Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Biserica în vremea pandemiei de COVID-19: „Nu credeam că o să ajungem vremurile în care să ne fie frică unul de altul”

Biserica în vremea pandemiei de COVID-19: „Nu credeam că o să ajungem vremurile în care să ne fie frică unul de altul”

Au trecut aproximativ două luni de zile de când au intrat în vigoare primele restricții impuse de Ordonanțe Militare, în contextul pandemiei de COVID-19. Una dintre aceste restricții a fost și închiderea Bisericilor și interzicerea enoriașilor de a mai participa la slujbe, în biserici. Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât, pandemia a tranzitat și perioada Sărbătorilor Pascale, una dintre cele mai profunde și importante din viața creștinilor. În tot acest timp, autoritățile au emis o serie de reguli care au fost respectate atât de preoți, cât și de enoriași. Cu toate acestea, viața și-a continuat ritmul, adaptată fiind la noile condiții. Preoții au oficiat slujbele la fel ca în zilele dinaintea pandemiei, o parte dintre ei le-au transmis live, s-a ținut legătura cu enoriații prin diferite mijloace de comunicare, s-a intervenit acolo unde a fost nevoie, s-a ajutat acolo unde a fost nevoie, s-au oficiat slujbe de înmormântare și botez în condițiile legii, iar preoții, singuri în biserici, s-au rugat pentru toți. Nu este o perioadă unică în istoria instituțiilor de cult. Războaiele, ciuma și holera au mai închis bisericile, însă, preoții din ziua de astăzi nu-și amintesc să mai fi trăit așa ceva. Aceștia spun că a fost o perioadă plină de încercări, dar din care avem multe de învățat, o perioadă care a dezvăluit latura umană, a arătat că, de multe ori, ne distrugem singuri și a scos în evidență cât de importante sunt unele lucruri, pe care le credeam obișnuite, așa cum sunt o strângere de mână, o îmbrățișare sau timpul petrecut cu familia. „Mai mult curaj, nu-i îndemn la împotrivire, sau la neascultare, doar să aibă mai mult curaj”, spune părintele Nicolae Bobeș, de la Biserica „Înălțarea Domnului și Sf. Nicolae”, de pe Mihai Viteazu.

Nici epidemia și nici regulile impuse în starea de urgență nu sunt unice în istoria Bisericii. Despre această parte din istorie vorbește Pr. Radu Gârbacea, preot paroh la Parohia Sibiu-Turnișor IV și asistent universitar la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. „A circulat la un moment dat în mediul on-line o imagine din lucrarea lui Constantin N. Tomescu, intitulată Mitropolitul Grigorie IV al Ungrovlahiei, publicată la Chișinău în 1927. Imaginea surprinde câteva rânduri dintr-o notă de subsol. Este vorba mai exact de nota 3, de la pagina 65, care explică ce s-a întâmplat cu unul dintre însoțitorii mitropolitului Grigorie Dascălul pe parcursul călătoriei acestuia către Chișinău, unde a fost exilat la începutul anului 1829. În scrisoarea din 30 iulie 1829, trimisă episcopului Neofit al Râmnicului, mitropolitul Grigorie scrie că a ajuns cu bine la Chișinău, că sunt cu toții sănătoși, afară de Iane, care, îmbolnăvindu-se, a fost lăsat la Focșani. Mitropolitul Grigorie nu spune de ce s-a îmbolnăvit Iane. Lipsa informațiilor cu privire la boala lui Iane pare să fi stârnit curiozitatea lui Constantin Tomescu. Acesta a deslușit enigma din jurul bolii lui Iane. La Focșani se ivise o epidemie de ciumă. Guvernul general din Odesa dispune prin ordinul din 7 ianuarie 1829 măsurile sanitare care trebuie să se ia în Focșani pentru combaterea epidemiei. La București, creștinii n-au avut voie să se împărtășească în lunile mai și iunie 1829; s-au dezinfectat bisericile, veșmintele, cărțile și icoanele; Biserica a ajutat la construcția spitalului Măcuța, iar bisericile Radu Vodă, Mihai Vodă și Șerban Vodă erau „coprinse de spital”, având acces doar clericii. Vedem că Biserica nu se confruntă pentru prima dată cu o astfel de situație”, povestește preotul.

Bisrica Turnișor IV Bisrica Turnișor IV

„Nu doar enoriașilor le-a lipsit biserica, ci și preoților le-au lipsit enoriașii”

În biserica din Turnișor IV, programul liturgic a continuat la fel ca înaintea pandemiei, chiar dacă enoriașii nu au fost prezenți. „Au fost săvârșite întocmai, atât rânduielile specifice perioadei Postului Mare, cât și cele specifice perioadei pascale. Îndemnul Părintelui Mitropolit Laurențiu Streza a fost acela de a înmulți/intensifica rugăciunea în această perioadă și pot da mărturie că foarte mulți dintre colegii preoți au fost prezenți zilnic în biserică, slujind și pomenindu-și la rugăciune enoriașii. Deși enoriașii nu au putut fi prezenți la slujbe în această perioadă, au avut totuși posibilitatea de a urmării sau asculta slujbele săvârșite în biserică. Trinitas TV, postul TV al Patriarhiei Române, a transmis, așa cum a făcut-o și până acum, toate slujbele. Mai mult decât atât, preoții au folosit mijloacele tehnologice care stau astăzi la dispoziție și au transmis live slujbele din bisericile parohiale, astfel că cei care au dorit să asculte slujbele au avut posibilitatea să o facă. Telefonul și rețelele de socializare au fost folosite cât s-a putut de mult pentru a ține legătura cu credincioșii. Activitatea pastorală s-a desfășurat în mare parte prin aceste mijloace. Deplasările au fost limitate, și doar acolo unde situația o impunea, respectând desigur toate indicațiile autorităților”, spune părintele Radu Gârbacea. Preotul este de părere că sunt multe învățăminte de tras din toată această experiență pe care încă o trecem, iar însumate ar trebi să ne îndrume să reflectăm mai mult asupra sensului existenței noastre, iar pe oameni îi îndemană „să-și trăiască credința”.

Câtă nevoie este de redeschiderea bisericilor?

„Multe case s-au transformat în această perioadă în mici paraclise și credincioșii s-au rugat cât și cum au știut. Dar rugăciunea în comun e mai puternică. Nu doar enoriașilor le-a lipsit biserica, ci și preoților le-au lipsit enoriașii. Oamenii au înțeles că este nevoie să respecte recomandările autorităților, dar dacă din 15 mai va fi voie să facem drumeții, de ce să nu fie voie să ne îndreptăm pașii și spre biserici”, mai spune preotul Gârbacea.

Biserica „Înălțarea Domnului și Sf. Nicolae” Biserica „Înălțarea Domnului și Sf. Nicolae”

„Asta ar fi învățătura imediată, dar foarte dură: că trebuie să ne gândim și mai mult și la moarte”

Și la Biserica „Înălțarea Domnului și Sf. Nicolae”, de pe Mihai Viteazu slujbele au fost făcute ca și cum credincioșii ar fi umplut biserica. Au fost făcute doar cu trei oameni: preotul, cântărețul și slujitorul de la Altar. Chiar dacă slujbele nu au putut fi transmise live, s-a ținut legătura cu enoriații, s-a mers acolo unde a fost nevoie și s-a ajutat acolo unde au fost oameni vârstnici sau neputincioși. „Eu spun că frica a fost mai mare decât boala. A fost o perioadă dificilă, să vezi biserica cu ușile încuiate, dar a trebuit să ne supunem, chiar dacă am avut de suferit și noi și oamenii. Mereu suntem întrebați de enoriași când deschidem, iar impactul social a fost major, mai ales că la noi la biserică veneau, în mod normal, mulți peste 65 de ani. Biserica era singura lor consolare. Veneau aici un ces, vedeau pe cineva, socializau, acum... . Noi, în credința noastră, spunem că toate sunt făcute de Dumnezeu, probabil că ne-am bucurat prea mult de libertatea pe care n-am știu s-o prețuim, probabil că am avut multe la dispoziție și nu am știut cum să le drămuim. În ce ne privește am constatat că oamenii aveau la dispoziție bisericile și ei se diceau la mall, iar acum, majoritatea oamenilor și-au dorit să meargă la biserică. Probabil, de acum înainte vom prețui mai mult ceea ce avem, deși va fi foarte greu, pentru că avem foarte multă frică inoculată în noi”, este de părere preotul Nicolae Bobeș.

Și părintele mai vorbește despre o învățătură a acestor timpuri. Aceea de a conștientiza moartea. Spune că este o lecție dură, dar care trebuie învățată. „Eu le-am spus oamenilor în ultima pomenire a morților, care a fost în Postul Paștelui. Foarte mulți dintre noi, dacă nu chiar toți, am avut de aface cu oameni muribunzi în casa noastră. Cei dragi, vecini, că au fost bolnavi, că au fost învârstă și le tot dădeam speranță: lasă că va fi bine, lasă că o să treacă, lasă că o să treci și peste asta, deși eram conștienți că o să moară. Cum ar fi să ne gândim noi, acum, că ne vine rândul să murim, cine ne întărește pe noi? Am stat cu frica asta două luni de zile și încă nu-i gata. Asta ar fi învățătura imediată, dar foarte dură: că trebuie să ne gândim și mai mult și la moarte”, spune preotul.

Câtă nevoie esre de redeschiderea bisericilor?

„Pentru noi și pentru creștinii care așteaptă, Biserica este parte din viață, este ca și cum am fost văduviți de o parte a vieții. Pentru cel care crede și este atașat de biserică și toată viața a trăit în preajma bisericii, biserica a fost viața lui și acum nu mai are aceată parte din viață. Când se vor redeschide se va relua totul, dar iarăși cu teamă. Nu credeam că o să ajungem vremurile în care să ne fie frică unul de altul. Îi îndemn pe oameni să aibă mai mult guraj. Mai mult curaj, nu-i îndemn la împotrivire, sau la neascultare, doar să aibă mai mult curaj. Există cuvântul Părintelui Teofil care spune: Noi ca și creștini trebuie să avem conștiința că atârnăm de Dumnezeu”, încheie preotul Nicolae Bobeș.

Biserica „Buna Vestire” sau Biserica din Groapă Biserica „Buna Vestire” sau Biserica din Groapă

„Am învățat, în primul rând, că suntem la voia lui Dumnezeu”

Părintele Horia Arseniu, de la Biserica „Buna Vestire” vorbește despre experiența de a ține legătura cu enoriașii prin mijloacele de comunicare și consideră că ar trebui acordată mai multă atenție tehnologiei, pentru eventualitatea în care, din toamnă, ne-am confrunta iarăși cu epidemii. Totodată, părintele vorbește despre această perioadă în care, în urma faptului că oamenii au stat mai mult în case, pământul a respirat, drept urmare, spune preotul, ar trebui să realizăm că, de multe ori, ne facem rău singuri. „Am făcut slujbele normal așa cum le făceam deobicei, dar fără prezența enoriașilor. Cu credincioșii am ținut legătura prin whats app, am vorbit la telefon și am interacționat atât cât s-a putut. Cel mai greu a fost ditanțarea și comunicarea grea cu credincioșii și aici cred că ar trebui să facem ceva, să învățăm să ne folosim de tehnologie mai mult. Am colegi care slujesc în America și am vorbit cu ei. În acele zone distanța este foarte mare între biserici și credincioși si ei comunică foarte mult pe skype. Au făcut cursuri de internet pentru cei mai învârstă ca să poată comunica mai ușor. De aceea ar trebui să vedem, dacă se mai întâmplă astfel de lucruri, poate la toamnă, să reușim să ținem legătura mai bine cu credincioșii. Alt lucru important este transmiterea slujbelor online, la o calitate bună”, mai spune preotul.

Ce am avut de învățat din experiențele trăite în ultimele două luni?

„În primul rând că suntem la voia lui Dumnezeu. Am crezut că suntem noi cei care le controlăm pe toate, asta ar fi prima lecție, al doilea lucru ar fi că am distrus creația și lumea în care trăim prin lăcomia noastră, prin neglijența și nesimțirea noastră, și bineînțeles că ne-am dat seama că nu omul controlează tot. Ați văzut cum a respirat pământul în aceste două săptămâni, cum arăta apa din Veneția. Asta este dovada că, de cele mai multe ori, ne faceam rău singuri”, mai spune preotul.

Poate cea mai importantă lecție despre care vorbesc preoții este aceea că, am început să descoperim lucrurile care până acum ni se păreau normale. Ni se părea normal să dăm mâna cu cineva, acum realizăm cât de important este să dăm mâna cu cineva, ni se părea normal să luăm în brate pe cineva apropiat, acum realizăm ce lucru mare este să strângi în brațe pe cineva. Tot oamenii bisericii vorbesc despre teama pe care o avem astăzi față de aproapele nostru, o teamă care doare oarecum, spun ei. „Singurul lucru bun al acestei pandemii a fost că ne-am redescoperit ca familii, că am petrecut mai mult timp cu copiii noștri. Eu am două fete la facultate, pe care le văd puțin când vin pe acasă sau în vacanțe, dar acum m-am bucurat enorm de timpul petrecut cu ele. Nu știu când vom mai fi așa, împreună. Am fost foarte fericit că am avut timp de petrecut cu fetele mele, m-am bucurat de fiecare clipă”, spune unul dintre preoți.

Câtă nevoie este de redeschiderea bisericilor?

„Câtă nevoie este de aer ca să respirăm, câtă nevoie este să vezi un răsărit de soare, câtă nevoie este de a petrece timp în natură, câtă nevoie ai pentru trup, pentru haine, pentru mâncare. Este falsă ideea că noi din punct de vedere material ne dorim să se redeschidă bisericile, pentru că sunt foarte mulți care spun lucrul acesta. Este așa cum am nevoie de hrană zilnică, de o apă bună și sănătoasă, de odihnă, este ceva natural pentru noi să putem merge la biserică. Este foarte greu să trebuiască să-i spui unui credincios că nu poate intra în biserică, pentru că este închisă, cu lacăt pe ușă. Trebuie să avem răbdare și să ne rugăm. Cu toții dorim să ne redescoperim sufletele într-u Dumnezeu”.

Buna Vestire

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

stau si privesc in zare

Acum 4 ani

Acum a fost momentul zero ca biserica ortodoxa sa se reformeze si sa se modernizeze. Dupa actiunile prelatilor, si cerintele lor, au cam ratat momentul. De acum incolo urmeaza incet, incet falimentul. Cu cat adierea falimentului se va simti mai tare in biserica, cu atat mai inversunati vor fi preotii in a cere enoriasi. Din pacate, procesul falimentului este ireversibil.
Raspunde

Marin

Acum 4 ani

Biserica Ortodoxa dovedeste cu fiecare ocazie ca e o institutie rupta nu doar de realitate dar pana si de propriile valori, A se vedea decizia de a opri impartasania mai degraba decat a folosi lingurite de unica folosinta. Cate ipocrizie, sa afirmi pe de o parte ca impartasania e esentiala, dar pe de alta parte sa ii impiedici pe credinciosi sa o primeasca din cauza unui detaliu nesemnificativ. Lingurita mai importanta decat sfanta taina, deh? Pacat ca nu mai e Isus pe pamant sa puna iar mana pe bici si sa le dea ce merita la fariseii astia nerusinati.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Decebal

Acum 4 ani

asa se intampla - cand suntem pe mana afroamericana ! cu rusii am domnit ! acum sa vedeti fratilor - nebunie si mizerie cand se dezlantuie ramasitele imperialiste peste popoarele lumii !
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

cu rușii ai domnit? ești fost securist cu pensie specială? ai curaj să negi?
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

DECEBALVS PER TROLLilo ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus