Marţi,
16.08.2022
Parțial Noros
Acum
20°C

Izolați în singurătate: 8.000 de locuitori ai Sibiului sunt în zona de risc. 321 au cerut ajutor

Izolați în singurătate: 8.000 de locuitori ai Sibiului sunt în zona de risc. 321 au cerut ajutor

În categoria persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, care locuiesc singure, fără aparținători, se află aproximativ 8.000 de locuitori ai municipiului Sibiu, relevă documentele autorităților locale.

Ca urmare a dispozițiilor ordonanțelor militare emise în perioada stării de urgență, reprezentanții administrației locale au întocmit evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, care locuiesc singure, fără susținători sau alte forme de ajutor. ”Astfel de persoane, singure, fără aparținători la nivel de oraș Sibiu sunt într-un număr de aproximativ 8.000”, se arată într-un raport al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Sibiu. Până la finele lunii trecute, în evidențele Direcției au fost luate 321 de persoane care locuiesc singure și care au solicitat sprijin în perioada în care sunt obligate să își limiteze ieșirile din locuințe.

În acest context, reprezentanții Direcției din cadrul Primăriei au solicitat rectificarea bugetului pe anul în curs cu alocarea încă unui milion de lei, pentru a putea asigura sprijin persoanelor aflate în zona de risc. Scenariile cu care lucrează reprezentanții DAS prevăd creșterea numărului de persoane infectate, ca urmare a faptului că reluarea lucrului în companiile multinaționale va crește din nou valorile de trafic în rândul navetiștilor. ”Există posibilitatea apariției unui focar de infecție, astfel încât evoluția situației epidemiologice Covid-19 să aibă un trend crescător. Pot apărea blocaje, deficiențe sau lipsuri în activitatea spitalelor de a asigura asistența medicală, aceștia (persoanele singure, de peste 65 de ani – n.r.) sunt nevoiți să rămână izolați/carantinați la domiciliu, iar DAS are obligația în aceste situații de a asigura sprijin acestor persoane”, se mai arată în raportul care a stat la baza creșterii alocării suplimentare a sumei de un milion de lei.

Scenariul ”pesimist” pe care îl iau în considerare reprezentanții DAS este cel în care ”abia în luna iulie epidemia va fi învinsă, după o perioadă în care va crește foarte mult numărul infectaților și decedaților”.

Ajutoare de urgență pentru cei cu venituri mici: hrană de 12 lei pe zi

Creșterea bugetului DAS cu un milion de lei a fost aprobată de consilierii locali în cea mai recentă ședință, când au aprobat și acordarea de ajutoare de urgență pentru persoanele singure sau familiile cu risc de marginalizare socială. Sibienii care intră în această categorie sunt cei care au un venit lunar pe membru de familie (respectiv, persoană singură) mai mic de 530 de lei, inclusiv. Acestor persoane le vor fi date produse alimentare, în valoare de 12 lei/zi (suma este limitată de un act normativ adoptat la nivel național în 2014, prin care se calculează valoarea alocației zilnice de hrană). În plus, acestor persoane le vor mai fi asigurate produse de igienă în valoare de 40 de lei pe lună pentru adulți și, respectiv, de 20 de lei pe lună pentru copii.

Consilierii locali au menținut acordarea anuală a unei sume echivalente cu un salariu minim brut pe țară persoanelor vârstnice care au împlinit 100 de ani. Această formă de sprijin este acordată de două ori pe an (de Paști și de Crăciun) și veteranilor și văduvelor de război.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ordean Maria

Acum 2 ani

De ce deținuților politici si vaduvelor acestora nu li se acorda ajutor ca veteranilor si vaduvelor lor?
Raspunde

Rammstein

Acum 2 ani

Uite vezi că era bun planul lui Cercel!!.. trebuiau luați cei 8000 de seniori și băgați în centre !!.. asta era primul pas...numai avantaje avea statul, rămâneau casele,nu mai plăteau pensii, făceau economii la utilități... cât despre centrele de bătrâni!!..care bătrâni?? ..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus