Sâmbătă,
27.04.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Purtarea măștii devine obligatorie și în Sadu, din 15 aprilie. Croitoresele comunei vor confecționa una pentru fiecare casă

Purtarea măștii devine obligatorie și în Sadu, din 15 aprilie. Croitoresele comunei vor confecționa una pentru fiecare casă

După ce orașul Dumbrăveni a interzis, de astăzi, 9 aprilie, accesul în spațiile publice cu flux ridicat de persoane a celor care nu poartă măști, autoritățile din comuna Sadu au decis ca din data de 15 aprilie, purtarea măștii de către locuitori și de către cei care vor tranzita comuna va fi obligatorie. În acest sens, la solicitarea autorităților, croitoresele din comună se vor mobiliza și vor confecționa 1.200 de măști, câte una pentru fiecare casă. Totodată în Șura Mare, grupul inițiativa civică „Împreună pentru Șura Mare” s-a mobilizat și cu ajutorul voluntarilor, confecționează 1.500 de măști pentru locuitorii din Șura și Hamba. În această comună purtarea măștilor nu este obligatorie, deocamdată.

Campania comunei Sadu Campania comunei Sadu

Purtarea obligatorie a măștilor este adoptată din ce în ce mai mult de județele și localitățile din țară. După orașul Dumbrăveni, în județul Sibiu, în comuna Sadu, a fost adoptată Hotărârea nr. 5 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Comunei care prevede ca începând cu data de 15 aprilie a.c. să fie obligatorie purtarea mijloacelor (măștilor) de protecție a nasului și a gurii. În acest context autoritățile au inițiat și o campanie umanitară intitulată „O mască pentru fiecare casă” prin intermediul căreia s-au căutat voluntari pentru confecționarea a 1.200 de măști. „Campania este venită ca și efect a Hotărârii nr. 5 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Comunei Sadu, prin care s-a decis ca începând cu data de 15 aprilie în comună masca să fie purtată obligatoriu de către toți cetățenii comunei și de către toți trecătorii care trec prin comună. Bineînțeles că, raportat la o decizie de obligativitate, venim și cu soluția. Adică am organizat această campanie umanitară, o mască pentru fiecare casă, iar Primăria a achiziționat toate materialele necesare și am căutat voluntari. Am avut o receptivitate uimitoare din partea croitoreselor din Sadu care au acceptat să le confecționeze în perioada următoare. Ne dorim să instalăm această măsură de obligativitate în comuna noastră pentru a ne proteja”, spune Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

Măști confecționate în comuna Sadu Măști confecționate în comuna Sadu

Astfel, tanti Oara Foficaș, tanti Chivuța Mănese și alte tinere care au dorit să rămână sub anonimat, vor confecționa în următoarele zile 1.200 de măști de bumbac, care vor fi puse la dispoziția cetățenilor, cu prioritate persoanelor vârstnice. Primăria Sadu așteaptă și alte persoane care doresc să se implice în această campanie.

Potrivit primarului Valentin Ivan, până în acest moment, în Comuna Sadu nu au fost persoane suspecte a fi infectate cu noul coronavirus.

La Șura Mare un grup de inițiativă confecționează măști

În comuna Șura Mare cei care au decis să se implice în protejarea populației sunt membrii grupului de inițiativă „Împreună pentru Șura Mare”. Aceștia au început confecționarea de măști reutilizabile pentru cetățenii Comunei Șura Mare. Este vorba despre 1.500 de măști care vor fi distribuite gratuit în Șura Mare și Hamba. „Purtarea măștii în spațiul public devine tot mai importantă pentru a reduce riscul de transmitere și infectare cu coronavirus, iar în scurt timp probabil că va deveni obligatorie la orice ieșire din locuință. De aceea, în acestă perioadă am început să confecționam măști, pe care să le donăm persoanelor din Șura Mare. Am reușit să strângem o sumă de bani, am primit și donații pentru a cumpăra materialele și am reușit să avem și voluntari care croiesc, cos, dezinfectează și ambalează măștile. Avem în producție 1.500 de măști”, spune Ioan Dragotă, unul dintre membrii grupului.

Confecționare măști în cadrul grupului de inițiativă „Împreună pentru Șura Mare” Confecționare măști în cadrul grupului de inițiativă „Împreună pentru Șura Mare”

Pentru că cei din grupul de inițiativă vor să se implice, pentru binele comunității, până la finalul luptei cu noul coronavirus, au în continuare nevoie de voluntari, de preferat din zona Sura Mare, voluntari sau voluntare care să posede o mașină de cusut și să știe să coase la ea. Membrii grupului vor furniza tiparul și măștile croite. Sunt necesare 3 cusături în linie dreaptă, precum și atașarea celor două elastice. De asemenea, toate fondurile necesare achiziției de materiale pentru măști sunt suportate de către voluntarii grupului, motiv pentru care orice donație îi poate ajuta să confecționeze un număr cât mai mare de măști. Cei care pot să ajute pot suna la numărul de telefon 0771.127.794 sau pot intra pe pagina de facebook a grupului pentru mai multe detalii. Vă reamintim că, în cursul zilei de joi, 9 aprilie, autoritățile județene, au făcut o serie de recomandări, printre care și purtarea măștii de protecție ori de câte ori se părăsește locuința.

Măști confecționate în cadrul grupului de inițiativă „Âmpreună pentru Șura Mare” Măști confecționate în cadrul grupului de inițiativă „Împreună pentru Șura Mare”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Dr O

Acum 4 ani

E dovedit științific ca o masca de proasta calitate are efecte extrem de nocive asupra celui care o poarta, ea favorizează dezvoltarea bacteriilor in mediul umed creat de respiratie, putând duce la Infecții bacteriene, asdar scăpați de virus și va infectați cu bacterii! Extrem de multă manipulare la nivel mondial orchestrata de OMS care reprezintă niște interese imense, poate peste câțiva ani vom afla adevarul , pana una alta , dacă te calcă tractorul sau îți cade ceva in cap pe strada , vei fi trecut in statistici ca mort de coronavirus!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus