ALDE, PLUS și USR cer de urgență administrațiilor locale din județ să renunțe la spectacolele programate în acest an și să redirecționeze banii către tablete, laptopuri și telefoane pentru elevii care nu pot intra la lecțiile on-line, în lipsa acestora. Liberalii nu au stat nici ei departe de problemă, și la nivelul municipiului Sibiu, candidatul la funcția de primar, Adrian Bibu, solicită primarului Astrid Fodor, în numele tuturor consilierilor locali, să aloce bani pentru elevii sibieni care nu au dispozitive on-line cu care să facă școală de acasă.
Inspectoratul Școlar a realizat o bază de date cu nevoile școlarilor și ale profesorilor din județ, însă aceasta poate fi considerată îndoielnică, atâta vreme cât doar într-o școală există 21 de profesori care declară că nu au niciun ”device” pentru școala on-line.
Primarii, cei asupra cărora se îndreaptă toate privirile ridică neputincioși din umeri: nu pot aloca bani pentru tablete fără ședință de consiliu local, iar achiziția se poate face prin SICAP, o platformă care poate termina un proces de achiziție în plină vacanță de vară.
În toată această atmosferă, relația dintre instituții e dezastruoasă: Primăria Sibiu spune că nu poate face niciun demers până nu primește ceva oficial de la Inspectoratul Școlar, iar Inspectoratul întreabă cum poate trimite ceva cuiva care nu a cerut nimic.
ALDE, PLUS și USR, voce la unison
”ALDE Sibiu a găsit soluţia pentru ca toate primăriile din judeţ să achiziţioneze tablete pentru toţi copiii care nu au astfel de dispozitive”, anunță cu entuziasm președintele ALDE Sibiu, Gheorghe Tocaciu. „An de an primăriile au alocat în bugetul local, la fel ca şi Consiliul Judeţean, sume foarte mari pentru manifestări culturale gen Fii Satului şi altele. Anul acesta nu se mai pot organiza. Aşa că propunem ca toate consiliile locale din judeţ să aloce banii respectivi de urgenţă pentru achiziţia de tablete pentru copiii care au nevoie. Costul mediu al unei tablete este 100 de euro. Ştiind că majoritatea comunelor din judeţ au alocat câte 8.000-10.000 de euro pe anul acesta pentru Zilele localităţii, aceşti bani pot fi folosiţi acum prin rectificare bugetară locală pentru tablete. Astfel se pot dota toţi copiii din judeţ cu tablete pentru educaţia online. Trebuie doar să se vrea. Ştim că an de an pentru unii erau foarte rentabile Zilele localităţii sau Fii Satului. Hai ca măcar în pandemie să nu ne mai gândim tot la buzunarul nostru şi să dăm o tabletă pentru fiecare copil care nu are din judeţ!”, spune Tocaciu.
Mesajul este aproape similar cu cel expus de USR și PLUS Avrig. ”USR și PLUS au precizat, pe lângă două exemple de administrații locale care au cumpărat tablete pentru elevi, o sursă de finanțare din bugetul local Avrig - evenimentul Florile Oltului care e organizat de Primărie. Elevii au nevoie urgent de tablete și considerăm că educația lor este o prioritate”, se arată într-o solicitare transmisă de cele două partide Primăriei Avrig.
PNL Sibiu cere tablete primăriei”Ştiind că majoritatea comunelor din judeţ au alocat câte 8.000-10.000 de euro pe anul acesta pentru Zilele localităţii, aceşti bani pot fi folosiţi acum prin rectificare bugetară locală pentru tablete” – Gheorghe Tocaciu, președinte ALDE Sibiu
Candidatul PNL pentru funcția de primar al Sibiului, Adrian Bibu, cere Primăriei să achiziționeze 626 de echipamente electronice și 661 de cartele SIM pentru elevii din municipiu care nu pot intra la cursurile on-line. „Vă rugăm să întreprindeți demersurile necesare pentru a achizioona un număr de 626 de echipamente electronice și 661 SIM pentru elevii care nu dețin astfel de echipamente și pentru elevii care nu au internet, în vederea creării/întăririi capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line. Considerăm că aceste dispozitive și cartele SIM pot fi achiziționate din fondul de rezervă al Consiliului Local Sibiu”, se transmite în documentul semnat de toți consilierii liberali din municipiu.
Fodor: ”Domnul Inspector Șef Dumbravă trebuia să se adreseze direct Primăriei”
Răspunsul primarului Astrid Fodor a venit prin intermediul ziarului Turnul Sfatului. ”Aceste adrese nu au ajuns încă la mine. Am aflat de ele de la dumneavoastră”, susține primarul. ”În ceea ce privește inițiativa domnului consilier local cu privire la dotarea elevilor cu tablete și cartele pentru conexiunea la internet, din informațiile pe care le avem, Ministerul Educației a chestionat deja părinții cu privire la existența acestor mijloace pentru achiziția centralizată a acestora de către Minister. Dacă domnul Inspector Șef Dumbravă considera că este o problemă urgentă, cel mai simplu și rapid mod de rezolvare era să se adreseze direct Primăriei Sibiu, Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ de Stat. Până în prezent nu am primit nici o solicitare din partea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Vom urmări dacă se va concretiza această achiziție centralizată de tablete și cartele, iar dacă nu se realizează în timp util, le va achiziționa Primăria Sibiu pentru familiile care îndeplinesc condițiile prevăzute de legislație. Important este ca toți copii să aibă acces la educația online”, a declarat Astrid Fodor pentru Turnul Sfatului.
Alexandru Dumbravă: ”Ca să vină listă, trebuie să o ceri””Vom urmări dacă se va concretiza această achiziție centralizată de tablete și cartele, iar dacă nu se realizează în timp util, le va achiziționa Primăria Sibiu” – Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu
Șeful Inspectoratului Școlar Sibiu, Alexandru Dumbravă spune că centralizarea cu necesitățile școlilor din Sibiu a fost trimisă tuturor instituțiilor care au solicitat acest lucru. ”Ca să vină listă, trebuie să o ceri. Ne-a cerut o listă mai mulți consilieri de la PNL, au și început niște demersuri.
Ei mi-au cerut situația, eu le-am dat-o, mai departe mingea este în terenul primăriei și al celorlalte primării din județ. Această situație ne-a fost cerută și de doamna președintă a Consiliului Județean. Le-am înaintat-o și lor și am înțeles că și acolo va încerca să se facă un mic efort, să se intervină acolo unde este cazul. Pentru primării nu ar fi un efort deosebit, pentru că în comunitățile mai mici, 20-30 device-uri se pot achiziționa cu 15-20 de mii de lei și nu e o gaură în cer pentru primărie”, explică Alexandru Dumbravă.
El susține că există campanii de strângere de fonduri pe această temă. ”Unele comunități le rezolvăm din aceste campanii de strângere de fonduri. În acest caz, noi lăsăm device-urile copiilor pentru totdeauna. Dacă ar fi achiziționate de către primării, ele practic ar intra în patrimoniul lor și ar trebui returnate, și nu mai știi ce se întoarce”, spune șeful Inspectoratului Școlar Sibiu.
Alexandru Dumbravă a dat și exemplul unor școli care au rezolvat situația acordând familiilor fără calculatoare aparate din laboratoarele de informatică. ”Sunt școli care pentru a suplini nevoile copiilor au făcut contracte de împrumut cu familiile și le-au împrumutat calculatoare din laboratoare și ce mai aveau pe acolo. Nu ne-am gândit că se poate, dar unele școli chiar au avut toate bunele intenții de ajuta copiii cu calculatoare. Cu obligația părintelui să fie returnate în aceeași școală”, a spus acesta.
Lista cu probleme”Este o situație pe care ne-a cerut-o Ministerul Educației și din câte ne-a lăsat de înțeles doamna ministru și doamna vicepremier, s-ar putea să avem să pregătească o surpriză frumoasă pentru copii, din toamnă. În sensul că au intenția să creeze o linie pe fonduri europene pentru așa ceva, pentru tehnologizare, poate și pentru implementare de internet wi-fi pentru toate localitățile” – Alexandru Dumbravă, șeful Inspectoratului Școlar General.
Conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar, la nivelul județului Sibiu sunt aproape șapte mii de elevi, dintr-un total de 48 de mii, care nu au acces, din diferite motive, la lecțiile on-line. Lista prezintă semne de întrebare la o simplă parcurgere. Este situației prezentate la Școala nr. 4 din municipiul Sibiu. Aici sunt trecute 21 de cadre didactice care susțin că nu au acces la internet sau device-uri. Directoarea școlii, Ileana Popa, spune că datele sunt incorecte pentru că și întrebarea pusă de Inspectoratul Școlar era interpretabilă. „Întrebarea cu privire la dispozitive venită de la inspectorat cred că nu a fost foarte clară. Era ceva în genul dacă dispuneți de terminale tip desktop, laptop, telefoane, erau toate într-una și dacă sunt folosite de toată familia sau de un membru al familiei și atunci colegii mei care au un laptop sau un calculator și îl utilizează mai mulți membri ai familiei au spus că nu au. Mă gândesc că așa a fost, pentru că lecții online toată lumea ține cu copiii. Mai ales la materiile de bază, dar și cei la geografie, germană, engleză, istorie sau alte materii. Dar asta cred că a fost, lucrând pe platforme, nu s-au gândit la telefon, pentru că telefon toată lumea are, s-au gândit că au un singur dispozitiv pe care îl împart cu familia”, spune Ileana Popa, director adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu.
Alexandru Dumbravă recunoaște și el că lista s-ar putea să aibă anumite scăpări. ”Nu cred că această listă este total corectă. Datele au fost încărcate de fiecare conducere de școală, au fost centralizate direct de la diriginți, învățători, copii. Bănuiesc că sunt multe greșite, multe și necompletate. Ei au avut termen aseară să le completeze, iar situați aceasta este de la prânz”, spune Dumbravă.
”Nicio șansă până în septembrie””Colegii mei care au un laptop sau un calculator și îl utilizează mai mulți membri ai familiei au spus că nu au” - Ileana Popa, director adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu.
Adrian David, primarul Avrigului, spune că e foarte greu pentru o primărie să cumpere acum tablete pentru elevii care nu au. Vina: birocrația. ”Rectificările bugetare sunt permise doar după luna iulie. Sunt permise acum, pe perioada stării de urgență, dar doar pentru cazuri speciale, de urgență, care țin de sănătate, aparatură medicală. Eu am dat în lucru la contabilitate, încă nu mi-a dat un răspuns, să vedem dacă găsesc vreo modalitate de rectificare. Procedurile cu achizițiile le știți cum sunt. Trebuie ședință de consiliu, rectificare, urcat în SEAP, trebuie organizată licitație, categoric nu ne încadrăm în cele patru, cinci săptămâni pe care le mai avem până la sfârșitul anului școlar. Până în septembrie ne vom pregăti dacă este nevoie”, spune David.
Primarul așteaptă și el o situație corectă de la nivelul unităților școlare. ”Am vorbit și la școli, încă nu au făcut un inventar, cei de la USR au dat și un număr, dar nu știu de unde l-au scos.
Inspectoratul Școlar a prezentat o evidență cu școlarii care nu s-au conectat până acum la activitățile on-line. Dar s-ar putea să nu fi vrut să se conecteze. Ar trebui să fie o solicitare de la școli, noi oricum le-am asigurat resurse din bugetul propriu, o parte au și sume pentru dotare informatică. În mod centralizat ar trebui făcut, Inspectoratul ar trebui să facă o analiză pe toate școlile, dar nu așa, cu cei care nu s-au conectat, pentru că nu știm motivele”explică edilul.
Copșa Mică: Temele elevilor sunt duse din casă în casă de către voluntari”Eu văd lucrurile puțin diferit, chiar dacă facem economie la agenda culturală și sportivă, consider că banii ar trebui redirecționați către investiții. Acele sume care rămân necheltuite din activități culturale, ar trebuie duși către investiții” – primarul orașului Avrig, Adrian David.
Primăria Copșa Mică are implementat un proiect de digitalizare a localității, însă cel mai repede va fi încheiat la finalul anului. Până atunci, problemele legate de școala desfășurată de acasă este rezolvată altfel. ”Pentru copiii care nu au tablete, învățământul a venit cu o idee să se tipărească exerciții tipizate. Acestea sunt transmise pe e-mail la primărie, iar noi le tipărim. De aici, împreună cu voluntari le ducem la familiile respective, copiii fac exercițiile, iar pe urmă le luăm înapoi. Vom traversa așa această perioadă, însă eu cred că până la anul vom dota toți copii cu telefoane și smartphone-uri”, a declarat primarul Tudor Mihalache.
Ce se întâmplă în alte părți”Vin la primărie mamele, de exemplu, să ne întrebe cum să facă diverse lucruri în aplicații, pe telefon, asta pățim acum. Nu știu să folosească mai mult de Facebook, însă ajutăm pe toată lumea” – Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică.
În Italia, conform datelor prezentate în urma unui studiu, la care au participat 25 de mii de elevi de gimnaziu și liceu, 27% dintre aceștia nu au dispozitive pentru învățământ la distanță. 23% au probleme cu rețeaua de internet, alți 33% au avut probleme dar le-au rezolvat. 24% au acces la internet folosind un hotspot mobil, cu internet limitat.
Se propune în concluzie alocarea de 85 de milioane de euro pentru un program care privește învățământul la distanță. Din care: - 10 milioane pentru instituțiile de învățământ care să se doteze cu platforme digitale; - 5 milioane de euro pentru instruirea personalului didactic în privința metodologiilor și tehnicilor de învățare la distanță; - 70 de milioane pentru un proiect prin care să se cumpere laptopuri pentru elevii cu situație materială precară. E vorba de câte 500 de euro pentru fiecare elev, aparatul urmând să rămână în posesia copiilor. În cazul Sibiului, procentul celor care nu au intrat la lecțiile on-line este de 14,40%. Conform datelor Inspectoratului Școlar Sibiu, din 48 de mii de elevi sibieni, 6.900 au declarat că se află în imposibilitatea de a participa la orele desfășurate on-line.
Suma totală care s-ar cheltui dacă s-ar acorda câte un laptop în valoare de 500 de euro pentru fiecare elev sibian aflat acum în imposibilitatea de a desășura lecții on-line este de 3,46 milioane euro.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ovidiu Gheorghe Tocaciu , Primăria Copşa Mică , Astrid Fodor , Sindicatului Învățământului Pr , Primăria Sibiu , Consiliului Județean , ministerul Educatiei , Adrian Bibu , Copșa Mică , Inspectoratului Şcolar Sibiu , Consiliului Local Sibiu , Turnul Sfatului , Adrian David , Şcolii Gimnaziale Nr , Consiliul Județean , Serviciului Public , Primăriei Avrig , În Italia , Primăriei Sibiu , Școala Națională , Inspectoratului Școlar General , Tudor Mihalache , Inspectoratul Şcolar Judeţean , Lista Patrimoniului Mondial , Florile Oltului , Alexandru Dumbravă , Pentru Sibiu , Gospodaria Oraseneasca Avrig , Domnul Inspector Șef Dumbravă , Ileana Popa , Șeful Inspectoratului Școlar S , Fii Satului
Vizualizari: 3195
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Dumitru
Acum 2 ore
HBomb
Acum 2 ore
JO
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Nonick