Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Agenda culturală a Sibiului: din 7.000.000 de lei au fost distribuite 740.000. 84 de proiecte trebuie readaptate

Agenda culturală a Sibiului: din 7.000.000 de lei au fost distribuite 740.000. 84 de proiecte trebuie readaptate

Din cele 104 de proiecte culturale declarate eligibile pentru a primi cofinanțare de la bugetul local al Sibiului, finanțare primesc deocamdată doar 20. Restul proiectelor trebuie readaptate la restricțiile impuse în contextul epidemiei SARS-CoV-2.

Consilierii locali au aprobat în ședința extraordinară de la prânzul zilei de vineri alocarea primelor sume pentru Agenda culturală a Sibiului din acest an. Din cauza epidemiei noului coronavirus, cele 104 proiecte declarate eligibile pentru a primi cofinanțare din bani publici au fost împărțite în două: o parte care pot fi realizate și în contextul actualelor restricții și o parte care au nevoie de a fi regândite. În total, pentru cofinanțarea proiectelor înscrise pe Agenda culturală a Sibiului au fost alocate în cursul acestui an șapte milioane de lei.

Administrația locală a considerat că în prima categorie – a proiectelor care pot fi implementate respectând restricțiile actuale – intră 20 de proiecte. Este vorba, în special, de expoziții, târguri în aer liber ori proiecte care își propun realizarea unor filme. Aceste 20 de proiecte primesc o cofinanțare totală de 740.500 de lei. Cea mai mare sumă alocată este de 120.000 de lei, pentru proiectul ”Festivalul internațional de fotografie Focus Sibiu”, al Asociației Focus Sibiu. 80.000 de lei au fost alocați pentru ”Anotimpurile Sibiului” al Fundației Astra Film, iar 75.000 de lei (a treia, ca valoare, cofinanțare alocată) sunt alocați celei de-a 21-a ediții a ”Salonului internațional de artă fotografică”, organizat de Fotoclub Orizont Sibiu. (vezi la finalul acestui articol lista completă a proiectelor care primesc finanțare)

Cele mai multe proiecte așteaptă

80 din cele 104 proiecte declarate eligibile nu vor fi, însă, cofinanțate în forma în care au fost propuse în cursul lunii martie a acestui an, când a fost lansat apelul de depunere de proiecte. Aceste proiecte au fost incluse într-o așa-numită Anexă 2 ”pentru care nu sunt propuse finanțări nerambursabile și care trebuie readaptate la condițiile actuale”, după cum se arată în hotărârea adoptată de consilierii locali ai Sibiului în cursul zilei de vineri.

Deocamdată, însă, nu se știe care vor fi pașii care trebuie urmați și care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte implementarea acestor proiecte. Aceste chestiuni urmează să fie propuse spre aprobare Consiliului local de către executivul Primăriei Sibiu. ”Procedurile și formalitățile care trebuie îndeplinite de către operatorii culturali care se regăsesc în Anexa 2, în vederea redepunerii proiectelor adaptate pentru obținerea finanțărilor nerambursabile, se vor stabili prin hotărâre a Consiliului local Sibiu”, se mai arată în hotărârea adoptată vineri de către reprezentanții sibienilor în forul legislativ local.

Proiectele readaptate vor putea fi depuse atât în format tipărit, la birourile Primăriei, cât și trimise prin e-mail în format electronic.

Printre proiectele rămase în așteptare se numără cele mai mari proiecte din ultimii ani: ARTmania, Classics for Pleasure, TIFF, Cântecele munților, Astra Film Festival, Feeric Fashion (lista completă a proiectelor care trebuie readaptate o găsiți la finalul acestui articol).

În ceea ce privește celelalte agende prin intermediul cărora sunt cofinanțate evenimente la Sibiu (Agenda comunității și Agenda sportivă, care au fost aprobate din luna aprilie), și în aceste cazuri proiectele trebuie readaptate. Mai multe detalii pe subiectul celor două agende puteți citi aici.

Lista proiectelor care pot fi implementate și primesc cofinanțare

agenda culturala 1

agenda culturala 2

Lista proiectelor care trebuie readaptate pentru a putea primi cofinanțare

 

asteptare 1 asteptare 2 asteptare 3

asteptare 4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

R

Acum 4 ani

Sper totusi ca primaria sa fie responsabila si sa nu gireze proiectele unde masurile de distantare/purtat masca nu pot fi aplicate cel putin deocamdata pana scapam de virus. Nu e nici o problema daca se amana pentru la anul anumite evenimente. Mai sper ca sa fie transparenta si fiecare cetatean sa poata verifica online pe ce a cheltuit fiecare proiect sumele primite de la primarie.
Raspunde

Alo Primaria!

Acum 4 ani

Si daca banii acestia s-ar folosi pt renovarea unitatilor de invatamant, nu tot "cultura" s-ar numi?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus