Vineri,
01.07.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

9 mai 2020 – Ziua Europei și un an de la Summitul din Sibiu. Mesajele autorităților

9 mai 2020 – Ziua Europei și un an de la Summitul din Sibiu. Mesajele autorităților

Ziua de 9 mai este sărbătorită, în fiecare an, ca Ziua Europei, o zi dedicată păcii și unității europene. În urmă cu un an, Sibiul devenea centrul Europei prin desfășurarea Summitu-lui Uniunii Europene. A fost momentul în care, cei mai puternici oameni ai Europei s-au întâlnit la Sibiu pentru a se discuta viitorul Uniunii Europene. Anul acesta, atât primarul Sibiului Astrid Fodor, cât și președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean au transmis mesaje care marchează aceste evenimente. În mesajele acestora se vorbește despre încercarea grea la care lumea este supusă din cauza pandemiei de COVID-19 și despre solidaritatea și sprijinul reciproc care ar trebui să ne unească în aceste momente.

A trecut un an de zile de la Summitul care a avut loc în 9 mai 2019, la Sibiu și care a reunit, timp de o zi, cei mai puternici oameni ai Europei. Evenimentul a fost găzduit de președintele Klaus Iohannis, iar printre participanți s-au numărat lideri de atunci ai Europei, printre care și președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Giuseppe Conte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov. Astăzi, se sărbătorește și Ziua Europei, dată care marchează momentul istoric în care a fost pronunțată declarația Schuman. În anul 1950, la Paris, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Această propunere este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. În anul 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei. Liderii Sibiului marchează această zi printr-o serie de mesaje transmise.

Mesajul primarului Astrid Fodor cu ocazia Zilei Europei

„Acum un an Sibiul era centrul Europei, sărbătorind ziua de 9 Mai împreună cu șefii de state și guverne din Uniunea Europeană. Anul acesta, Ziua Europei ne găsește într-o situație dificilă, România, alături de toate statele europene luptând împotriva unei pandemii. De aceea, sărbătoarea de astăzi este mai mult ca niciodată despre puterea Uniunii Europene de a depăși o încercare uriașă, despre solidaritate și ajutor reciproc între parteneri. Până ne vom putea reîntâlni în Piața Mare, vă invit să urmăriți câteva instantanee ale unui eveniment istoric pentru oraș - Summitul din 9 mai 2019. La mulți ani, tuturor, de Ziua Europei! Multă sănătate!”

 

Mesajul Danielei Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu cu ocazia Zilei Europei

„În acest an, de Ziua Europei, aniversăm 70 de ani de când Robert Schuman a rostit declarația care îi poartă numele și care este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene. Unul dintre cele mai importante pasaje ale declarației lui Schuman este cel referitor la solidaritate. La fel de actual astăzi ca și atunci când se referea la reclădirea industriilor după război, cuvântul solidaritate este cel care scrie prezentul. Europa și-a adus aminte din nou, fără voia sa, ce înseamnă ÎMPREUNĂ și cum gesturile asociate acestui cuvânt nu contribuie doar la progres și prosperitate, ci pot face diferența între viață și moarte. Se spune că cel mai bun profesor este ultima greșeală. Sunt convinsa că Europa cu construcțiile sale au învățat lecțiile necesare protejării cetățenilor săi. La Sibiu, Europa este mai prezentă poate decât în alte părți și nu doar pentru că aici , în urmă cu un an, s-au aflat toți liderii statelor membre, ci și fiindcă aici oamenii trăiesc, respectă și cultivă acele valori care au construit Uniunea. Europa rămâne astăzi mai mult decât oricând parte a soluției și nu parte a problemei , iar 9 mai este despre ceea ne unește și nu despre ceea ce ne desparte. În acest an, de Ziua Europei, aniversăm 70 de ani de când Robert Schuman a rostit declarația care îi poartă numele și care este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene. Unul dintre cele mai importante pasaje ale declarației lui Schuman este cel referitor la solidaritate. La fel de actual astăzi ca și atunci când se referea la reclădirea industriilor după război, cuvântul solidaritate este cel care scrie prezentul. Europa și-a adus aminte din nou, fără voia sa, ce înseamnă ÎMPREUNĂ și cum gesturile asociate acestui cuvânt nu doar contribuie la progres și prosperitate ci pot face diferența între viață și moarte. Se spune că cel mai bun profesor este ultima greșeală. Sunt convinsa că Europa, construcțiile sale, au învățat lecțiile necesare protejării cetățenilor săi. Privesc Ziua Europei cu dragostea pe care, sunt convinsă, că fiecare sibian o poartă pentru valorile bătrânului continent. Privesc Ziua Europei cu optimism! La mulți ani, Europa!”

Summit 9 mai 2019, Sursa Fito: Arhivă

foto de grup summit baie de multime summit summit sibiu macron iohannis summit sibiu (2) summit sibiu (11)

Invitații la summit au fost supravegheați din poduri de lunetiști Invitații la summit au fost supravegheați din poduri de lunetiști

jurnalisti straini la summit presa garduri SummitPPE_copyright Muzeul ASTRA (4) pregatiri summit piata mica (15)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu, sibianul de 55 de ani

Acum 2 ani

Astăzi, 9 Mai se sărbătorește în primul rând Ziua Independenâei României, (9 Mai 1877), Ziua Victoriei împotriva fascismului, 9 Mai 1945 și abia după aceea Ziua Europei. Despre primele două nu se suflă nici un cuvânt. Oare de ce? Simplu. 9Mai 1877 este o mare realizare a porului român, a doua, 9 Mai 1945 nu convine Germaniei.
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

acesta e adevarul istoric chiar ca nu convine celor care se dau mari europeni uniti completare in 1877 sef de stat era regele Carol I iar in 1945 regele Mihai I. un pic de istorie nu strica
Raspunde

SingurEu

Acum 2 ani

Felicitări...am crezut că sunt singurul care gândește așa. Primul lucru care mi-a venit în gând văzând acest articol și altele similare a fost "nimic despre conotația 9 Mai din perspectiva națională? Chiar așa inculți am ajuns?"
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

" și abia după aceea Ziua Europei", pe bune? da de unde derivă, nea caisă. măcar învață să scrii pe română, băi 'porul român'
Raspunde

Chibrit

Acum 2 ani

ai fost la defilare ? ce ai "beut"?
Raspunde

Eu, sibianul de 55 de ani

Acum 2 ani

Scuze, poporului român.
Raspunde

xxx

Acum 2 ani

Rominii au luptat alaturi de nemtii si cind nu mai mergea siau intors opinca si au fost invingatori. .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus