Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Interviu cu prefectul Mircea Crețu: Aș fi ipocrit să spun că nu mi-e teamă!

Interviu cu prefectul Mircea Crețu: Aș fi ipocrit să spun că nu mi-e teamă!

După șase ani în care a condus Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, mai ales într-o perioadă de acalmie socială și creștere economică, Mircea Crețu a trecut la fotoliul de prefect al județului Sibiu. A fost instalat în funcție la începutul lunii martie, când criza pandemiei de coronavirus încă părea undeva îndepărtată, prin China. De atunci, în Sibiu au apărut peste o sută de cazuri de îmbolnăviri și, din păcate, primele decese. Despre aceste aspecte am stat de vorbă cu prefectul Mircea Crețu, dar și despre cum s-a pregătit în tot acest timp sistemul medical sibian, sau cât de afectată este economia Sibiului.

V-ați gândit când ați primit propunerea pentru a ocupa această funcție la ce vă așteaptă cu adevărat? Cred că în unele zile aveți activitate cât n-au avut alți prefecți într-o lună.

Ținând cont că trăim o situație fără precedent, e greu se evaluezi ce te așteaptă. M-am gândit, evident, la cât de greu ar putea fi, sau la cât de mult vom munci, însă am făcut asta în mică măsură. Aștept să trecem cu bine peste această perioadă pentru a vedea cum arată o zi din viața unui prefect, fără această pandemie.

Cât de teamă vă este să vă îmbolnăviți personal de covid-19? Cât de des vă gândiți la asta?

Aș fi ipocrit să spun că nu îmi este teamă! Cred că oricui îi este teamă să se îmbolnăvească în aceste momente. Nu pot să spun că mă gândesc însă foarte des, nu m-ar proteja asta. Respect toate regulile impuse și îmi iau în permanență toate măsurile de prevenire, astfel încât să mă simt în siguranță, atât eu cât și cei din jurul meu.

Dar dacă mă îmbolnăvesc eu, ori bunicul meu, aveți liniștea sufletească că vom fi bine tratați și avem tot ce ne trebuie?

Din poziția de prefect, am făcut și fac în continuare tot ce pot pentru a asigura cetățenilor posibilitatea de a fi tratați corespunzător, de a le oferi siguranță. Desigur, de tratamente se ocupă medicii, iar personal am încredere în tot personalul medical din Sibiu.

Cum ați caracteriza starea sistemului medical sibian acum, când au apărut dotări și numărul cazurilor nu a ”explodat”, așa cum ne-am speriat cu toții în primele zile? Suntem pregătiți?

Pot spune cu certitudine că în momentul de față, suntem mai bine pregătiți decât eram acum o lună. Sistemul medical din Sibiu este pregătit să facă față situației cu care ne confruntăm, și după cum se vede, face față chiar foarte bine. În permanență păstrez legătura cu spitalele COVID-19, pentru a mă asigura că dispun de toate cele necesare salvării vieților cetățenilor.

cretu mircea prefect

Știu cazuri de bolnavi confirmați cu noul coronavirus din Alțâna, Nocrich, chiar și Sibiu, toate mediatizate la vremea lor, unde familiile celor bolnavi spun că de la confirmarea bolii nu au mai auzit nimic, nu le spune nimeni nimic, nu i-a contactat nimeni să le dea detalii, să facă anchetă epidemiologică... Cum vedeți comunicarea instituții-cetățeni?

Cel mai ușor lucru pe care îl poate face cineva este să arunce vina pe altcineva. Dacă vă uitați pe informările zilnice pe care le facem la nivel local se poate observa că se verifică majoritatea persoanelor. În ceea ce privește anchetele epidemiologice, majoritatea încă sunt în plină desfășurare. Ancheta este un proces foarte complex și deloc ușor, și cel mai important este că aceasta poate fi efectuată doar de către medicii epidemiologi.

La fel, oameni aflați în carantină spun că vreme de o săptămână nu i-a verificat nimeni de la DSP, nu i-a căutat... Ce le transmiteți?

La fiecare centru de carantină există pază, iar pe lângă pază există persoană din cadrul DSP, care este în permanență acolo. În primul rând le doresc multă sănătate, să depășească cu bine perioada de carantină, iar în cazul în care au nevoie de ajutor medical, trebuie doar să anunțe.

Comunicarea pe Sibiu cu mass-media vi se pare eficientă?

Comunicarea este unul dintre cele mai grele și totodată importante elemente din această situație. Este o permanentă criză de comunicare, pe care încercăm să o gestionăm cât de bine se poate ținând cont de toate prevederile impuse. De asemenea facem tot ce ține de noi ca oameni și instituție pentru a da toate informațiile de care cetățenii au nevoie și pe care presa ni le solicită. Este o situație complexă, delicată, dar am încredere că deși este la început de drum purtătorul nostru de cuvânt, ține sub control situația și face tot ce este necesar astfel încât cetățenii să fie la timp și corect informați, pentru că până la urma cetățeanul este cel care contează cel mai mult.

Am văzut că umblați mult prin oraș, cum vi se pare că respectă sibienii măsurile de distanțare socială? Nu vi se pare că s-au cam relaxat în ultima vreme?

Am făcut și fac în continuare verificări, pentru că este normal să fac asta. Majoritatea sibienilor au înțeles cât de importantă este distanțarea socială și nu numai. Au înțeles cât de mult contează atitudinea și acțiunea fiecăruia, întrucât trăind într-o comunitate acțiunile individuale se răsfrâng asupra întregii comunități. Da, mi se pare ca s-au cam relaxat puțin în ultimele zile, însă mă bazez pe rațiunea care a dominat și până acum.

Vom vedea o înăsprire a măsurilor, poate mai multe amenzi, în perioada Paștelui?

Pe această cale, rog toți cetățenii să mai rabde puțin, să nu lase garda jos și să respecte în continuare cu strictețe măsurile impuse. Pentru că tot este perioada sărbătorilor, vreau să înțelegem cu toții că la biserică și în vizită la rude, mergem anul viitor! Acum e important să rămânem în casă pentru a depăși mai repede și cu pierderi minime această situație.

Ca fost director al AJOFM Sibiu cu siguranță ați avut și aveți contacte în mediul economic. Cât de afectată vi se pare economia Sibiului în acest moment?

Chiar dacă economia Sibiului este afectată, aceasta are capacitatea și forța necesară să își revină după această pandemie. Din punct de vedere economic Sibiul s-a bucurat de o dezvoltare armonioasă de-a lungul timpului. În ceea ce privește situația șomajului, de la instituirea stării de urgență și până în prezent, avem un număr de 1316 societăți, care au solicitat șomaj tehnic pentru aproximativ 8000 de persoane.

De la București reprezentanții GCS spun că pe la jumătatea lunii mai am putea spera la o revenire treptată la normalitate. Cum va arăta aceasta nouă normalitate în Sibiu?

Așa cum era greu de previzionat la început cum se va manifesta asupra societății sibiene această pandemie, este la fel de greu să previzionăm cum va arăta normalitatea. Personal, îmi doresc să fie normalitatea pe care o știm cu toții, fără restricții sau măsuri impuse. Însă în mod evident, vor exista niște urmări care se vor reflecta atât individual cât și la nivelul comunității. Urmări înspre mai bine, urmări care să ne ajute pe fiecare dintre noi să evoluăm și împreună să construim o societate bazată pe bune principii și valori.

Ce mesaj aveți pentru sibieni de Paști? Dvs. cum veți petrece Paștile?

Perioada Sfintelor Paști, este o perioadă care ne îndeamnă cel mai mult la îndreptarea greșelilor, este o perioadă în care datorită Învierii Domnului, o părticică din noi se reînnoiește an de an. Le doresc sibienilor să își ia un răgaz și să reînnoiască în sufletul lor speranța, bucuria, și să acționeze astfel încât acestea să le devină realitate. Personal, în acest an chiar și de Sfintele Paști voi fi prezent la datorie, întrucât situația o cere. Cu toate acestea, sper să nu ne confruntăm cu evenimente neplăcute și să avem cu toții parte de liniște alături de familiile noastre. Oricum va fi, cred cu tărie că orice sacrificiu va fi răsplătit în viitor!

mircea cretu

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

marcu

Acum 2 ani

Mascariciul asta e prefect ? Un aservit politic si atat. Traiasca Pnl o sa puna Sbiul si tara pe butuci. E omul lui Turcan si al clicii PDL, actual PNL.
Raspunde

Raspandache

Acum 2 ani

Ești în eroare Marcule. Omul ăsta este membru PNL din anii 90, cu mult înainte ca partidul să fie invadat de otrepele analfabete și hoațe din PDL. Ar trebui să respecți faptul că nu a făcut traseism politic, ca majoritatea politicienilor de după revoluție. Eu unul chiar mă mir că analfabeții lui Orban l-au numit prefect, fiind cu 10 clase peste oricare agarici din PNL de la ora actuală. Probabil au făcut-o mai mult din disperare, că venea criza sanitară și idioții n-aveau reprezentant în teritoriu.
Raspunde

statul defect

Acum 2 ani

o alta institutie INUTILA...bani aruncati efectiv pe fereastra
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

un mare pacalici!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus