Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Camera Deputaților: Părinții îşi pot lua zile libere şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă

Camera Deputaților: Părinții îşi pot lua zile libere şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă

Părinţii îşi pot lua zile libere şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, au decis miercuri deputaţii, prin adoptarea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Proiectul, care a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi adoptat în unanimitate, urmăreşte extinderea aplicării actului normativ de bază şi pe perioadele vacanţelor şcolare în situaţia în care este decretată stare de urgenţă, scrie Agerpres.

Conform proiectului, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanţelor şcolare, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţamânt şi a unităţilor de educaţie antepreşcolară, ca urmare a stării de urgenţă decretate în condiţiile legii.

Potrivit unui amendament, prin excepţie, în anul 2020 aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului II. Pot beneficia de aceste prevederi părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

O prevedere similară a fost adoptată pe 6 mai, când plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, aflat la promulgare, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu şi, "prin excepţie, în anul 2020, aceste prevederi se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar", precizează sursa citată.

Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat de Senat.

Comentarii

3 comentarii

Alzara 1918

Acum 1 an

Și in timpul aferent vechii vacanțe copiii sunt mai supravegheați decât în timpul “ școlii “ ?
Raspunde

MIRA

Acum 1 an

Parintii isi pot lua concediu, dar cum ramane cu locurile de munca in care nu se poate lucra de la domiciliu? Sau in situatia in care niciunul din parinti nu au aceasta posibilitate? Mai punem pe lista si familiile monoparentale. Cat de incantati sunt angajatorii, pe de alta parte? Indiferent de problema, dam vina pe covid-19.
Raspunde

Cazmir

Acum 1 an

Buna este valabila si pe,perioada vacantei de vara?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus