Marţi,
16.08.2022
Parțial Noros
Acum
20°C

Maraton cultural online, de Ziua Europei, la Sibiu. „Un mesaj de recunoștință față de cadrele din linia întâi”

Maraton cultural online, de Ziua Europei, la Sibiu. „Un mesaj de recunoștință față de cadrele din linia întâi”

Naistul Radu Nechifor, alături de artiștii mai multor instituții de cultură din Sibiu, prezintă mâine un maraton online, dedicat Zilei Europei și celor care se află în linia întâi în lupta împotriva COVID-19.

De Ziua Europei, Radu Nechifor și artiștii Filarmonicii de Stat Sibiu, ai Teatrului de Balet Sibiu, dar și reprezentanții Centrului pentru Creație ”Junii Sibiului” și ai Casei de Cultură a Studenților, vor participa la un maraton cultural desfășurat exclusiv online. „Nu renunțăm la cultură, chiar dacă pandemia de coronavirus ne ține, momentan, departe unii de alții. Profităm de beneficiile internetului și, într-un eveniment maraton, artiștii sibieni își unesc forțele pentru a transmite un mesaj de recunoștință, unitate și solidaritate față de toate cadrele din LINIA ÎNTÂI, indiferent că vorbim de cele sibiene, române sau europene”, transmit organizatorii.

Evenimentul va fi transmis live AICI și va începe mâine, la ora 10:00. Va cuprinde recitaluri și momente artistice succesive, susținute de Radu Nechifor, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Alina Bîcă, Adrian Nemțu, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul de Balet Sibiu, Centrul pentru Creație ”Junii Sibiului” și Casa de Cultură a Studenților.

Momentele artistice sunt susținute în sala de spectacole ori în sala de repetiții a fiecărei instituții.

Iată mesajele directorilor instituțiilor sibiene implicate în proiect:

„Pornind de la ceea ce a replicat Churchill în timpul celui de-al doilea Război Mondial (atunci când Guvernul i-a propus tăierea fondurilor de la cultură pentru a-i transfera la armată): „Atunci, pentru ce luptăm?”, lansăm un apel către luarea în calcul a următoarelor strategii de ieșire din criză, aplicabile instituțiilor culturale. Dorim să punem accentul pe necesitatea urgentă a unei legislații dedicate domeniului cultural, adaptată noilor condiții care se prefigurează. Aceste strategii pun accentul pe acele instituții care desfășoară activitate cu public (filarmonici, teatre, opera, teatre de balet), fără a se limita la ele. Trecem prin vremuri care au adus schimbări fără precedent și devine din ce în ce mai clar că normalitatea va fi diferită. Îndemnul întregii perioade a fost către solidaritate, către grija față de celălalt, către ideea că doar împreună reușim. Aceste idei ne vor ghida viitorul. Muzicienii Filarmonicii de Stat Sibiu, au înțeles organic motivația construcției Uniunii Europene. Unirea atâtor tipuri de artiști muzicieni într-un colectiv denumit Orchestră Simfonică nu putea fi decât o invenție europeană. Poate adevărul este invers. Modelul Uniunii Europene copiază modelul de organizare simfonic. Poate de aceea, societatea ar trebui să nu uite că echilibrul și înțelepciunea sunt apanajele culturale ale umanității si în momentele de criză personală sau socială avem nevoie de rafinarea emoțiilor si întărirea spiritului prin frumos și prin iubire”, a transmis Cristian Lupeș-director Filarmonica de Stat Sibiu.

„Cu precădere în această perioadă realizăm importanța vitală pe care cultura și arta o au în viețile noastre. Acum, când tânjim cu toții după momentul deschiderii cortinei sau după emoția finalului când îi aplaudăm în picioare pe dansatorii epuizați, dar pe ale căror chipuri se citește fericirea de a fi împărtășit cu noi din magia dansului, abia acum realizăm cât de mare e golul pricinuit de închiderea sălilor de spectacole. Cu toate acestea, actul artistic nu are cum să se sfârșească, deoarece doar arta ne poate hrăni acel sentiment vital de echilibru și certitudine. Teatrul de Balet Sibiu rămâne alături de publicul său adaptându-se situației actuale și este solidar cu întreaga comunitate artistică în îndeplinirea misiunii sale față de societate”, a declarat Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu.

„Destinul omului este creația”, spunea cândva Lucian Blaga. Preocuparea creativă a tinerilor, indiferent de domeniu continuă cu seninătate chiar dacă pare dificil. Deși acum este o perioadă a energiilor comprimate, este vremea acumulărilor care dă naștere unor proiecte diferite. Tinerii care activează în cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu vor aduce publicului de acasă o serie de momente artistice menite să le deschidă sufletele şi să le trezească speranța în această perioadă în care căldura sufletească adusă de cultură este absolut necesară. În așteptarea zile când vom putem intra în starea de normalitate şi tot ceea ce este acum în lume va fi luat sfârșit, vă invit să vă ocupați timpul cu ceva frumos și bun, așa cum o facem noi. De Ziua Europei - un gând bun pentru toți oamenii, în special pentru cei greu încercați”, spune Liliana Popescu, director Casa de Cultură a Studenților Sibiu.

”Suntem împreună: artiști, cadre din linia întâi, spectatori... Împreună scriem viitorul nostru și al Uniunii Europene, împreună rămânem sănătoși! Pornind de la acest gând ne-am implicat în proiectul „Sibiu, oraș european prin cultură!”, căci noi credem că viitorul e în mâinile noastre, viitorul își are rădăcinile în trecutul nostru, în ceea ce am clădit generație cu generație... Forța e în fiecare dintre noi și în moștenirea culturală atât de bogată de care ne bucurăm: muzica, teatrul, baletul, dansul popular, tradițiile, artele plastice, dansul modern – toate ne sunt imprimate adânc în suflet și în identitatea națională, din ele ne luăm speranța atât de necesară. Tocmai de aceea, în această perioadă dificilă este de datoria noastră, a artiștilor și specialiștilor din instituțiile de cultură, să fim uniți și să venim în sprijinul comunității cu proiecte culturale de calitate, derulate deocamdată online. Astfel, de Ziua Europei, ne vom aminti împreună că unitatea europeană înseamnă moștenire culturală, înseamnă unitate în diversitate. Noi, sibienii, am demonstrat acest lucru încă din anul 2007 când am deținut, în premieră pentru România, titulatura de Capitală Culturală Europeană; o vom demonstra și acum de Ziua Europei, transmițând lumii întregi mesajul că viitorul nostru se clădește pe unitate, pe un trecut extrem de bogat și pe respectul pentru cei care luptă pentru sănătatea noastră. Acesta este modul nostru  de a spune: La mulți ani, Europa! Mulțumim celor care luptă în linia întâi!”, spune Silvia MACREA, Manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus