Sâmbătă,
23.10.2021
Parțial Noros
Acum
15°C

Vestea bună - Isărescu: Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar a fost depășit

Vestea bună - Isărescu: Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar a fost depășit

Guvernatorul BNR. Mugur Isărescu, anunță că din punct de vedere monetar criza generată de coronavirus în România a fost depășită. Asta înseamnă că din punct de vedere financiar, statul este stabil. Mai rămâne războiul medical.

Isărescu a declarat marți că în perioada 11-20 martie, retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a firmelor, au fost duble faţă de perioada sărbătorilor de iarnă din 2019.

”Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit. Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanţial. Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor”, a declarat marţi Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi a crescut uşor în ultimele zile.
”În prezent, nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă, totuşi, ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar. În ceea ce priveşte asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuităţile au fost determinate atât de cererea mare, cât şi de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situaţia este în curs de normalizare. Sistemul bancar românesc este solid şi funcţionează cu parametrii de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăţi a lucrat fără eroare”, dă asigurări Mugur Isărescu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus