Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Alergologul Corina Porr: „Este important ca în această perioadă pacienții să continue tratamentul pentru astm, rinită alergică sau alte afecțiuni alergice”

Alergologul Corina Porr: „Este important ca în această perioadă pacienții să continue tratamentul pentru astm, rinită alergică sau alte afecțiuni alergice”

Corina Porr, medic primar alergolog, doctor în medicină, vorbește pentru Turnul Sfatului despre alergii în perioada pandemiei provocate de noul coronavirus. Aflați în ce măsură sunt afectate persoanele care suferă de alergii, cum trebuie se protejeze cei care suferă de astm și rinită alergică, dar și alte informații legate de modul în care alergiile afectează viața oamenilor.

Este adevărat că, în ultimul timp, apar tot mai mulți oameni cu alergii și că în ultimii ani sunt din ce în ce mai mulți copii alergici?

Incidența alergiilor a crescut mult în ultimul timp, astfel că, în prezent una din patru perosane are alergie. Cauzele ar putea fi poluarea, alimentația mamei în timpul sarcinii și în perioada alăptării (alunele, fructele exotice, fructele de mare și soia favorizează apariția alergiilor în cazul copilului), precum și expunerea la cantități mari de alergeni, în special în orașe, unde este mult praf și poluare. S-a dovedit că un copil crescut în mediul rural, în apropierea unei ferme de animale, prezintă un risc mai scăzut de îmbolnavire.

Sunt alergiile ereditare, ar putea fi moștenite?

Da, persoanele care au unul din părinţi alergici au risc de a face alergie 20%, iar dacă ambii părinţi sunt alergici, riscul creşte la 40-80%. Pe de altă parte, știu că sunt oameni care se trezesc cu alergii în timpul vieții. De ce o persoană care nu a avut nicio alergie până la o anumită vârstă descoperă, dintr-o data, că este alergic la ceva? Pe lângă factorii ereditari, mai sunt o serie de factori care pot să declanșeze apariția unor afecțiuni alergice. Persoanele care sunt expuse la anumiţi factori de mediu au risc de a face boli alergice, şi anume: poluarea atmosferică, fumatul pasiv şi activ, persoanele care locuiesc în mediul urban, vârstă (prevalenţa maximă a alergiilor este cuprinsă între 15-35 ani), sexul masculin, alimentaţia artificială în primele luni de viaţă, expunerea la cantitate mare de alergen.

Există o vârstă minimă la care apar alergiile?

Dermatita atopică este prima care poate să apară, chiar din prima luna de naștere, uneori simultan cu alergiile alimentare ale sugarului, putând deschide calea asocierii cu alte afecțiuni din cadrul sindromului atopic, acest lucru este cunoscut ca marșul alergic. Cât de periculoase pot fi alergiile și reacțiile cauzate de acestea? Toate alergiile sunt periculoase prin faptul că modifică calitatea vieţii pacienţilor, dar cel care poate produce decesul în câteva minute este şocul anafilactic. Orice formă de alergie netratată poate produce complicaţii. Leziunile cutanate se pot suprainfecta, o rinită alergică netratată poate duce la astm bronşic, otită sau sinuzită etc.

Cum se manifestă alergiile și de câte feluri pot fi?

Alergiile se pot manifesta în multe moduri. Polenurile produc, în principal, manifestări ale rinoconjunctivitei şi anume: curge nasul „ca apă”, strănută „în salve”, prezintă mâncărimi la nas, ochi şi gât, nas înfundat, lăcrimare. Pot să apară manifestări astmatice, iar în aceste cazuri pacienţii acuză greutate în respiraţie, tuse sau şuierături în piept. Pot să apară diverse manifestări cutanate, cazuri în care apar mâncărimi la nivelul pielii, cu diferite erupţii, umflături de buze, pleoape sau membre. În aceste cazuri, alergenii implicaţi pot fi praful, alimentele, cosmeticele, substanţele dezinfectante, medicamentele. În cazul celor din urmă, la alimente sau înţepăturile unor insecte se poate produce şoc anafilactic, iar în aceste cazuri poate apărea şi deces în câteva minute. Există afecţiuni care au ca manifestare o alergie, dar în spatele cărora se pot ascunde alte afecţiuni, inclusiv cancere.

Știu că sunt foarte mulți medici de familie care prescriu medicamente folosite deobicei în tratarea alergiilor la aproape orice viroză pe care copiii o au. Care este legatura și cum îi ajută pe micuți?

Infecțiile, fie că sunt bacteriene sau virale, la persoanele alergice pot să fie mult mai severe datorită inflamației alergice și de aceea se asociază terapie antialergică.

În contextual creat de noul coronavirus cei care suferă de alergii prezintă un risc mai mare în cazul în care ar fi infectați?

Pacienții cu astm, copii și adulti, sunt incluși într-o grupă de risc pentru infecția cu coronavirus, dar, din fericire, datele disponibile în prezent ne arată că nu sunt mai sever afectați față de restul pacienților cu astm. Același lucru s-a dovedit și în cazul rinitei alergice sau dermatiței atopice. Există riscul de apariție a unei exacerbări astmatice produse de coronavirus și nu se știe care sunt consecințele pe care infecția cu COVID-19 le-ar putea avea asupra celor care suferă de astm controlat sau sever.

Acum, că trebuie să stăm în casă, este ceva ce ar trebui să știe cei care suferă de alergii pentru a se proteja?

Acest lucru se referă doar la pacienții cu alergie la polen. Aceștia vor face aerisirea locuinței dimineața și seara pe durata sezonului de polen, în restul perioadei păstrând geamurile închise. Există o alimentație care să-i ajute pe alergici? Persoanele cu alergii alimentare păstrează regumurile de excludere a alimentelor incriminate recomandate de medic, iar studiile din prezent arată că cei cu alergii alimentare nu au risc mai mare de a se infecta cu noul coronavirus.

Care sunt recomandarile pe care le faceți în această perioadă?

Este important ca în această perioadă pacienții să continue tratamentul pentru astm, rinită alergică sau alte afecțiuni alergice. Nu se întrerupe imunoterapia alergen specifică în timpul pandemniei cu COVID 19. Nu sunt date care să ne arate că tratamentul cu antihistaminice, corticosteroizi inhalatori sau terapiile biologice au un risc de a contacta COVID 19. Pacienții cu rinită alergică ar trebui să se asigure că au în casă medicația antialergică utilizată în anii precedenți în sezonul de polen. Societățile medicale internaționale, inclusiv inițiativa globală pentru astm, recomandă tuturor pacienților cu astm să continuie tratamentul zilnic prescris, să aibă tot timpul asupra lor medicația de urgență. Să nu uităm de îngrijirea mîinilor prin ungerea acestora de două ori pe zi cu creme cu conținut crescut în grăsimi și ceramide, deoarece bariera lipidică poate fi afectată prin spalarea frecventă a mâinilor și a dezinfectamntelor folosite pentru prevenirea infecției cu COVID 19. Stați în casă și aveți grijă de voi!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus