediaș și centrul Asociației Femeilor din Sibiu (6 locuri) în municipiul Sibiu, locația lor fiind de asemenea secretă.

Programul de funcționare al acestora este non-stop, 24/7.

Proiectul Venus - 42 de locuințe dedicate femeilor agresate, în întreaga țară

Prin Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, începând cu această lună au fost create servicii noi și gratuite destinate victimelor violenței domestice din toate județele:

  • 42 de locuințe protejate pentru victimele violenței domestice care necesită separarea de agresor și sprijin pentru tranziția la o viață independentă, câte una în fiecare județ,
  • 42 de grupuri de suport care vor furniza consiliere psihologică prin intermediul unor programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală pentru victimele violenței domestice în scopul de a le asigura sprijinul necesar pentru depășirea situației de criză în care se află, câte unul în fiecare județ,
  • 42 de cabinete de consiliere vocațională prin care beneficiarele sunt sprijinite și orientate, astfel încât să identifice care sunt opțiunile personale cele mai potrivite pentru formare profesională și identificarea unui loc de muncă, câte unul în fiecare județ.
La nivelul județului Sibiu prin Hotărârea nr.41/27.02.2020, s-a aprobat înființarea ”Locuinței protejată Victoria”, destinată victimelor violenței domestice, din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

Numere de telefon utile: 

DGASPC: 0756152200, 0756102521, 0269983, 0269232066

Direcția de Asistență Socială: 0800811822

Asociația Casa Estera: 0752261819

Asociația Femeilor din Sibiu: 0771148385, 0771148384

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

xy

Acum 2 ani

Foarte frumoase și utile aceste inițiative și realizări! Felicitări doamnelor care se ocupă și care-și dedică timp și pasiune, benevol, pentru victimele agresiunilor domestice, regretabile de altfel!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus