Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
17°C

VIDEO Iohannis, după prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile: ”nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți pe voi”

VIDEO Iohannis, după prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile: ”nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți pe voi”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că a emis în cursul zilei de marți decretul pentru prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile, pe întreg teritoriul României. Totodată, președintele a arătat că cei care încalcă regulile impuse în această perioadă se păcălesc, de fapt, pe ei înșiși, și nu instituțiile statului.

Starea de urgență a fost prelungită ”pentru a fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri de combatere a epidemiei Covid-19”. Iohannis a arătat că nu există semne certe a unei încetiniri a evoluției pandemiei la nivel global, numărul infecțiilor și deceselor fiind în continuă creștere. ”Este absolut evident că ne luptăm cu o pandemie extrem de greu de controlat chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială, prin instituirea stării de urgență. Fără aceste măsuri, cu siguranță că ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. Este tocmai scenariul negru pe care ne-am propus de la primele semne ale epidemiei să îl evităm”, a afirmat Iohannis. ”Pericolul nu a trecut” susține Iohannis, care acuză de inconștiență politicienii care cer relaxarea măsurilor de distanțare socială. ”Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital, pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de bolnavi și decese foarte mare, ar însemna ca toate sacrificiile de până acum să fie în van”.

Iohannis a anunțat posibilitatea instituirii unor noi reglementări în viitoarele 30 de zile de stare de urgență. El a cerut funcționarea neîntreruptă a administrației publice și a celorlalte servicii esențiale pentru stat și operatorii economici. Președintele a anunțat că produsele de strictă necesitate vor continua să fie asigurate și există posibilitatea plafonării unor prețuri. ”În situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecteze în prețul plătit de consumator”.

”În decretul emis azi am menținut măsura ca pe durata stării de urgență pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu să se poată lua măsuri de urgență, până la de demitere, împotriva celor care ocupă funcții de conducere în unități sanitare, direcții de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanță, precum și autorități și instituții publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor”, a mai spus Iohannis.

Pentru anumite categorii de angajați, preavizul în cazul demisiei se suspendă, iar instituțiile în care sunt îngrijite persoane vulnerabile în fața noului coronavirus sunt obligate să își mențină activitatea, a mai anunțat președintele României.

Cine pe cine păcălește

”Fiecare dintre noi suntem datori să punem umărul, cu responsabilitate, la trecerea peste această grea încercare la adresa întregii omeniri. Cu toții vrem să ne câștigăm viața pe care am avut-o, dar cât de repede se întâmplă depinde doar de respectarea acestor restricții. Sunt măsuri care ne afectează temporar o parte din drepturi și libertăți, dar care salvează vieți”, a mai spus Iohannis în alocuțiunea sa pe subiectul prelungirii stării de urgență. El s-a referit și la cei care ignoră restricțiile impuse în această perioadă. ”Nu păcăliți instituțiile statului, ci vă păcăliți singuri, îi păcăliți pe părinții și pe copiii voștri. Orice pas făcut dincolo de aceste reglementări poate însemna îmbolnăvirea voastră și a celor dragi. Nu vă expuneți și nu îi expuneți pe cei de lângă voi. Fiți responsabili și solidari”, a afirmat Iohannis, care a adus mulțumiri și medicilor pentru munca depusă în această perioadă.
”346 de oameni au pierdut bătălia cu acest virus nemilos. Durere și neputință, un gol imens în familiile din care 346 de oameni au dispărut fulgerător. Vreau să transmit acesor familii condoleanțe și multă putere să treacă prin această perioadă extrem de dificilă. Dacă restricțiile sunt respectate de fiecare dintre noi putem salva vieți. Toți suntem vulnerabili dacă ignorăm măsurile impuse de autorități. Criza aceasta nu poate fi depășită decât împreună”, Klaus Iohannis
Referitor la impactul economic generat de criza sanitară, Iohannis a vorbit la modul general despre implicarea și măsurile luate de Executiv. ”Guvernul Orban a adoptat o serie de măsuri în sprijinul angajatorilor și angajaților, care să ofere premisele reconstrucției economice și sociale a României după ce vom depăși această criză. Va fi nevoie de infuzie de capital, continuarea proiectelor de infrastructură, un audit extins la nivelul tuturor administrațiilor, de reconversie profesională. Guvernul Orban va pregăti și implementa aceste măsuri. Orice criză aduce și oportunități. Vom avea șansa de a fi mai buni în ceea ce facem, mai buni, empatici și solidari, astfel încât împreună să construim acea țară pe care ne-o dorim”, a mai arătat președintele.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Voltaire

Acum 1 an

...zise presedintele operatiunii sparanghelul.
Raspunde

haleluia

Acum 1 an

putea sa foloseasca pronumele de politete - dumneavoastra - in sintagma -vă păcăliti pe voi, pentru a arata un pic de respect față de muritorii de rand
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus