Sâmbătă,
21.06.2025
Cer Senin
Acum
22°C

Prof. Alexandru Dumbravă: „Se va trece la un lucru mai intensiv pe partea de online și probabil, inclusiv cu posibilitatea de a da note și de a pune absențe”

Prof. Alexandru Dumbravă: „Se va trece la un lucru mai intensiv pe partea de online și probabil, inclusiv cu posibilitatea de a da note și de a pune absențe”

Școala a reînceput după sărbătorile pascale, iar profesorii vor trebui să fie mai activi în mediul online. Ministerul Educației a emis un ordin de ministru cu instrucțiuni pentru crearea și întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line. Activitatea cadrelor didactice pe internet va fi monitorizată și va există posibilitatea ca elevii să fie notați online. Prof. Alexandru Dumbravă, inspectorul școlar general spune că în zilele următoare se vor anunța măsuri mai clare în ceea ce privește activitatea didactică ce va avea loc în perioada următoare, cât cursurile sunt încă suspendate.

A fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunile pentru crearea și întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line, anunță Ministerul Educației. Documentul precizează măsuri specifice pentru desfășurarea procesului de învățare on-line din învățământul preuniversitar. Ministerul Educației și Cercetării pune astfel, la dispoziția cadrelor didactice, elevilor și părinților o colecție de resurse necesare continuării învățării în mediul on-line. Portalul Digital existent pe educred.ro centralizează platforme de învățare și resurse educaționale deschise, inclusiv tutoriale și alte materiale de învățare destinate formării și susținerii cadrelor didactice. Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, iar toate informațiile relevante pentru susținerea și îmbunătățirea accesului la învățare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice și al unităților de învățământ la resurse pentru învățarea on-line.

„Ministerul Educației și Cercetării poate decide, în cazuri justificate, și pe baza unor instrucțiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module să fie realizată on-line. Tot în cadrul acestei instrucțiuni se specifică și responsabilitățile inspectoratelor școlare, ale unităților de învățământ preuniversitar, ale profesorilor, elevilor și părinților. Inspectoratele școlare în colaborare cu unitățile de învățământ și cu autoritățile locale vor identifica soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ. Toate datele privind desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare online vor fi raportate periodic Ministerului Educației și Cercetării. În cadrul instrucțiunii elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, unitățile de învățământ vor verifica și monitoriza modul în care sunt transpuse în practică activitățile suport pentru învățarea on-line. Conducerea fiecărei unități de învățământ va sprijini accesul cadrelor didactice la platforme educaționale, iar împreună cu învățătorii, profesorii diriginți și cadrele didactice se va organiza un program săptămânal care include activități de învățare on-line pentru fiecare disciplină de studiu, se arată într-un comunicat al ministerului.

Documentul elaborat prevede și o serie de activități pe care cadrele didactice trebuie să le desfășoare în cazul suspendării cursurilor în unitățile de învățământ. Instrucțiunea pentru crearea și întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line mai prevede și faptul că la reluarea activității de predare-învățare-evaluare în unitățile de învățământ, activitatea suport pentru învățarea on-line poate fi valorificată de cadrul didactic prin calificativ sau notă cu acordul elevului sau al părintelui/tutorelui legal. Unitățile de învățământ vor realiza planuri de recuperare și planuri remediale pentru elevii care în perioada suspendării cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activitățile de învățare on-line. Acestea vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor.

Conducerea IȘJ Sibiu spune că în zilele următoare vor exista indicații clare de la minister

La inspectoratul Școlar Județean Sibiu s-a intrat în videoconferință cu cei de la minister și cu alte inspectorate școlare din țară și s-au discutat o serie de strategii care să fie puse în aplicare, în momentul în care se vor relua cursurile. Prof. Alexandru Dumbravă, inspectorul școlar general spune că există posibilitatea ca elevii să poată fi notați online.

„Inspectoratul este parte a Ministerului educației. Lucrăm împreună cu Ministerul Educației la mai multe strategii de deschidere a școlilor și la mai multe calendare care să fie aplicate în momentul în care evoluția pandemiei va permite să înceapă școala. Chiar astăzi am avut o videoconferință cu Ministerul și am discutat împreună cu experții din minister, cu doamna ministru și colegii din toată țara despre cum vedem desfășurarea după momentul în care vor începe cursurile. De asemenea, Ministerul Sănătății lucrează la o serie de reglementări clare pe care să le punem în practică în momentul în care se va începe activitatea. Trebuie să le cunoaștem cu ceva timp înainte, ca să nu fim nepregătiți să știm ce avem de făcut pentru ca lucrurile să funcționeze bine. Deocamdată, sunt mai multe variante. Nu este nimic hotărât, clar. Deciziile se vor lua în funcție de ceea ce se mai întâmplă în țară. Atunci vom opta pentru o variantă sau alta. Ceea ce este singur, însă, este că anul școlar nu se va închide pentru nimeni. Elevii de a VII-a și cei de a XII-a își vor da examenele, iar ceilalți fie că vor ajunge la școală, fie că nu, vor avea toți situații încheiate. Se va trece la un lucru mai intensiv pe partea de online și probabil, inclusiv cu posibilitatea de a da note, de a pune absențe. Va fi o monitorizare mai strictă a profesorilor pe online în urma discuțiilor de astăzi. Așteptăm să ne trimită ministerul, în zilele următoare, o serie de indicații mai clare”, spune Alexandru Dumbravă.

Președintele Iohanis se întâlnește în această după amiază cu reprezentanții ministerului educației

Pe de altă parte, tot în cursul de astăzi, 22 aprilie, președintele Klaus Iohanis a vorbit în cadrul unei declarații de presă despre momentul începerii școlilor și a menționat faptul că se întâlnește în această după amiază cu reprezentanții Ministerului educației, cu care va pune la punct toate detaliile, iar ulterior, acestea vor fi făcute publice. „O activitate extrem de importantă este activitatea școlară și chiar în această după amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente”, a spus președintele.

Sursa Foto: Arhivă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

35 comentarii

profu

Acum 5 ani

Greu de realizat. Cum adica sa se dea note doar cu acordul elevului sau al parintelui? Aberant!
Raspunde

Ma ta

Acum 5 ani

Sinucide te
Raspunde

un pedagog de scoala veche

Acum 5 ani

Acum vreo 3-4 saptamani, dl. inspector ii soma pe profesori sa dea mai putine teme pt. ca elevii nu pot imparti un singur compute cu un frate sau cu mama care lucreaza de acasa. Acum se cere intensificarea lucrului on-line. Probabil a venit iepurasul cu computere si tablete si la copii, si la parinti. Scoala sa fie ultima problema. Ce n-au invatat in aceste ultime saptamani invata la anul, iar cei cu examene dau doar din materia semestrului I si a anilor precedenti de studiu. La facultate se intra pe baza de dosar. Unde se da admitere: la medicina, farmacie, politehnica din Bucuresti se poate organiza un examen la care sa se pastreze distanta sociala. Nu mai e concurenta de 10-15 pe loc ca pe vremuri...
Raspunde

Sibian SB

Acum 5 ani

"se va", "vom", la noi in Romania toate se vor face in viitor. Imi e greață de cei mai mulți manageri, ministri, sau alte personaje care nu sunt capabili de funcția pe care sunt puse si care ar trebui demise in secunda doi in care isi arata incompetenta. Va rog sa urmariti la tv sau in ziare acest aspect si o sa vedeti ca aproape toate declarațiile persoanelor implicate in instituțiile statului (toate instituțiile) încep cu "vom" sau "se va" sau "vor fi". Psd a fost un dezastru incredibil, au avut (si inca mai au) incompetenți si amalfabeti numiți fara numar. Daca Pnl continua cu astfel de personaje, garantat vom avea iar mii si mii de oameni (cu măști) strigand pe străzi. Pnl, dom'presedinte, trezirea! faceti ordine ca avem nevoie ca niciodată!
Raspunde

Șerban Suciu

Acum 5 ani

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, peste 4.300 de elevi din județ nu pot participa la cursuri online, deoarece nu au telefoane, calculatoare, tablete sau acces la Internet. Domnule inspector, cu acești 4300 de elevi ce se va întâmpla? Vor fi trecuți ca fiind absenți sau prezenți? Vor fi notați? Cu 10 sau cu 4? Întreb.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 5 ani

ia da si tu un link sau document unde scrie "potrivit Inspectoratului Scolar", sa nu se creada ca e fake news. Confor site-ului ANCOM 98.2% din populatia judetului are acoperire 87.4% 4G si 11.2% 5G. Si pe bune, ai vazut tu kid fara smartphone? si furat, si tot are :)
Raspunde

Viorelcapdemiel

Acum 5 ani

Dar tampita mai este nația asta de români, numai note și absențe aveți în cap. Exista familii fără curent, internet, toaleta, apa și săpun. Mai bine va gânditi la reîmprospătarea programei școlare, că suntem cu 100 de ani in urma. Cat despre predatul online, sunt tare curios cum se descurca o fosila plictisitoare de profesor care se tine cu dinții de catedră, chiar daca a ajuns senil/a și cu nimic interesant de împărtășit elevilor în afara de frustrări personale. Educația "la distanta" la fel ca și iarna, ne-a luat prin surprindere anul acesta. Și asta pentru că suntem o nație de adormiți, corupți și plini de noi. Nu ne ajunge nici dracu la nas și pute tara a furtișag și incompetenta. Nu le furați viitorul copiilor. Găsiți bani de tablete, laptopuri, scoateți fosilele și căpușele hoțomane din învățământ și aduceți programa in rand cu realitatea zilelor noastre.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 5 ani

da di ce n-o dat pesedeu tau laptop si tablete? da din marit salarii si pensii si salarii de la pesedeu tau nu ajunge de laptop si tablete, veorico?
Raspunde

o fosila care poate a educat multe generatii

Acum 5 ani

Prietene, ce le stii mata pe toate! Afla ca si in alte state programa scolara cuprinde> limba materna, istorie, biologie, geografie etc. in Spania, spre ex., istoria este materie obligatorie la bac ca si limba spaniola. Iar la spaniola se dau analize morfosintactice ceea ce la noi nu se mai practica pt. ca pregatim elevii pentru viitor, iar analizelele gramaticale nu prea ii ajuta, Acelea sunt pt. specialisti. Asa ca las-o mai moale cu programa. Apropo... cand ai citit ultima carte? Stii ce s-a intamplat la Yalta? Cine a fost Carol I si ce-a facut el?
Raspunde

alta fosila

Acum 5 ani

Domnule forumist, daca la job-ul dvs. s-ar produce o schimbare peste noapte cum ai reactiona? Daca programul de contabilitate pe care il folosesti s-ar schimba peste noapte, nu ti-ar trebui o perioada de acomodare? Sau poate firma dumitale iti ofera... training gratuit, intr-o locatie super ca sa nu simti stresul. Lasa fosilele in pace, ori vrei si d-ta sa le duci intr-o enclava, la vreun hotel,pana trece pandemia si apoi sa le uiti acolo?
Raspunde

un pedagog de scoala noua

Acum 5 ani

Draga Viorele, daca se vor face lectii on-line, atat profesorii, cat si elevii si parintii va trebui sa se adapteze. Mai greu, mai usor, fiecare dupa facultati, vorba unui personaj al lui Marin Preda (Stii cine a fost Marin Preda, nu?) Cred ca dumneata ai alte probleme la ora asta decat sa te iei la harta cu unii si cu altii si sa improsti cu noroi. Sa ne fie bine!
Raspunde

LaFlemme

Acum 5 ani

La Scoala 6 niciun profesor de la clasa copilului meu a tinut macar o ora online. Parca au disparut. Niciun mesaj pe watsapp, pe mail, nimic. Parca au disparut de mai mult de o luna.
Raspunde

profu

Acum 5 ani

Chiar asa? Nu se poate! Nu e scoala de top? Nu cumva v-ati facut viza de flotant ca sa va puteti inscrie copilul la o scoala de top? Acum de ce sunteti carcotas?
Raspunde

Viorelcapdemiel

Acum 5 ani

Ai anunțat inspectoratul și direcțiunea?
Raspunde

Personalised Learning

Acum 5 ani

Nu se prinde nimeni ca toata treaba asta e o vrajeala ca sa poata justifica salariile dascalilor platite 10o% in comparatie cu mediul privat unde iau 75%. Imi aduce aminte de vremurile de trista amintire cand elevii erau voluntar scosi la muncile de recoltare si sfarseau sa se bata cu cartofi sau sfecla. Ce inseamna scoala online? Cum monitorizeaza dascalii prezenta elevilor, cum se dau notele si pe baza a ce? , cum se face recapitularea, fixarea cunostintelor ,? Ce platforma de invatare se foloseste nu vrajeli gen Whats up sau messenger?
Raspunde

gigi contra

Acum 5 ani

Cred ca ai dreptate. Mai cinstit era ca salariile tuturor bugetarilor sa se reduca cu 20% sau sa se dea concedii pt. cei care opteaza pt. asa ceva (oricum vara asta nu e rost de plecat in Bora-Bora). Nu mai era atata nebunie. Scoala ar trebui reluata face to face pt. ca asa sunt obisnuiti si elevii, si profesorii. Ce note on-line? Ce metoda? Vorbeau de Universitatea Spiru Haret ca da examenele on-line si erau pusi la zid. Uite ca le-am ajuns urma.
Raspunde

Viorelcapdemiel

Acum 5 ani

Notele se pot da și pe activitatea la clasa. Nu este nevoie de teste,teste și iar teste pentru niste amarate de note. Recapitularea se face tot online, pe baza suportului de curs. Hello, suntem în 2020 exista facultăți 100% online. Cursuri de la universități de prestigiu, programe de master, totul online. Exista platforme "gen" zoom,skype, slack si YouTube sau Vimeo pentru înregistrarea video a cursului sau a materialelor didactice. Mai folosești și la altceva netul ăla sau doar pt pornache?
Raspunde

Erlkonig

Acum 5 ani

Daca-mi dati voie sa va raspund la cateva intrebariȘ "Cum monitorizeaza dascalii prezenta elevilor" - orice platforma online inregistreaza intr-un fisier (log) timpul si user-ul care s-a conectat "cum se face recapitularea, fixarea cunostintelor ,?" - prin proiecte (adaptate varstei) in care sa si aplice cunostintele adecvat (proiect sunt si 3 file in powerpoint sau jumatate de pagina scrisa, sau 5 poze la subiect extrase de pe internet) "Ce platforma de invatare se foloseste nu vrajeli gen Whats up sau messenger?" - Zoom Educational sau Google Classroom. Excelente si gratis
Raspunde

Verde

Acum 5 ani

Cine asigură traficul de date necesar? Pe banii si abonamentele cui se va face predare online?O sa obligați profesorii să aibă abonamente de zeci de euro pentru a-si asigura traficul de date necesar pentru zeci de ore în online? In conditiile in care profesorii își cumpărau până si hârtia pentru testele elevilor și nu primeau de la scoala nici macar un pix despre ce vorbim?
Raspunde

Viorelcapdemiel

Acum 5 ani

Maxim 40 de lei te costa un abonament de net, pe care cel mai probabil îl ai deja. Nu vrei sa dai bani din buzunar pentru materiale, scrie la inspectorat, la minister,la direcțiunea scolii. Statul aloca bani și pentru materiale. Se pierd pe drum.
Raspunde

Erlkonig

Acum 5 ani

Asta-i problema in Romania, unde-i internetu aproape gratis si traficul, practic, nelimitat? Hai sa te lamuresc. Putem presupune ca orice profesor are deja abonament de net. Un abonament pentru viteza Gigabit (cu care, teoretic, poti gazdui platforma de educatie pe calculatorul de acasa!) costa 8 Euro, cu trafic nelimitat. Bine, viteza maximala, dar in testele mele duce constant upl,oad de 300 MBps (ma repet, poti gazdui platforma de educatie pe calculatorul de acasa!). De cealalta parte (elev), am masurat saptamana aceasta cat a consumat fata mea trafic numai pentru cursurile online de la scoala (3 ore/zi, pe Zoom): 1.5 GB. Vine cam 6 GB/luna, trafic inclus si in cele mai ieftine abonamente de mobil, daca cgiar nu ai net fix). Si ca idee: am trimis mamei unei colege de-a fetei inregistrarea unei zile de curs (340 MB) prin reteaua 5G, a durat 6 secunde! Si nu platim nici unul in plus pentru viteza asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cetățean

Acum 5 ani

Chiar asa! La școală 6 nu face dna învățătoare nimic cu copii din cls 1a. Nu era prea greu să-și adapteze niște lecții D și sa tina 2-3 ore /zi. Prietenii noștri au copilul în cls. a 3 - a într-o sc din București și tine tot programul cu învățătoarea, primește teme. Verișoara mea, învățătoare la Cluj, începe programul onlinr la 8, da teme școlarilor, iar aceștia i le trimit până la ora 18. Vreau sa zic ca se poate, mai ales în zonele urbane. Nu e o rezolvare la nivel național.
Raspunde

///

Acum 5 ani

Oare? Dar erati mandri ca aveti copiii la scoala 6....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus