Miercuri,
25.11.2020
Cer Senin
Acum
-3°C

Evoluția Pandemiei în Europa de Est

15 Aprilie 2020 14:24

Evoluția Pandemiei în Europa de Est

A fost documentat în multiple locuri că țările din Europa de est au avut până acum rate de COVID19 mai mici decât în Europa de vest. Unele teorii arată spre diferențe genetice sau diferențe în politica de vaccinare. În același timp, este clar că țările estice au luat măsuri de distanțare socială mai drastice și mai devreme decât țările vestice. De exemplu, în 15 martie, când Franța ținea alegeri locale, deja număra peste 5.000 de cazuri COVID19. În același timp, țările din Europa de est începuseră deja să ia măsuri precum închiderea școlilor, a evenimentelor cu grupuri mari de oameni, și alte măsuri, cu toate că numărul de cazuri era relativ mic pe 15 martie: în Grecia erau 331 de cazuri, în Romania și Polonia ceva peste 100 de cazuri, iar în Bulgaria, Serbia, și Ungaria erau sub 50 cazuri. Maximul de decese în aceste țări erau înregistrate în Grecia (4), iar în România și Serbia nu apăruse încă nici un deces COVID19.

Decizia de a lua măsuri drastice devreme a fost una bună, după cum s-a putut vedea în următoarele săptămâni. Poate că aceste decizii au fost luate mai devreme pentru că pandemia a început întâi în vest, iar estul a avut timp de adaptare. E evident însă că alt motiv este că majoritatea țărilor din est nu își permit să-și încarce sistemele sanitare precare (Grecia de exemplu are doar 477 paturi ATI pentru toți pacienții non-COVID19 și COVID19 care au nevoie, si au fost foarte transparenți despre limita sistemului lor).

Următoarele grafice arată că și între aceste țări există diferențe despre cât de drastice au fost măsurile și  în același timp arată că există diferențe între cum a evoluat epidemia. Datele despre mobilitate au fost extrase din rapoartele Google (date nu au fost disponibile pentru Serbia). Epidemia a început în Grecia înaintea celorlalte state, iar această țară a luat măsurile cel mai rapid și cel mai drastic (după cum se vede din datele de mobilitate); Grecia are acum mai puține decese și cazuri decât Polonia și Romania, iar vârful epidemiei în Grecia din punct de vedere al numărului de cazuri zilnice se pare că s-a atins la începutul lunii aprilie. Serbia și Ungaria au depășit Grecia deja în numărul de decese, cu toate că epidemia a început mult mai târziu în cele două țări. În Bulgaria, numărul total de cazuri și decese e încă mai mic, dar pe 14 Aprilie raporta mai multe cazuri noi (28 vs. 25) și mai multe decese noi (3 vs. 2) față de Grecia. În continuare, Grecia ia măsuri drastice, autorittățile statului convingând biserica ortodoxă de acolo să amâne sărbătorirea cu enoriași a Paștelui până pe 26 Mai.

gMobEast gCasesEast gDeathsEast

România pare a fi la vârf de epidemie conform statisticilor de cazuri noi și decese noi. Orice relaxare în această perioadă va duce cel mai probabil la o inflexiune în evoluția curbei epidemiologice. Toate țările trebuie să înțeleagă că măsurile de relaxare pot fi luate doar după o scădere consistentă a numărului de cazuri zilnice. Indiferent că e vorba de deschiderea de școli, de biserici, de stadioane, de magazine, de aeroporturi, sau de parcuri, nu este momentul să ne relaxăm.

https://www.wsj.com/articles/poorer-eastern-european-nations-could-teach-the-west-a-lesson-on-coronavirus-11586718779?reflink=share_mobilewebshare&fbclid=IwAR3B3yutIbuAGD7-yQMh17oi9IUXVsNTQvcsNCIW7k5F-FnbS-Q5SIgk3gY

https://www.thenationalherald.com/296598/greek-dep-health-min-enough-icu-beds-for-non-coronavirus-patients-in-greece/

https://www.google.com/covid19/mobility/ accesat pe 15 Aprilie 2020

https://greece.greekreporter.com/2020/04/03/greece-to-celebrate-easter-divine-liturgy-at-midnight-may-26/?fbclid=IwAR0RwD1J9UmMuCou_ztZfHHSzw-MbL77ZOj1Mw8bQRIfGOZNJZ1vogZ17XM

Comentarii

2 comentarii

Canaris

Acum 7 luni

Specialistule, în 2 aprilie făceai niște predicții.... vai de capul tău... nu am dormit vreo 3 nopți... hai lasă-ne... ne vedem la următoarea pandemie... apropo care e punctul tău de vedere vis a vis de bălăriile din acel articol?
Raspunde

Mihai

Acum 6 luni

Vă felicit pentru articol. Este uşor de citit, clar, scurt, la obiect - lucru rar întâlnit în presa românească.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus