Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
4°C

Primul site sibian blocat de autorități pentru diseminarea de ”informații vădit false”. ”Se bazează pe teorii ale conspirației”

Primul site sibian blocat de autorități pentru diseminarea de ”informații vădit false”. ”Se bazează pe teorii ale conspirației”

Accesul publicului către site-ul Justițiarul.ro, inclusiv către subdomeniul sibiu.justitiarul.ro, a fost blocat de joi seara, ca urmare a unei decizii emise la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne.

Decizia de a bloca accesul la respectivul site și subdomeniile lui a fost luată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și este bazată pe o analiză realizată în cadrul Grupului de Comunicare Strategică. Membrii acestui grup au înaintat o sesizare prin intermediul MAI pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-ul ”justitiarul.ro”, motivând că diferite articole publicate prin această platformă ”prezintă informații vădit false cu privire la faptul că pandemia de SARS-CoV-2 ar fi creată artificial și că, în realitate, nu există niciun pericol. Autoritățile consideră că informațiile distribuite de justitiarul.ro sunt ”de natură să dezinformeze și să producă comportamente sociale nejustificate și chiar să zădărnicească eforturile autorităților de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus”.

”Această pagină web reprezintă un portal de găzduire a numeroase informații false, publicate de diverși autori, care folosesc nume reale sau nu și care au menirea de a induce panică și de a dezinforma publicul larg” Articolele ”nu prezintă dovezi științifice în susținerea afirmațiilor (...) și se bazează pe teorii ale conspirației”, având potențialul ”de a induce o stare de nemulțumire socială artificială, din cauza informațiilor false transmise și de a dezinforma publicul larg cu privire la pericolul real al acestei pandemii, prin minimizarea acestui grad de pericol” Extrase din analiza Grupului de comunicare strategică referitoare la justitiarul.ro

”Pandemia nu există”

În decizia ANCOM sunt enumerate două exemple de articole în care sunt diseminate informații considerate false, cum este cel intitulat ”Isteria Covid-19: Pretext pentru legi abuzive și limitarea drepturilor omului”, publicat pe 7 aprilie. ”Se induce ideea că pandemia de SARS-CoV-2 ar fi creată artificial și că, în realitate, nu există niciun pericol. Mai mult, se construiește ideea că centrele de caratinare și de tratare a pacienților sunt goale, fiind prezentate imagini din SUA, acest lucru fiind, în opinia autorului, dovada clară că pandemia nu există”. Autoritățile oferă și câteva extrase din acest articol: ”Punerea în scenetă a acestei pandemii imaginare începe să arate semne de epuizare. Din ce în ce mai mulți oameni, din diferite țări occidentale, merg să viziteze centrele medicale speciale, unde văd că, de fapt, nu se întâmplă nimic, zero activitate!”, ”De asemenea, am primit mărturii și mesaje de la medicii prezenți în unitățile de recepție dedicate pacienților Covid-19, în care ne spun pur și simplu: «Nu facem nimic», «Este pustiu, nu avem pacienți», «Totul e artificial», «pandemia Covid-19 este o construcție mediatico-globalistă și medicii cinstiți – nu cei selectați de Big Pharma și mass-media cosmopolită – nu înțeleg ce se întâmplă», «Bolnavii care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale de urgență pentru alte boli, inclusiv boli rare, sunt lăsați să moară pentru că unitățile medicale se ocupă de pacienții Covid-19 inexistenți», «Acest virus este doar o gripă, o mega gripă netratată intenționat, care ucide persoanele imunodeficitare și/sau vârstnici. Nimic din această piesă de teatru mediatico-politică nu mai stă în picioare»”.

Cel de-al doilea articol invocat în decizia de blocare a accesului la site-ul menționat are același titlu ca și primul, dar a fost publicat în 11 martie 2020 și, arată cei de la Grupul de Comunicare Strategică, are printre concluzii faptul că ”pandemia Covid-19 a fost creată pentru «a legaliza abuziv vaccinarea»”.

Articolele din Justitiarul conțineau informații false, au considerat autoritățile Articolele din Justitiarul conțineau informații false, au considerat autoritățile

Blocat fără termen

Decizia emisă de ANCOM vizează societatea care găzduiește platforma justitiarul.ro – este vorba de NETDesign SRL, din Bistrița. Tot prin decizia emisă pe 23 aprilie, cei de la NETDesign sunt somați de către ANCOM să întrerupă și accesul la site-ul romania-veche.ro, găzduit tot de serverele companiei din Bistriția. Decizia luată de ANCOM în aceeași zi în care au fost sesizați de către MAI nu prevede și un termen pentru care accesul să fie limitat sau măsuri de remediere.

”Zbirii iohaniști”

Justitiarul.ro și sibiu.justitiarul.ro sunt legate de numele lui Marius Albin Marinescu, jurnalist sibian care a redactat numeroase materiale despre casele familiei președintelui Klaus Iohannis și modul de dobândire al acestora. Marius Albin Marinescu a fost și intervenient în unele din procesele demarate pe seama acestor case, fiind proprietar al unei biblioteci care funcționa pe str. Nicolae Bălcescu, în imobilul care a devenit, mai apoi, proprietate a familiei Iohannis, drept de proprietate care a fost anulat mai apoi în instanță. Contactat de Turnul Sfatului, Marius Albin Marinescu a arătat că singurele lui comentarii publice sunt cele postate pe pagina sa de Facebook. Unde, Albin Marinescu aduce critici faptului că decizia ANCOM este adresată firmei care găzduiește site-ul, și nu celor care îl administrau de fapt. ”Domeniul justitiarul.ro este administrat de o persoană fizică domiciliată în municipiul Sibiu, județul Sibiu, fiind foarte simplu de verificat pentru autorități în Registrul de Domenii RoTLD. Se poate verifica inter-instituțional, deoarece RoTLD este autoritatea oficială (registru) pentru domeniile .ro. Societate NETDESIGN SRL din Bistrița nu administrează nici un domeniu, aceasta fiind firma care asigură servicii de hosting ambelor site-uri închise! Pe adresa de e-mail contact@justitiarul.ro a site-ului https//justitiarul.ro/ nu au fost primite atenționări din partea autorităților pentru radierea unor articole care ar încălca regulile impuse de starea de urgență, redacția nu fost înștiințată niciodată oficial de existența unor articole percepute ca fiind «fake news» și care trebuiesc eliminate fiindcă așa vor zbirii iohaniști!”, a scris Marius Albin Marinescu pe pagina sa de Facebook
”Milițienii lui Vela confundă administrarea domeniului cu atribuțiile serviciului de hosting (găzduire site-uri), care nu are treabă nici cu administrarea domeniului și nici cu administrarea conținutului site-urilor!”, Marius Albin Marinescu
De la instituirea stării de urgență, ANCOM a emis o serie întreagă de decizii de suspendare a accesului la mai multe site-uri, prin intermediul cărora au fost diseminate informații apreciate ca fiind false, în contextul pandemiei generată de noul coronavirus. Bpnews.ro, breackingnews.xyz, cohortaurbana.ro, blacktopics.wordpress.com sau news-romania24h.xyz sunt doar câteva exemple. Cei care nu respectă deciziile de blocare a accesului pot fi amendați cu sume cuprinse între 10.000 și 70.000 de lei. Deciziile luate de ANCOM pot fi atacate în contencios administrativ.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 2 ani

va e frica ca poate are dreptate mai ales tractoristului analfabet de caransebes velllea
Raspunde

mihai

Acum 2 ani

iar ai uitat sa-ti iei medicamentele :)))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Florin

Acum 2 ani

Cum era vorba aia cu libertatea presei, huh??? Parca am terminat cu comunismul acum 30 de ani... se pare ca nu
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

fake news-urile nu sunt presa. Daca Google, Facebook si Microsoft pun mana de la mana sa plateasca 400 de oameni care creaza o AI care sa detecteze si sa stearga sau sa blocheze fake news de pe net, poate inchide si MI una manual.
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

Trebuia inchis de mult
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

De icoanele facatoare de minuni si sfinte moaste cind incepeti sa va ocupati,dl (fost viitor staret)Vela?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

UnDacLiber

Acum 2 ani

Comentariile pe acest subiect au fost blocate de ministerul afacerilor interne.
Raspunde

contributor bănesc la TS

Acum 2 ani

Pentru cine nu știe, Marius Albin Marinescu a fost dovedit de către Consiliul Național de Studiere a Arhivelor fostei Securități drept colaborator al fostei Securități(vezi http://cnsas.ro/documente/monitoare/2013/Marinescu%20Mrius%20Albin.pdf). Traian Deleanu de ce nu menționezi acest detaliu important despre Marius Albin Marinescu?
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

dar care e faza cu "contributor bănesc la TS"? E un alt fel de a face un mic santaj? Sau e doar o fudulie penibila de genul "eu platesc, eu comand muzica"? Ce importanta are aici la sectiunea comentarii daca dvs. in calitate de sponsor al TS aveti ceva de comentat. Daca sunteti intradevar sponsor si vi se pare firesc sa influentati jurnalistul, sunt convins ca aveti si alte mijloace.
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Eu nu înțeleg un lucru. De ce oamenii ăștia care au fost securiști sau colaboratori dovediți apar în spațiul public și au drepturi? Pe deasupra se mai pretind și formatori de opinie sau asa zisi jurnalisti(de duminică). Personajele astea ar trebui sa țină capul plecat de rușine toată viața. Ai colaborat voit sau nevoit cu securitatea, măcar ai demnitatea să nu te mai vadă oamenii sau să-ți citească opiniile și alte minciuni.
Raspunde

Soimarul

Acum 2 ani

Pai dupa ce l.ai votat pe Petrov(basescu) de doua ori presedinte mai ai curajul sa vorbesti???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihnea

Acum 2 ani

Cu toții care vorbiți de securitate sunteți bolnavi mintali. Păi bă sateliților, când naiba a ținut un regim fără securitate? Haștagii de net și toată gloata de limbirici care reclamă pe facebook ce sunt? Tătarilor, nu-i egalați ciorapul stâng lui Marinescu, colaboratorilor!
Raspunde

silvia bobolea

Acum 2 ani

Daca este adevarata ,aceasta veste este un dintre cele mai bune pe care am primit-o de ceva timp incoace !
Raspunde

Flor

Acum 2 ani

Libertatea presei e in Pericol Major!Daca nu luam atitudine, vom ajunge ca pe timpul lui Stalin, când te "săltau"băieții doar pt că aveai alte opinii decât "bravul Partid Comunist".
Raspunde

Soimarul

Acum 2 ani

Ati obserat ceva pe facebook? Pana inainte de sarbatori erau multe filmulete cu trenuri ,tiruri pline de busteni care parasesc Romania sau sunt dusi la Sebes la taiat,dupa sarbatori au disparut total aceste filmulete Oare tot din cauza ca raspindeau stiri false despre coronavirus. :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus