Luni,
30.01.2023
Innorat
Acum
-3°C

Alertă de Covid-19 în comunitatea romilor din Sibiu, după două decese. ”Se tem absolut toți”

Alertă de Covid-19 în comunitatea romilor din Sibiu, după două decese. ”Se tem absolut toți”

Decesul de luni dimineața al lui Gogu Mihuțescu, un lider cunoscut al comunității rome din Sibiu, coroborat cu confirmarea infestării cu noul coronavirus a soției acestuia, care a decedat luni după-amiaza la Spitalul județean, a pus pe jar atât autoritățile, cât și membrii comunității.

Decesul lui Gogu Mihuțescu vine la nici trei zile de la internarea soției acestuia la Spitalul clinic județean Sibiu, unde a fost transportată de un echipaj SMURD Sibiu. Echipajul a fost chemat de urgență, în cursul zilei de vineri, pe strada Grâului, din Sibiu, pentru o intervenție care, la prima vedere, nu avea nicio legătură cu epidemia generată de noul coronavirus. ”La adresa respectivă erau câteva zeci de persoane. Majoritatea tușeau”, confirmă – pentru Turnul Sfatului – surse cadrul echipajului care includea, pe lângă personal de specialitate, și studenți-voluntari.

Suspiciunile că pacienta ar putea fi infectată cu noul coronavirus au crescut după rezultatul radiografiei pulmonare, coroborat cu faptul că femeia călătorise recent în Turcia. În cursul serii de sâmbătă, potrivit informațiilor Turnul Sfatului provenite din surse oficiale, femeia a fost confirmată ca fiind infectată cu noul coronavirus. Toți membrii echipajului SMURD care au intervenit în cazul respectiv au intrat în autoizolare, femeia fiind în continuare internată la Spitalul Județean din Sibiu. Conform informațiilor oficiale culese de Turnul Sfatului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu au început o anchetă epidemiologică în acest caz. ”E destul de greu, fiind o familie destul de numeroasă”, este reacția culeasă de Turnul Sfatului.

Două decese în aceeași familie

Situația a început să capete o cu totul altă anvergură în ochii autorităților locale începând de luni, 30 martie, când a fost înregistrat decesul lui Gogu Mihuțescu, soțul pacientei internate în cursul zilei de vineri. Cu toate acestea, din informațiile obținute de Turnul Sfatului până acum, nu a fost stabilită încă vreo legătură între decesul lui Gogu Mihuțescu și pandemia generată de SARS-CoV-2. Decesul soției acestuia, însă, în prima parte a zilei de luni, a fost în mod indubitabil pus pe seama infecție cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, în buletinul zilnic emis de autoritățile centrale pe subiectul deceselor cauzate de pandemie, cazul de la Sibiu nu a fost publicat, deocamdată.

Decesul lui Gogu Mihuțescu nu a fost, deocamdată, corelată cu pandemia de coronavirus. Cel al mamei sale, da Decesul lui Gogu Mihuțescu nu a fost, deocamdată, corelat cu pandemia de coronavirus. Cel al soției sale, da

În urma unei decizii de la nivel central de acum o săptămână, autorităților locale le este interzis să mai ofere informații referitoare la noile cazuri de coronavirus depistate, prin urmare Turnul Sfatului nu a mai solicitat declarații oficiale reprezentanților locali.

”Se tem absolut toți”

În dimineața zilei de luni, Dorin Cioabă, cel care poartă titulatura de ”rege internațional al romilor”, a publicat un video în care cere reacții din partea autorităților și prudență din partea membrilor comunității romilor.

Ulterior, în discuția cu reporterul Turnul Sfatului, Dorin Cioabă s-a ferit inițial să facă referire la evenimentele legate de familia Mihuțescu, însă a arătat că mulți dintre membrii comunității sunt extrem de îngrijorați. ”Vedem acum că oamenii se îmbolnăvesc, salvările circulă tot mai mult, vedem că mor oameni, prieteni, iar teama aceasta s-a instalat deja și în noi. Eu încerc, de aici de acasă, să îi încurajez și să îi îndemn să nu părăsească domiciliul, iar cei care sunt în carantină sau izolare să respecte aceste condiții. Acum când vedem că moartea e prezentă peste tot...”, a declarat Dorin Cioabă. El a mai remarcat reacția tardivă a autorităților ca urmare a cazului de coronavirus de pe strada Grâului. ”Această familie a luat contact cu mai mulți de acolo. Și nimeni nu a venit, preventiv, să spună celorlalți să aibă grijă. Am făcut presiuni în cele din urmă și, mai apoi, am văzut pe stradă oameni îmbrăcați în salopete albe, să mai pulverizeze cu câteva ceva. Dar cei care sunt în contact direct, trebuiau izolați și testați. Ba, mai mult, cuiva de pe strada Pomicultorilor i s-a făcut rău, avea simptome care nu știau dacă sunt de la o răceală sau de la coronavirus, dar i s-a spus că «nu avem ce să facem». Nu au vrut să vină să îl ia. Și m-a sunat omul disperat, plângând... Am trimis adresă la cei de la ISU, să ia legătura cu ei. Acum am văzut că s-a dat și legea aceasta, că nu mai e voie să refuze medicii cazuri. Dar, vă dați seama, s-au simțit puțin, așa, discriminați într-un fel”, descrie Dorin Cioabă, pentru Turnul Sfatului.

El ține să transmită un apel autorităților, cărora le cere să nu discrimineze membrii etniei rome. ”Aș vrea să transmiteți din partea mea să trateze cu mare seriozitate și cazurile între romi, căci chiar dacă sunt discriminați de unii, ei trăiesc între ceilalți. Și virusul nu ține cont de etnie sau de bogăție sau de frumusețe sau mai știu eu ce. Se tem absolut toți, m-au și sunat: «murim, ce facem?». De aceea am și dat mesajele publice. Nu că am vrea un tratament preferențial, ci unul egal”, adaugă Dorin Cioabă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

God save the King !Sper ca stiti de gluma..
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 2 ani

Liderul romilor zice bine, e normal sa fie tratati la fel ca si restul asa cum sunt convins ca domnul Gogulet a recomandat (in calitatea lui de “lider” al comunitatii) celor din etnia sa nu vina inapoi in tara in perioada asta, sa se protejeze, sa respecte regulile de izolare, sa nu intre in contact decat cu membrii familiei (restranse), etc. La fel cum sunt convins ca si la capitolul taxe sta foarte bine domnul Gogulet, adica si-a achitat testul, ca noi restul le cam achitam si pe ale lor de ceva vreme ... Ce vreau sa zic este ca e obligatoriu sa fie tratati la fel, dar sa isi tina macar gura, tot cu tupeu si cu atitudinea asta ca parca noi suntem toti prosti. Hai fuga repede la-mparat sa vedeti ce sfaturi va da :)
Raspunde

///

Acum 2 ani

Multi s-aiu intoers din strainatate pt. ca acolo au ramas fara obiectul muncii. igiena personala e de la adam si Eva , nu de acum...
Raspunde

Sibianca

Acum 2 ani

Lipsa de transparență, de comunicare între autorități, între instituțiile locale, intre acestea si cetateni va duce cu siguranta la agravarea situației din Sibiu...
Raspunde

Trebuie facut ceva cu indienii...

Acum 2 ani

Cumva vom scapa de COVID-ul asta, problema mare va fi numarul mare de indivizi certati cu legea care s-au intors si, din cate se pare vor ramane mult timp de acum incolo. Cred ca o mare parte din Europa se va folosi de situatie si va limita drastic accesul astora.
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Oare oamenilor strazii nu ar fi bine sa li se ofere un adapost in aceasta perioada? Sunt victime sigure si ii pun in pericol si pe altii. In Hipodrom umbla de cateva zile un om fara adapost, azi dimineata mai era insotit de doi. Unde se poate sesiza acest aspect?
Raspunde

Zicsieu

Acum 2 ani

O înmormantare fără fanfară, fără car mortuar și fără cel puțin 500 de oameni mergând pe jos până la cimitir? Sper să se respecte și în aceste două cazuri ordonanța militară.
Raspunde

Maria

Acum 2 ani

Nu serios discriminati! Dar cand au mintit ca nu vin din zonele cu probleme, cand au ignorat recomandarile si au facut tot ce este posibil sa nu stea in carantina tot discriminati au fost? Discriminati suntem noi cei care respectam regulile, care stam izolati de aproape trei saptamani su suntem pusi in pericol de niste nesimtiti care se cred mai destepti iar cand vad ca se confruntă cu problema striga cat pot ca sunt discriminati si lasati sa moara.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gianni Italianu

Acum 2 ani

daca nu eram noi prin strainataturi mureati de foame in romania. multi saraci comenteaza aiurea pe aicia si iei nu au vazut o bagnota de 100 de euro la veata lor. ar trebui sa ne dea statu somaj din ala tehnic daca neam pierdut locurile de munca afara si neam intors inapoi.
Raspunde

McD

Acum 2 ani

...pana sa-ti dea somaj tehnic, mai bine te trimite din nou in clasa a-III a, daca nu ai mai fost!
Raspunde

dolfie

Acum 2 ani

"neam pierdut locurile de munca afara" hahahaha
Raspunde

Ion Iliescu, rromul din pahar

Acum 2 ani

O știi pe aia cu: Sã nu furi ?
Raspunde

Pentru Gianni Italianu

Acum 2 ani

Ar trebui sa pui mana pe carte pentru inceput, apoi sa ai pretentii. Eu nu am murit de foame asteptand ca cineva din strainatate sa imi trimita bani, ci am invatat si am muncit pe branci pentru un trai decent. Nu cumva te-ai intors cu lotul national de alba-neagra? hoti de buzunare sau din magazine?
Raspunde

io de la tara

Acum 2 ani

ati platit taxe si asigurari de sanatate pe undeva prin lumea asta ca sa cereti acum somaj tehnic? eu platesc de 15 ani in fiecare luna toate taxele
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Nu luați in deriziune rândurile agramatului ; TOATĂ societatea va suferi pentru felul in care s-a implicat in viața publica , cum a votat , cum și-a tolerat liderii ( II si TB in principal ) cum a tolerat distrugerea economiei și a asistat la emigrarea celor ce nu mai puteau MUNCI aici ! Este o pedeapsa colectivă pentru o vină colectivă ; total nedemocratic dar , din păcate ,real !
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Hotia, prostia, nesimtirea si minciuna nu sunt conditii pentru acordarea somajului tehnic.
Raspunde

kokos

Acum 2 ani

Un comentariu de "neam" prost!
Raspunde

///

Acum 2 ani

Fii serios! Banii pe care i-ati trimis se duceau pe cionsum: mancare, toale, masini... Tot ce se consuma e ierdut...
Raspunde

Darius

Acum 2 ani

Mister Gainni, esti precum scrii si precum te exprimi. Ne-ati facut sa rosim cand iesim afara din tara si ne spunem natioanlitatea. Apropos, cand ati platit ultimul impozit la statul roman pentru a cere drepturi ?!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vecina

Acum 2 ani

Comentarii de Prost gust toate dar absolut toate nu asa se Ride de suferinta oamenilor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vecina

Acum 2 ani

Trist foarte trist in loc sa Fiti toti oamenii uniti si acum faceti Ura si vorbe urite si ca Bucurati de necazul altora
Raspunde

McD

Acum 2 ani

...sunt curios asa ca titlu informativ, cati dintre cei discriminati platesc asigurari medicale?...si nu vreau sa discriminez cu intrebarea mea platitorii legali de taxe!!! Sanatate maxima!
Raspunde

dolfie

Acum 2 ani

nice trolling, buddy
Raspunde

Gherman

Acum 2 ani

N.ar fi rau ca la cei care v.ati intors sa va dea statul si o pensie speciala.
Raspunde

Ramona

Acum 2 ani

Discriminare? Tratament diferit aplicat etniei d-voastră? Dar când autoritățile au recomandat in repetate rânduri sa nu iesim/intram din/in țara/localitate ce ați făcut? Și la solicitarea de a nu ne strânge in grupuri mari cum ați procedat? Câți erau acasă la familia Mihuțescu când echipajul SMURD a preluat pacienta? Aveți pretenția sa vi se facă tuturor teste, sa ocupati cu nemiluita locuri in spitale (mulți dintre d-voastră nu cotizați la Sanatate) și asta in condițiile in care ați ajuns sa va temeți in bloc pentru ca ați ignorat autoritățile! Unde ar fi dreptatea aici? V-ați separat in mod conștient și voluntar de ceilalți cetateni neascultand recomandările și acum cereți sa nu fiți discriminați! Oare cum ar fi ca măcar acum sa începeți sa va comparați ca niște cetățeni responsabili, la fel ca noi ceilalți care de trei săptămâni stam in case și abia apoi sa emitenți pretenții?
Raspunde

Țepeș

Acum 2 ani

Serios? Discriminați? Acasă sa stea toți! Nu sa se plimbe pe strada! Și la spital nu au ce cauta decât dacă cotizează din urma! Ei nu plătesc nimic, nicio taxa nicăieri și vor spitale înaintea plătitorilor! Ia mai mergeți la dracu’! Ce donații importante ați făcut, acum pe timp de criza?
Raspunde

Nemilosu

Acum 2 ani

Vai...ce putem face ca domnul sa nu se simta usor discriminat? Toti putem face ceva de acasa de la noi. Uite, eu am udat pomul din gradina si acum aprind un betigas cu aroma de vanilie.
Raspunde

Cititescu

Acum 2 ani

Declaratia lui Dorin Cioaba e penibila. A ingrijorat virusul "regalitatea internationala"! Si ce s-a rezolvat cu asta? O sa-si schimbe rromulimea obiceiurile precum lupii blana? O sa respecte "discriminatii" lui Cioaba legile, autoritatile, personalul medical sau macar normele de bun simt? Poate o sa aflam de la autoritati cate amenzi s-au dat in "imparatie" si "regalitate" pentru nerespectarea dispozitiilor privind izolarea, carantina, declaratia mincinoasa, etc.
Raspunde

Bulibasha

Acum 2 ani

Ca de obicei in Romania se cauta vinovati in loc de solutii.Si frica aduce omul in postura de animal.Dar asta e o insulta pentru animale,care in turma sau haita se ajuta intre ei.
Raspunde

Un simplu cetatean

Acum 2 ani

Unde sunt banii Ue dati cu duiumul pe proiecte pentru etnia rroma ?Ce ati facut pentru coetnicii vostri, voi regi si imparati ?Astea sunt intrebari care ar trebui sa se puna cu adevarat. Alo DNA ! In alta ordine de idei sa fie clar ca banii trimisi de romanii plecati peste granita nu au ajuns nici in sistemul de sanatate, nici in cel de invatamant, ci au ajuns in turnulete si in cel mai bun caz pentru intretinerea propriilor familii.Nu inteleg de ce pe banii romanilor ramasi acasa sa munceasca, trebuie intretinuti in carantina, in spitale cei veniti acum de peste granite.
Raspunde

primu venit primu servit.

Acum 2 ani

cand paturile de ATI vor fi populate colorat (hai sa zicem de Pasti), si oameni care platesc taxe, asigurari de zeci de ani si nu vor avea loc in spital pentru ca unii, de genul celor care au vazut suta de euro in Italia si care n-au platit neam de neamu lor un leu la sanatate si totusi sunt sunt tratati si nu-i poti scoate de la aparat ca-si dau duhu... atunci vor incepe sa se regleze anumite lucruri in Romania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus