O mișcare ”underground” a magazinelor care dețin spații închiriate în cele două mall-uri din Sibiu și Șelimbăr strânge semnături pentru a opri plata chiriilor care curg, deși spațiile sunt închise.
Printr-o petiție se strâng semnături de la comercianți pentru a cere împreună oprirea facturilor de chirie, publicitate și utilități pe perioada în care mall-urile stau închise. Mișcare ”underground”, pentru că în conformitate cu contractele semnate între companiile care administrează mall-urile, și comercianți nu este îngăduită nicio formă de asociere ori sindicalizare.
”Lumea noastră este într-o stare critică! Industria noastră este în pragul colpasului! Nu mai avem timp pentru jocuri de-a negocierea. E vremea angajamentelor! Viitorul nostru este și viitorul tău. Viitorul companiei tale. Viitorul carierei tale. Noi credem că ești un om bun! Aceasta este o pledoarie pentru omul din tine! Împiedicarea unei înțelegeri de tip ”New Deal” asupra raporturilor de închiriere este o poziționare de partea greșită a istoriei. O alegere pe care, cu siguranță, vei trăi să o regreți, pe măsură ce efectele se vor propaga exponențial. Nu există nimic, nici un miliardar, nici un politician, nici un avocat, nici un lobby-ist, nici un formator de opinie care să poată împiedica acest colaps în lanț al industriei. Doar tu! A început! Dominoul s-a pus deja în mișcare. Tu de ce parte ești?”, scriu oamenii de afaceri în platformă.Comercianții cer să nu se mai plătească chirie în perioada în care magazinele și restaurantele stau închise.
Pe lângă chirie, administratorii mall-urilor cer în continuare bani pentru utilități. Singura concesie: s-a anulat taxa de 3 euro pe metru pătrat plătit pentru publicitate. ”Suntem aproape de faliment. Chiriile sunt extrem de mari, erau greu de achitat chiar și în perioada în care mall-ul funcționa, nu mai putem rezista”, spune un om de afaceri care are spațiu închiriat în mall-ul din Sibiu.
”În măsura în care nu vă veți conforma solicitărilor noastre legitime, în termenele indicate anterior, vă învederăm că vom uza de toate mijloacele legale și contractuale pe care le avem la dispoziție, pentru a obține toate drepturile de care suntem îndreptățiți a beneficia atât în virtutea legii, cât și a Contractului agreat de părți, inclusiv, dar fără a ne limita la încasarea Garanției constituite conform Contractului” – somație de plată trimisă chiriașilorCereri eșuate
Încă de la apariția primelor ordonanțe militare s-a pus problema reducerii chiriei și a altor cheltuieli legate de întreținere, atâta vreme cât mall-urile erau închise. Răspunsul administratorilor celor două Mall-uri, Festival Shipping Center SRL și NRE Sibiu Shopping City Sibiu SRL a fost descurajant pentru proprietarii de business-uri în aceste locații. ”Înțelegem situația dumneavoastră, dar deocamdată nu putem răspunde pozitiv la solicitări, deoarece în acest moment evaluăm posibilul impact și, odată ce această situație devine mai clară, vom putea să ne întâlnim și să agreăm pașii următori. Suntem de părere că deciziile unilaterale ale chiriașilor nu sunt în interesul nimănui și facem apel la răbdarea și cooperarea dumneavoastră”, scrie în răspunsul companiei care administrează cele două mall-uri din județ la solicitările venite din partea comercianților care întrebau ce se întâmplă cu chiriile. Primele solicitări au început să apară în luna martie.
”Imposibilitatea fortuită de executare nu poate fi invocată”
Comercianții au început să pună presiune tot mai mare pe companiile care administrează mall-urile, pe măsură ce facturile continuau să curgă, astfel că au amenințat că vor mai refuza să plătească chiria, menționând că întreaga țară se află în situație de urgență, iar afacerea lor e închisă. Răspunsul a fost necruțător, chiriașii primind explicația: chiar dacă activitatea e închisă, plata chiriei poate fi plătită. ”Deși am putea să admitem existența unei imposibilități fortuite de executare cu privire la obligația contractuală de a ține spațiul deschis și funcțional între anumite ore - întrucat îndeplinirea acesteia nu este posibila din cauza măsurilor autorităților-, cu toate acestea, astfel de măsuri nu împiedica îndeplinirea obligațiilor de plată. Mai mult decât atât, imposibilitatea fortuită de executare nu poate fi invocată în cazul obligațiilor având ca obiect bunuri de gen, așa cum este obligația de plată a chiriei, a cheltuielor pentru serviciile comune, a contribuțiilor chiriașului sau a utilităților. Nu putem așadar accepta ca, din punct de vedere legal, operează vreo exonerare de la obligațiile de plată, sau o suspendare a acestora, pe motivul apariției unui caz de forță majoră sau caz fortuit”, a fost răspunsul.
”Accesul chiriașului în spațiul închiriat nu este restricționat”
Mai mult, administratorul le spune chiriașilor că ei pot intra în mall la orice oră, deci spațiul se află în continuare la dispoziția lor. ”Prin deciziile autorităților au fost restricționate temporar activitățile comerciale ale anumitor chiriași în spațiile închiriate. Cu toate acestea, după cum v-am informat deja, pe perioada suspendării temporare a activității, accesul chiriașului în spațiul închiriat nu este restricționat, chiriașul având folosința spațiului închiriat, putând să îl acceseze, în funcție de necesități. Vă rugăm, totuși, ca, în timpul folosirii spațiului închiriat, să vă asigurați că respectați în permanență deciziile și măsurile luate de către autorități”, se arată în răspunsul comun trimis în urma solicitărilor chiriașilor.
Întrebat de situația chiriilor și de ce se poate face pentru chiriași, noul director al Festival Shopping Center Sibiu, Andrei Teslici, a promis că vom primi un punct de vedere oficial al companiei de la echipa de PR. Deși solicitarea a venit în urmă cu mai bine de o lună, până la redactarea acestui articol nu a venit niciun răspuns.
Mișcare la nivel național
350 de companii din retailul nealimentar cu peste 1.000 de magazine, 14.000 de angajați și vânzări anuale de 4 miliarde de lei au trimis o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi cer să oblige mall-urile să suspende plata chiriilor în perioada în care sunt închise. Ei spun că decizia autorităților române de a opri activitatea în domeniu nu a fost însoțită însă și de o clarificare de ordin normativ a relațiilor contractuale existente între comercianți și proprietarii de centre comerciale, pentru perioada stării de urgență, respectiv pe durata de valabilitate a restricțiilor aplicate domeniului. Astfel, cele mai multe centre comerciale au continuat să emită facturi de chirie, taxe sau cheltuieli în aceasta perioadă. Mai mult, diferiți proprietari amenință cu executarea garanțiilor bancare și în unele cazuri au început deja demersurile în acest sens. „Magazinele din mall-uri nu s-au închis din vina comercianților, ci pentru că statul, în mod justificat, a decis asta. Pe de altă parte, în baza contractelor semnate cu chiriașii, majoritatea mall-urilor ignoră această situație de forță majoră și vor să perceapă chirie și pentru această perioadă în care magazinele sunt închise sau, în cel mai fericit caz, să amâne pentru câteva luni plata chiriei. Acest lucru va conduce în scurtă vreme întâi la falimente, iar apoi la un colaps în lanț al industriei de retail și al furnizorilor săi. Consecințele vor fi multiple: dispariția a mii de firme românești, șomajul a sute de mii de români, declinul pe termen lung al industriei naționale de profil„, a declarat pentru prfit.ro, Cosmin Savu Cristescu, secretarul executiv al asociației RoRetail, Organizația Patronală a Retailerilor din România.
El avansează ca exemplu o companie care are în mall-urile din întreaga țară în jur de 60 de magazine, pentru care chiria totală este de 400.000 de euro pe lună. Multe dintre magazine nu au încasat nimic în această perioadă, ba, mai mult, au și trimis angajații în șomaj tehnic. „Nu poți să vii să îi ceri, după două luni în care nu a încasat nimic, să îți dea chirie 800.000 de euro, pentru că nu are de unde plăti acești bani„, adaugă Cristescu.
Din estimările RoRetail, sunt peste 5.000 de magazine în mall-urile din întreaga țară care sunt închise, dar centrele comerciale le cer plata chiriilor.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Șelimbăr , Sibiu , Ludovic Orban , mall , Andrei Teslici , Cosmin Savu Cristescu , Organizaţia Patronală , Festival Shipping Center , Festival Shopping Center Sibiu , Sibiu Shopping City Sibiu , New Deal
Vizualizari: 12713
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Unsibian
Acum 5 ore
Un sibian
Acum 6 ore
Gigi
Acum 6 ore
Papa di Gio