Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

10 mai – Ziua Regalității: În școli se cânta o melodie adaptată pe versurile lui Vasile Alecsandri

10 mai – Ziua Regalității: În școli se cânta o melodie adaptată pe versurile lui Vasile Alecsandri

Data de 10 mai este una dintre cele mai importante din istoria României, fiind cunoscută ca Ziua Regalității. În 10 mai a început domnia principelui Carol, considerat unul dintre cei mai mari conducători politici pe care poporul român i-a avut vreodată. Carol I a fost primul Rege al României, iar din aprilie 2015, printr-o decizia a Camerei Deputaților, ziua de 10 Mai este zi de sărbătoare națională.

Carol I. Sursa: wikimedia Carol I. Sursa: wikimedia

10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din anul 1866 până în anul 1947, după abdicarea Regelui Mihai I, moment în care comuniștii au venit la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă. Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind, din anul 2015 zi de sărbătoare naţională. În data de 20 aprilie 1839 se naște Carol Hohenzollern Sigmaringen, cel care avea să devină primul Rege al României. Se naște într-o familie nobilă germană, fiind înrudit cu familia domnitoare din Prusia, iar după mamă, fiind un nepot al împăratului francez Napolen al III-lea. În tinerețe, Carol se dedică studiilor militare, iar la 27 de ani ajunge la conducerea României sub numele de Carol I. „Tinerețea prințului Carol a fost una dedicată studiilor militare dar marele eveniment din viața sa avea să vină în anul 1866 când personajul nostru abia împlinise 27 de ani. Undeva spre granița de est a Europei românii își căutau un conducător, iar elita politică de la București, după calcule și reflecții s-a oprit asupra unui tânăr ordonat, sever, modest și cu mult simț al onoarei. După cum se va vedea, nici că se putea o alegere mai bună. Pe data de 10 mai 1866 tânărul Carl a devenit primul domnitor al dinastiei românilor sub numele de Carol I”, povestește istoricul Adrian Cioroianu în emisiunea sa „Cinci minute de istorie.

Cinci minute de istorie: Regele Carol I, emisiune realizată de Adrian Cioroianu

În ziua de 8 mai, Carol ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 mai 1866 intră în Bucureşti. Începe astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei. În mai 1877 România își câștigă independența pe câmpul de luptă, acest război pecetluind relația dintre români și regele lor, de care începuseră să fie mândri. Sub domnia lui Carol I, secolul XX, găsea o Românie cu totul schimbată. Banca Națională a României, Podul peste Dunăre de la Cernavodă, Marele Port al Constanței de la Marea Neagră, Ateneul Român, Palatul de la Cotroceni sau Castelul Peleș, prima rețea de calea ferată sau Marea Fundație Universitară pentru Studenții din București, toate acestea și multe altele sunt legate de acele decenii benefice ale domniei Regelui Carol I.

Înaintea comunismului era zi de mare sărbătoare

Raisa Popa, 91 de ani Raisa Popa, 91 de ani

Raisa Popa are 91 de ani și, deși era doar un copil își amintește cu cât fast se sărbătorea Ziua Regalității. Spune că în școli se cânta o melodie adaptată pe versurile lui Vasile Alecsandri. Cu vocea ei tremurândă a intonat-o și acum, după aproape 80 de ani. „A venit din munţi un vultur Şi ne-a zis: – „Români Eroi, Ştiu un prinţ viteaz şi tânărCe-ar veni cu drag la voi. Dacă-l vreţi vi-l dau ca Vodă”. Noi cu toţii: – „Să ni-l dai”. Şi ne-a dat pe Vodă CAROL, Într-o zi de 10 Mai. Şi-a venit vulturul iară, Şi ne-a zis: – „Popor Român, Eşti viteaz, de ce mai suferi Jugul unui neam păgân? Fă-te liber, dezrobeşte-ţi Mândra ţară care-o ai”. Şi noi liberi ne făcură Într-o zi de 10 Mai. Vulturul venit-a iarăşi Şi ne-a spus: „Popor Român, Aţi luptat cumplit la Plevna Duşi în foc de-al vostru Domn. Vrednic e să-l faceţi Rege, Într-o ţară ca în rai”. Şi noi rege îl făcurăm Tot în zi de 10 Mai. Zece Mai ne-a fi de-a pururi Sfântă zi, căci ea ne-a dat Domn puternic ţării noastre Libertate şi Regat. Ridicaţi cu toţii glasul De prin şesuri, de prin plai, Să trăiască România Ura! pentru 10 Mai! Îl cântam la școală, se făceau serbări, era Ziua Regală. Așa am apucat. Apoi s-a menținut și pe timpul lui Ferdinand și Calor al II, la toți. Era o sărbătoare legală, care a încetat însă, în 1947, după abdicarea și plecarea regelui Mihai. Când au venit comuniștii au interzis-o. Îmi amintesc că atunci când eram în refugiu în Germania, când a început războiul în 1941, Mihai era Rege. Noi mergeam acolo săptămânal la film, erau după amiază și dădeau jurnalul. Ei, când îl vedeam așa mi se strângea inima și îmi dădeau lacrimile când îl vedeam. Era înalt, frumos și stătea alături de Antonescu. Noi eram acolo în străinătate, Doamne, Doamne. Abia peste un an, în anul 1942 ne-am întors în țară”, povestește, cu emoție Raisa Popa.

Anul acesta nu se sărbătorește

Potrivit autorităților, anul acesta, Ziua Regelui va fi una fără evenimente, în România, din cauza epidemiei de COVID-19. Majestatea Sa Margareta a transmis un mesaj tuturor românilor și vor fi depuse coroane de flori la Statuia Regelui Carol I și la bustul Regelui Mihai I din București. De asemenea, pe pagina de facebook a Familiei Regale a fost postat un document istoric ilustrând Ziua Națională de 10 Mai, sărbătorită la Alba Iulia, în anul 1929, în prezența Regelui Mihai I, a Reginei Maria și a Reginei-Mamă Elena.

Material realizat cu sprijinul Danielei Mate, profesor de istorie la Liceul de Artă din Sibiu.

Sursa Foto: Arhivă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus