Ministerului Mediului, Costel Alexe, a anunțat că nu este de acord cu interzicerea tăierilor și a transporturilor de lemne pe durata stării de urgențe, motivând că ar intra în faliment întreaga industrie de exploatare a lemnului. Ministrul a făcut această precizare după ce mai multe organizații au solicitat acest lucru, pe fondul lipsei de control, cel puțin la nivel teoretic, al firmelor care au câștigat licitații de exploatare. „Înțeleg emoția și temerile oamenilor. Tocmai de aceea, am inclus, în ultima ordonanță militară emisă, prezența gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal”, a arătat ministrul.
Măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie este concluzia Ministerului Mediului. „O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin această măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei. Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum. Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB”, se precizează în comunicat.
Măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne, iar peste 100.000 de oameni ar urma să intre în șomaj tehnic sau ar fi concediați.
Cazul Șeica Mare
O lipsă de control a firmelor care exploatează în această perioadă a fost semnalată și de primarul comunei Șeica Mare. Primarul s-a plâns de faptul că drumurile comunei sunt tranzitate de camioane încărcate peste capacitatea maximă admisă, organele de control fiind preocupate în această perioadă cu alte priorități. ”Efectiv ne rup drumul, pentru că vin cu tonaj greu și acum, în ultimele zile, vin cu încărcătură mult peste tonaj, că trebuie să tot vii cu poliția după ei. Acum, poliție nu mai avem pentru că-s prinși toți cu coronavirusul, îi verifică pe toți care sunt în izolare. M-am dus acum să văd, vreo 20 de kilometri vin prin pădure și coboară pe aici, nu mă pot apăra de ei. Se face acum confuzie în comună, că după ce am anunțat că nu mai tăiem niciun copac, trec camioanele cu lemne prin fața oamenilor, în fiecare zi. Eu mi-am făcut datoria chiar bine, am și plantat 2,2 hectare”, spunea Șușa, săptămâna trecută.
IPJ Sibiu a anunțat de asemenea că ”prevenirea și combaterea ilegalităților ce se pot comite în domeniul silviculturii reprezintă una din prioritățile polițiștilor sibieni. În acest sens, polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică specializați în protecția fondului forestier, împreună cu polițiști din mediul rural, respectiv cei din cadrul posturilor de poliție, desfășoară permanent acțiuni de prevenire și combatere a ilegalităților referitoare la exploatarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialului lemnos, precum și tăierea ilegală și furturile de arbori”.
„Nu este bine și nici constituțional să luăm această măsură extremă. Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil, atât pentru valorificare, cât și pentru regenerare, pentru a proteja mediul și a combate schimbările climatice. Vom sta permanent în teren pentru că stoparea tăierilor ilegale rămâne cel mai important obiectiv asumat în acest mandat”, a mai spus ministrul Costel Alexe.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Costel Alexe , Serviciului Ordine Publică Sib , impadurire , Ministrul Transporturilor , Șeica Mare , Ministerului Mediului Apelor , lemn de foc , Cazul Șeica Mare , Pentru Sibiu , taieri de lemne
Vizualizari: 2626
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Unul
Acum 9 ore
Tulnicul de mucava
Acum 9 ore
Unul
Acum 9 ore
Canaris
Acum 9 ore
Olingpia Gafosdea