Luni,
20.03.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Ziua Independenței de Stat a României a fost marcată la Sibiu, fără ceremonii. Mesajul prefectului Mircea Crețu

Ziua Independenței de Stat a României a fost marcată la Sibiu, fără ceremonii. Mesajul prefectului Mircea Crețu

În 9 mai România sărbătorește Ziua Independenței de Stat dar și Ziua Victoriei Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Fiind o situație specială, creată de pandemia de COVID-19, într-o manieră adaptată contextului, Prefectul județului Sibiu, a depus, în jurul orei 10:30, o coroană la monumentul „Memorial 89”.

Pentru că nu a fost organizată o ceremonie, Mircea Crețu, Prefectul județului Sibiu, transmite un mesaj cu ocazia acestei zile semnificative.

WhatsApp Image 2020-05-09 at 15.39.11„Trăim vremuri ce ne fac să prețuim mai mult ca oricând tot ce avem. 9 mai este o zi încărcată de evenimente istorice, care ne responsabilizează tot mai mult. Anul trecut, Sibiul a sărbătorit Ziua Europei alături de toți liderii Uniunii Europene, în Piața Mare a orașului. Astăzi, trăim cu bucurie și mândrie, această amintire frumoasă. Totodată astăzi se împlinesc 75 de ani de la de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii. Acum, mai mult ca oricând, se resimte solidaritatea tuturor europenilor, o solidaritate ce sper să o manifestăm și după ce vom depăși încercările acestor zile. Nu în ultimul rând, pentru noi, românii, de 143 de ani, în 9 mai marcăm Ziua Independenței de Stat a României, zi când Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, spunea în fața deputaților țării: Suntem o națiune liberă și independentă!”, discurs urmat de adoptarea rezoluției prin care a fost proclamată independența. Să fim așadar recunoscători înaintașilor noștri pentru ceea ce avem astăzi: o țară liberă și independentă. La mulți ani, Europa, la mulți ani europeni!” transmite prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu.

WhatsApp Image 2020-05-09 at 15.39.08 (1)În anul 1877, în 9 mai, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou şi votată de către Camerele reunite, după care a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial. Totodată, la 9 mai, cele mai multe ţări din estul Europei, printre care şi România, dar şi statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, marchează Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, în data de 8 spre 9 mai 1945, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei este sărbătorită în ziua de 8 mai.

WhatsApp Image 2020-05-09 at 15.39.08 WhatsApp Image 2020-05-09 at 15.39.08 (2) WhatsApp Image 2020-05-09 at 15.39.07

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

dancp2

Acum 2 ani

palida aceasta zi de 9 mai mai ales ca parce nu avem voie sa ne mindrim cu 1877 sau 1945 numai cu 2019
Raspunde

Baronul

Acum 2 ani

in schimb - never ending SUMMIT - a fost ridicat in slavi - mai rau ca pe vremuri :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus