Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Știrea românească pe care n-o veți vedea în altă țară din Europa

Am văzut știrile cu un spital construit într-o săptămână în China. Ne-am mirat și am comentat ca și cum ar fi fost ceva departe, în alte timpuri, în altă lume. Am văzut știrile cu destăinuirile oamenilor din sistemul medical chinez, indivizi cu urme lăsate pe față și mâini de la măștile și mănușile purtate și 24 de ore. Ne-a emoționat, dar nu la modul sincer, 100%. Departe de noi. Câți cunoașteți un chinez în carne și oase? Am văzut mesajele de solidaritate ale chinezilor pentru chinezi. Sensibil, dar tot de la mii de kilometri.

Am văzut știrile cu un spital construit în câteva zile în Italia, în Bergamo. Ne-a șocat și am simțit mici furnicături pe șira spinării. Dacă, cumva... Am văzut știrile cu mesajele transmise de doctorii și asistentele din Italia, le-am văzut fețele roase de elastice. Am văzut ochi triști, dincolo de materiale din pânză și plastic și mesaje care se repetau până la lacrimi: stați în casă. Stați în casă! Ne-a emoționat, ne-am cutremurat la gândul că virusul ar putea atinge în același mod și România. Am văzut mesajele cu ”Tutto andra bene”, desenate sub un curcubeu, de către copiii italieni. Am văzut serenadele cântate la balcoane, am ascultat imnul Italiei cântat de zeci de vecini, pe aceeași voce. Am văzut solidaritate.

Astfel de evenimente au acaparat, de câteva zile, și România. Dar nu la capitolul știri externe, din nefericire. Se construiesc spitale de campanie, apar fotografii cu fețe distruse de mijloacele de protecție, am văzut mesaje de solidaritate. Dar am mai văzut și ceva în plus.

Știri despre asistentele care lucrează direct cu pacienți cu Covid-19,  hulite de vecini, nu am văzut nicăieri. În nicio țară, europeană cel puțin, nu am văzut această știre. Te pune pe gânduri: de câți ani am coborât din copac? Ține de educație? Are neamul o fobie ancestrală față de necunoscut?

Nicăieri nu am văzut oameni care și-au renegat vecinul alături de care au locuit poate zeci de ani. Nu cred că sunt gesturi alimentate de discuțiile legate de refuzul unor asistente și doctori de a trata oameni cu Covid-19. Ține mai degrabă de cultură, educație, neștiință, frică, spirit de turmă, ură. Multă ură.

Vorbim mult despre Europa și tot ce înseamnă ea. Vrem o țară ca afară, mulți români sunt dispuși chiar la multe sacrificii pentru asta. Știm mai bine ca orice alt popor european să îndurăm. Ne descurcăm chiar și atunci când nimeni nu mai întrevede nicio șansă. Dar avem o singură dorință: nimeni să nu ne ia dreptul de a urî.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Ion Ionescu

Acum 2 ani

Galati, Buzău si Sibiu, 3 locuri diferite, 3 zone geografice diferite, comportamente suburbane identice. Mai are cineva vreo indoiala asupra faptului ca suntem la fel, indiferent de regiune? Eu zic ca nu, zilele astea ne demonstrează ca peste tot exista oameni buni si rai, prosti sau deștepți, etc.
Raspunde

PSDistul mandru

Acum 2 ani

corect, doar ca unii 'au raie dar au coada pe sus' !
Raspunde

wed

Acum 2 ani

Ba e la Loamnes nu la Sibiu!!!!!
Raspunde

Tudor

Acum 2 ani

Cred ca mai degraba din cauza lipsei totale de incredere in sistemul sanitar.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 2 ani

Ar fi bine daca e asa, insa aici e vorba de o mentalitate proastă.
Raspunde

E. C.

Acum 2 ani

Am observat de ceva timp ca solicitati donatii. Un lucru util si normal pentru o presa libera, independenta si bine intentionata, care, dincolo de faptul ca subliniaza neajunsurile, vine si cu solutii constructive, abordand orice situatie cu intelepciune, intr-o maniera echilibrata. Consideri, cu adevarat, ca te incadrezi in descrierea de mai sus? Dupa ce ati foat platforma de marketing a partidelor politice(ma rog, a unuia rosu cu preponderenta) si portavocea oricui era dispus sa va plateasca suficient? Daca ar fi existat, principiile si valorile sanatoase, de care vorbesti prin articole si pe care le promovezi, sa le aiba altii, eventual, v-ar fi facut sa abordati altfel situatiile. Sa fim bine intelesi, cand veti deveni cu adevarat un grup de jurnalisti obiectivi, care isi bazeaza activitatea pe principii si valori, voi fi primul care doneaza. Pana atunci, iti propun sa lasi ipocrizia si sa joci alt rol, ca cel de lup moralist este deja vizibil depasit. In speranta unei introspectii pe acest subiect, iti doresc toate cele bune. P.S. Nu e nevoie sa postezi comentariul, ca nu l-am scris pentru ceilalti. E.C.
Raspunde

contediluna

Acum 2 ani

L-au postat să vadă lumea încă un idiot care nu pricepe că rolul presei este și acela de a transmite către public comunicatele tuturor partidelor politice. Tu jinduiești după Scânteia și partidul unic, recunoaște, bolșevic mic și pervers.
Raspunde

zzz

Acum 2 ani

cand ai platit ultima data bani pentru un ziar? cand ai platit ultima data bani pt info de la TS? pretentii si ipocrizie cat casa...
Raspunde

blabla

Acum 2 ani

In primul rand, comunicatele de presa sunt obligati sa le publice, indiferent de partid sau preferinte. Asa ca, cel putin din punct de vedere politic, apreciez incercarea TS de a fi oarecum obiectivi, cu riscul de a-si atrage comentarii negative de la toate taberele. Pe de alta parte, in cazul carmangeristului care a batut-o pe femeia aia la semafor, iar TS a tacut, pentru ca aveau articole de reclama pentru carmangerie, sau in cazul advertorialului "domnului inginer", dupa care chiar dl Bratu si-a inceput articolul cu o pilda din munca lui, au aratat ca pot fi cumparati. Deci cam slaba treaba cu jurnalismul independent.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Domnariu Ghita

Acum 2 ani

Dar eu ce vina am ca sa ma anbolnaveasca cu ce i-a de prin spital? Sa se mute din blocul meu daca vrea sa fie asistenta ca eu nam dat bani pe apartament ca sa ma anbolnaveasca da?!
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

tu ai de vină ca nu știe sa scrie pe română. sint convins ca scrii cum gindești :)
Raspunde

Von Richtofen

Acum 2 ani

Erlkonig. Ii prost ca sasul era o vorba pe la noi .Il defineste perfect . Nu se prinde , ia totul de de-a gata, fara sa reflecteze fara sa gandeasca. Nu se prinde ca Domnariu Ghita face misto.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus