Școala a reînceput după sărbătorile pascale, iar profesorii vor trebui să fie mai activi în mediul online. Ministerul Educației a emis un ordin de ministru cu instrucțiuni pentru crearea și întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line. Activitatea cadrelor didactice pe internet va fi monitorizată și va există posibilitatea ca elevii să fie notați online. Prof. Alexandru Dumbravă, inspectorul școlar general spune că în zilele următoare se vor anunța măsuri mai clare în ceea ce privește activitatea didactică ce va avea loc în perioada următoare, cât cursurile sunt încă suspendate.
A fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunile pentru crearea și întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line, anunță Ministerul Educației. Documentul precizează măsuri specifice pentru desfășurarea procesului de învățare on-line din învățământul preuniversitar. Ministerul Educației și Cercetării pune astfel, la dispoziția cadrelor didactice, elevilor și părinților o colecție de resurse necesare continuării învățării în mediul on-line. Portalul Digital existent pe educred.ro centralizează platforme de învățare și resurse educaționale deschise, inclusiv tutoriale și alte materiale de învățare destinate formării și susținerii cadrelor didactice. Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, iar toate informațiile relevante pentru susținerea și îmbunătățirea accesului la învățare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice și al unităților de învățământ la resurse pentru învățarea on-line.
„Ministerul Educației și Cercetării poate decide, în cazuri justificate, și pe baza unor instrucțiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module să fie realizată on-line. Tot în cadrul acestei instrucțiuni se specifică și responsabilitățile inspectoratelor școlare, ale unităților de învățământ preuniversitar, ale profesorilor, elevilor și părinților. Inspectoratele școlare în colaborare cu unitățile de învățământ și cu autoritățile locale vor identifica soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ. Toate datele privind desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare online vor fi raportate periodic Ministerului Educației și Cercetării. În cadrul instrucțiunii elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, unitățile de învățământ vor verifica și monitoriza modul în care sunt transpuse în practică activitățile suport pentru învățarea on-line. Conducerea fiecărei unități de învățământ va sprijini accesul cadrelor didactice la platforme educaționale, iar împreună cu învățătorii, profesorii diriginți și cadrele didactice se va organiza un program săptămânal care include activități de învățare on-line pentru fiecare disciplină de studiu, se arată într-un comunicat al ministerului.
Documentul elaborat prevede și o serie de activități pe care cadrele didactice trebuie să le desfășoare în cazul suspendării cursurilor în unitățile de învățământ. Instrucțiunea pentru crearea și întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line mai prevede și faptul că la reluarea activității de predare-învățare-evaluare în unitățile de învățământ, activitatea suport pentru învățarea on-line poate fi valorificată de cadrul didactic prin calificativ sau notă cu acordul elevului sau al părintelui/tutorelui legal. Unitățile de învățământ vor realiza planuri de recuperare și planuri remediale pentru elevii care în perioada suspendării cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activitățile de învățare on-line. Acestea vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor.
Conducerea IȘJ Sibiu spune că în zilele următoare vor exista indicații clare de la minister
La inspectoratul Școlar Județean Sibiu s-a intrat în videoconferință cu cei de la minister și cu alte inspectorate școlare din țară și s-au discutat o serie de strategii care să fie puse în aplicare, în momentul în care se vor relua cursurile. Prof. Alexandru Dumbravă, inspectorul școlar general spune că există posibilitatea ca elevii să poată fi notați online.
„Inspectoratul este parte a Ministerului educației. Lucrăm împreună cu Ministerul Educației la mai multe strategii de deschidere a școlilor și la mai multe calendare care să fie aplicate în momentul în care evoluția pandemiei va permite să înceapă școala. Chiar astăzi am avut o videoconferință cu Ministerul și am discutat împreună cu experții din minister, cu doamna ministru și colegii din toată țara despre cum vedem desfășurarea după momentul în care vor începe cursurile. De asemenea, Ministerul Sănătății lucrează la o serie de reglementări clare pe care să le punem în practică în momentul în care se va începe activitatea. Trebuie să le cunoaștem cu ceva timp înainte, ca să nu fim nepregătiți să știm ce avem de făcut pentru ca lucrurile să funcționeze bine. Deocamdată, sunt mai multe variante. Nu este nimic hotărât, clar. Deciziile se vor lua în funcție de ceea ce se mai întâmplă în țară. Atunci vom opta pentru o variantă sau alta. Ceea ce este singur, însă, este că anul școlar nu se va închide pentru nimeni. Elevii de a VII-a și cei de a XII-a își vor da examenele, iar ceilalți fie că vor ajunge la școală, fie că nu, vor avea toți situații încheiate. Se va trece la un lucru mai intensiv pe partea de online și probabil, inclusiv cu posibilitatea de a da note, de a pune absențe. Va fi o monitorizare mai strictă a profesorilor pe online în urma discuțiilor de astăzi. Așteptăm să ne trimită ministerul, în zilele următoare, o serie de indicații mai clare”, spune Alexandru Dumbravă.
Președintele Iohanis se întâlnește în această după amiază cu reprezentanții ministerului educației
Pe de altă parte, tot în cursul de astăzi, 22 aprilie, președintele Klaus Iohanis a vorbit în cadrul unei declarații de presă despre momentul începerii școlilor și a menționat faptul că se întâlnește în această după amiază cu reprezentanții Ministerului educației, cu care va pune la punct toate detaliile, iar ulterior, acestea vor fi făcute publice. „O activitate extrem de importantă este activitatea școlară și chiar în această după amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. Cum va arăta acest plan va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente”, a spus președintele.
Sursa Foto: Arhivă
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ministerului Educației , Școlar Județean Sibiu , Centrul Național , ministerul Educatiei , Sistemul Informatic Integrat , Sursă Foto , Klaus Iohanis , Ministerul Sănătății , Alexandru Dumbravă , cursuri online , Portalul Digital , Președintele Iohanis , inspectorat ,
Vizualizari: 9964
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Vlad
Acum 3 ore
Vlad
Acum 3 ore
FLOD
Acum 3 ore
Constantin
Acum 3 ore
FLOD