Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Italia se pregătește de vacanță. Plajă cu rezervare, tacâmuri de unică folosință în restaurante, avioane cu locuri reduse

Italia se pregătește de vacanță. Plajă cu rezervare, tacâmuri de unică folosință în restaurante, avioane cu locuri reduse

Specialiștii din sănătate, economie și turism încep să creioneze în Italia sezonul turistic de vară. Operatorii din turism, trimit mailuri clienților care au plătit în avans vacanța din 2020 în care anunță că fac pregătiri pentru a intra în noile norme de sănătate publică. Norme care se află în curs de realizare.

Lorenza Bonaccorsi, secretar de stat în Ministerul Turismului a dat asigurări pentru Rainews24 că va exista turism, în această vară, în Italia. „Vom merge la plajă în această vară, lucrăm pentru a face posibil acest lucru”. Vestea proastă este că, momentan, nimic nu este sigur. Și în timp ce așteaptă recomandări din partea Ministerului Sănătății, antreprenorii și experții încearcă să-și imagineze cum se va putea desfășura viața alături de coronavirus. În primul rând, experții în boli infecțioase se contrazic încă, în ceea ce privește felul în care noul coronavirus va supraviețui peste vară. Specialistul în boli infecțioase al policlinicii Gemelli din Roma, Roberto Cauda, ​​susține că acesta va dispărea pe perioada verii, urmând să reapară la toamnă. „Fiind un virus nou, nu există certitudini. Dar împarte 80% din genom cu Sars, care, ca și alte coronavirusuri cunoscute, tinde să dispară vara”. Pe de altă parte, alți specialiști susțin că virusul nu va fi oprit de căldură, dând exemplul unor state care se luptă cu virusul, deși există temperaturi constante de peste 35 de grade.

Primele estimări arată că Italia va pierde în această vară zeci de milioane de turiști. Pe de altă parte, și italienii sunt avertizați că le va fi foarte greu să călătorească în alte țări. În primul rând, cel mai probabil, companiile aeriene vor renunța la rândurile de scaune din centrul aeronavei, pentru a limita contactele între pasageri, iar prețurile biletelor vor crește. Pe de altă parte, se va sugera ca pasagerii să-și aducă propria mâncare în avion, și se vor folosi măști. În plus, vor dispărea din aeronave păturile și pernele.

3826ad5ad0776fadbcc3d27775212118dcba6ed0 Orașul Vernazza, Cinque Terre. Foto: https://www.travelawaits.com

 

Cu masca la plajă?

Specialiștii din sistemul de sănătate italian spun că e exclus ca la vară turiștii să fie obligați să poarte măști pe malul mării. „Cel mai probabil, turiștii vor trebui să poarte măști în spații închise. În aer liber, într-o situație precum cea a plajei, posibilitatea teoretică ca virusul să rămână în mediu este mult mai mică. Desigur, va trebui să ne păstrăm distanța”, spun virusologii. Se poate face baie? Din nou, da. Patrizia Bagnarelli, virolog al spitalului Torrette din Ancona, spune că „virusul nu supraviețuiește în apă”. Pe de altă parte, operatorii vor trebui să asigure condiții de igienă fără precedent. Posibile soluții: tacâmuri de unică folosință, acces limitat în restaurante și dezvoltarea sistemului „room service”, astfel încât contactul între turiști să fie minim.

Regulile plajelor

Se așteaptă ca pentru acest sezon turistic să fie stabilite regulamente de la nivel național, însă, cel mai probabil, vor exista reguli speciale în funcție de zone și sezon. Federbalneari, o asociație turistică din Italia, propune limitarea locurilor de pe plajă printr-un sistem de rezervare al plajei, așa cum se întâmpla, de regulă, în restaurante, reguli stricte de dezinfectare a nisipului și o atenție mai mare la persoanele în vârstă. Astfel, se propune să existe umbrele „familiare”, pentru maximum trei, patru persoane, iar după părăsirea plajei, masca să devină obligatorie. Se presupune că vor fi programe orare pentru persoanele cu risc, cum ar fi persoanele în vârstă. În plus, zonele comune de petrecere a timpului liber vor fi inactive. Mauro Della Valle, vicepreședinte Federbalneari, propune o certificare pentru turiști, un fel de licență de imunitate, dar și teste rapide de sânge care să fie disponibile în orice moment. Primele estimări spun că sezonul estival din Italia se va deschide, cel mai devreme, la jumătatea lunii iunie. „Este ca și cum am începe din nou de la zero. Va fi o plajă cu umbrele mai puține și cu mai puține servicii", spune Della Valle.

rimini-1 Plajă în Rimini. Foto: www.rexrimini.it

Primarul din Riccione (Provincia Emilia-Romagna, aflată în NE peninsulei), Renata Tosi, spune într-un interviu acordat QN-Quotidiano că din această vară nimic nu va mai fi la fel ca înainte. El propune un sistem în care zonele de plajă să fie atent gestionate. „Ne gândim să limităm intrările pe plajă, poate vom crea un sistem de rezervare. Va fi o vacanță diferită, mai atentă și mai responsabilă, dar va fi întotdeauna o vacanță", asigură Tosi. Chiar dacă există mai mulți hotelieri care cred că nu vor deschide în această vară, Tosi spune că nu ar trebui să fie preluate la scară mare „anumite viziuni pesimiste”. „Noi, cei din Romagna suntem oameni activi, care acceptă provocările. Și trebuie să spun că observ semne pozitive atât din partea celor mari investitori, cât și în ​​ceea ce privește solicitarea apartamentelor de vacanță", spune primarul.

Pesimism: Străinii nu vor mai putea veni

„Corul” pesimiștilor, o parte din managerii stațiunilor din Rimini, tot în Provincia Emilia-Romagna, spune că va fi dificil de imaginat începutul sezonului estival. „Până când nu vom avea un vaccin, vacanța pe litoral va putea începe cu dificultate”, este convins președintele Cooperativa Bagnini din Rimini Sud, Mauro Vanni. Din estimările sale, până acum, doar această regiune a pierdut peste 19 milioane de turiști, ceea ce înseamnă pierderi de 1,2 miliarde de euro. „Străinii nu vor mai putea veni. Deplasările italienilor vor fi și ele foarte dificile: mi-e greu să cred că cineva care a economisit tot anul să se bucure de o vacanță, un concediu, o să meargă undeva unde va exista un potențial risc de a lua virusul“.

Conform datelor unui studiu prezentat de Camera de Comerț a Provinciei Emilia-Romagna, coronavirusul are consecințe devastatoare asupra industriei turistice: în perioada martie-august se poate calcula o pierdere de 19,2 milioane de turiști (42%) și o reducere a cifrei de afaceri, în cel mai bun caz, de 1,180 miliarde de euro. Cifre care ar putea crește la 28 de milioane de turiști mai puțin (62%) și o pierdere de 1,8 miliarde de euro, în cazul în care turismul va fi blocat cu o lună în plus. „Este o imagine crâncenă, în fața căreia e ușor să fii cuprins de disperare, dar nu o facem și nu vom face asta. Desigur, recuperarea va fi dificilă, dar încă o dată, vom demonstra împreună, instituțiile publice și antreprenorii care au moștenit totul de la bunici, pionieri ai turismului, capacitatea extraordinară de a construi un sistem turistic invidiat de întreaga lume, făcut din ospitalitate, calitate a serviciilor și, mai ales, multă capacitate de inovare", spune consilierul regional Andrea Corsini. Cum crede el că se va redeschide sezonul în provincie:  cu stewarzi pe plajă, servicii de masă sub o umbrelă sau într-o cameră de hotel.

Turism scufundat de birocrație

Primarul din Rimini, Andrea Gnassi, atrage pe de altă parte atenția că înainte de a fi blocat de coronavirus, turismul italian riscă să fie scufundat de birocrație. Guvernul a promis un ajutor pentru operatorii din turism de 400 de miliarde de euro, însă, acesta nu este încă operabil.  „Este clar că dacă ajutorul va întârzia, dacă băncile ne amână cu 45 sau 60 de zile, iar apoi cer garanții pentru toate activele, atunci e foarte clar că lucrurile nu vor funcționa (...) Virusul birocrației trebuie să ajungă înainte de vaccinul creditului. Băncile nu ne pot amâna, nu pot cere termene de 60 de zile sau să ceară o garanție de 100% din activele tale și ale copiilor tăi”, spune primarul citat de La Repubblica.

Turismul în Italia, în 2019 - 13% din PIB

Italia a avut, în 2018, 63,2 milioane de turiști străini care au vizitat peninsula.  În total, până în luna octombrie a anului trecut, erau peste 360 ​​de milioane de nopți petrecute de turiștii străini în Italia. Creșterea era de 4,4%, față de 2018, ceea ce a însemnat 40 de miliarde de euro – cheltuielile turiștilor străini în Italia. Turismul însemna 13% din PIB-ul Italiei în 2019, în acest sector fiind angajate 4,2 milioane de persoane, fiind din acest punct de vedere prima țară din Europa.

rome-tourism-capital-art-city-italy Roma

Oficialii italieni erau mulțumiți în 2019 că au crescut cheltuielile făcute de turiștii străini cu 6,6%, în timp ce numărul lor a crescut cu 4,4%, asta însemnând că vizitatorii cheltuiau sume mai mari de bani în timpul vacanței lor petrecute în Italia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus