Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Mărcuș, maiorul sibian care a făcut ordine în haosul din Suceava: „Am văzut efectele distructive pe care le poate avea Covid-19”

Mărcuș, maiorul sibian care a făcut ordine în haosul din Suceava: „Am văzut efectele distructive pe care le poate avea Covid-19”

Maiorul Valentin Octavian Mărcuș este Șef al personalului în cadrul Spitalului Militar de Urgență din Sibiu. El a făcut parte din echipa militară care a condus Spitalul Județean de Urgență „Sfîntul Ioan cel Nou” din Suceava și care a reușit să redreseze situația spitalului, puternic afectat de pandemia de Covid-19. Ajunge acolo când Suceava e un oraș în carantină, iar spitalul e în haos, cu mai bine de jumătate din angajați internați sau aflați în izolare și cu un număr mare de decese în rândul pacienților. Alături de alți colegi din spitale militare din țară reușește șă-și îndeplinească misiunea cu succes, într-un timp relative scurt, spune el. „Faptul că și eu și colegii mei am avut experiența misiunilor executate alături de partenerii din alianțele internaționale din care România face parte, ne-a ajutat să luăm deciziile cele mai bune în această situație de criză. La finalul misiunii, toată echipa a primit cu bucurie mesajele de mulțumire venite din partea angajaților spitalului și ale autorităţilor administraţiei publice locale, pentru întreaga activitate desfășurată”, povestește maiorul. Se întoarce cu o altă perspectivă asupra noului virus și determinat să păstreze măsurile de prevenție. Spune că este important să ne amintim că o persoană contaminată, care nu respectă regulile stabilite, fără voia sa, poate transmite acest virus apropiaților, care pot face această boală sub forme grave.

Mr. Valentin Octavian Mărcuș se naște în localitatea Sebeș, județul Alba, într-o familie cu părinți simpli muncitori, cu o soră și un frate mai mici, care au fost mereu alături de el. Povestește că de mic copil a fost fascinat de ținuta militară și a decis să urmeze Colegiul Militar Național „Mihai Viteazul” din Alba-Iulia. După liceu, își continuă studiile militare la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și ulterior, devine absolvent al cursului de bază ofițeri la Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din subordinea Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu”. Ajunge prin repartiție în garnizoana Dej la Batalionul 811 Infanterie „Dragonii Transilvani”, dar solicită mutarea pe o funcție de comandant de subunitate la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. O face pentru că își dorește să paticipe activ la formarea viitorilor ofițeri ai armatei României. Este repartizat în urma unui proces de selecție și rămâne în cadrul academiei timp de șapte ani. Este o perioadă plină de satisfacții profesionale îți amintește maiorul. Decide apoi să facă pasul spre o funcție din domeniul resurselor umane din cadrul comandamentului Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu”.

Ajunge la Spitalul Militar din Sibiu în anul 2018, prin concurs, fiind astăzi Șef al personalului.

„Experiența celor 8 ani de muncă în acest domeniu și cunoștințele acumulate în urma participării la două misiuni internaționale (2011, Afganistan și 2016, Sudanul de Sud) mi-au dat încredere să mă înscriu în anul 2018 la concursul pentru ocuparea funcției de șef birou resurse umane la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu. Aici mi s-a oferit șansa să particip, în anul 2019, la cea de-a treia mea misiune, din nou pe tărâm afgan”, spune Mr. Valentin Octavian Mărcuș.

Maiorul Valentin Octavian Mărcuș Maiorul Valentin Octavian Mărcuș

Vorbește zilnic cu soția și fiica la telefon. Asta l-a ajutat

În luna aprilie primește o altă misiune. Timp de aproximativ trei săptămâni (în perioada 7 – 30 aprilie) merge alături de alți colegi din spitale militare din țară, în Spitalul Clinic Județean Suceava, un spital greu încercat de pandemia COVID-19. Era învățat cu misiunile grele și spune că emoțiile și grijile au fost suportate mai mult de familia sa, rămasă acasă. Îl ajutată enorm faptul că aude zilnic, glasul soției și al fetiței la telefon. „Am primit cu mândrie în suflet vestea că voi executa o misiune la Spitalul Județean de Urgență „Sfîntul Ioan cel Nou” din Suceava, cu deplină convingere că pot fi util în echipa militară în care am fost desemnat membru. Am considerat-o ca pe-o misiune similară cu cele internaționale la care am luat parte, și asta deoarece, de exemplu, în Afganistan am participat la reconstrucția și punerea bazelor noii Armate Naționale Afghane, iar la Suceava, prin eforturi conjugate, s-a încercat reoperaţionalizarea din punct de vedere medical a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Sunt sigur că emoții mai mari au trăit cei de acasă, soția și părinții fiecăruia, care așteptau zilnic confirmarea de la noi că suntem bine. În același timp, pentru mine, faptul că vorbeam zilnic cu soția și fetița noastră, mi-a dat puterea să trec mai ușor peste faptul că eram departe de familie”, povestește maiorul.

Ajunge în Suceava când deja era instituită carantina și maiorul recunoaște că a avut emoții. Spune că oamenii păreau speriați „de inamicul nou și necunoscut – virusul Covid-19”. Toate emoțiile se risipesc, însă, când este prezentat membrilor echipei militare. Aceștia conduc deja de cinci zile un spital decimat. Peste jumătate din angajații spitalului sunt fie spitalizați, fie în izolare. „După ce am fost instruit privind măsurile de protecție obligatorii, colegii mi-au prezentat așteptările pe care le aveau de la mine. În cadrul biroului unde urma să îmi desfășor activitatea am găsit un colectiv redus numeric, sub jumătate, de efectele coronavirusului, personalul absent fiind internat sau în izolare. Alături de cei apți de muncă, mi-am început încrezător activitatea în cadrul serviciului RUNOS al spitalului din Suceava”.

Își dă seama încă din primele zile de gravitatea situației. Numărul deceselor din rândul pacienților este mare și sunt și tineri și vârstnici. Spune că fost impresionat, însă, de mobilizarea celor care au dotat spitalul cu echipamente, prin donații. Acestea au venit într-un moment în care era cea mai mare nevoie de ele. „Am realizat că era o situație gravă urmărind datele raportate de secțiile spitalului privind decesele din rândul pacienților internați, tineri și vârstnici deopotrivă, răpuși de virusul necruțător. Impresionantă pentru mine a fost mobilizarea persoanelor cu posibilități financiare și nu numai, din oraș care au făcut donații pentru achiziționarea și dotarea cu echipamente noi și atât de folositoare spitalului în evaluarea și tratamentul bolnavilor infectați cu virusul COVID-19”, își amintește maiorul.

Maiorul Valentin Octavian Mărcuș primește din partea conducerii Spitalului Militar de Urgență Sibiu un certificat de apreciere acordat de Direcția medicală, pentru profesionalismul și loialitatea de care a dat dovadă în activitatea desfășurată în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan Cel Nou” Suceava, în vederea limitării efectelor pandemiei cu virusul SARS-CoV2.

„Sunt conștient că va trebui să conviețuim cu acest virus încă o perioadă”

Vine momentul în care trebuie să-și înceapă misiunea. Încă din prima zi regândește un sistem de evidență a personalului spitalului, prezent și apt de muncă, internat sau aflat în izolare și a personalului testat cu rezultatul aferent fiecărui test. Măsura îl ajută să prezinte managerului zilnic o informare detaliată despre situația și răspândirile personalului spitalului. „Era necesară o astfel de situație actualizată zilnic pentru o distribuire a personalului în funcție de necesități și nevoi. În plus, prin Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției și Direcția de Sănătate Publică Suceava a fost detașat personal medical și auxiliar-sanitar în cadrul spitalului pentru a suplini absența celui infectat sau izolat, iar aceștia, la rândul lor, trebuiau să fie repartizați în funcție de necesități. Pe perioada misiunii, în conformitate cu prevederile art. 16 din Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, serviciul RUNOS, în funcție de nevoi, a inițiat și finalizat angajarea, fără concurs, pe perioadă determinată, de personal medical și auxiliar-sanitar. O altă sarcină esențială a serviciului RUNOS a fost alocarea întregului personal la drepturile financiare cuvenite, sarcină care a fost îndeplinită cu succes. Toate aceste realizări nu puteau fi îndeplinite fără sprijinul echipei manageriale și fără implicarea tuturor angajaților serviciului RUNOS, care au fost prezenți la muncă, chiar și în zilele de repaus și sărbători legale”, povestește Mr. Valentin Octavian Mărcuș.

Maiorul Valentin Octavian Mărcuș primește din partea conducerii Spitalului Militar de Urgență Sibiu un certificat de apreciere acordat de Direcția medicală Maiorul Valentin Octavian Mărcuș primește din partea conducerii Spitalului Militar de Urgență Sibiu un certificat de apreciere acordat de Direcția medicală

Militarul spune că a încheiat această misiune cu un sentiment de onoare. A văzut toate formele acestui nou virus și a făcut ordine în haosul produs de COVID la Suceava. Acestea sunt motivele pentru care va continua să fie vigilent și responsabil, iar același lucru îl recomandă și sibienilor.

„La fel ca mulți alții, am așteptat cu nerăbdare încheierea stării de urgență, dar în același timp, sunt conștient că va trebui să conviețuim cu acest virus încă o perioadă. Tocmai pentru că am văzut efectele distructive pe care le poate avea Covid-19, o să evit aglomerațiile, o să port masca de protecție și mănuși, în funcție de recomandările autorităților, pentru protecția mea, a celor dragi și a semenilor mei. Consider că sunt niște măsuri minime de protecție la îndemâna fiecăruia dintre noi. E bine să ne amintim în primul rând că o persoană contaminată, care nu respectă regulile stabilite, fără voia sa, poate transmite acest virus apropiaților, care pot face această boală sub forme grave”, spune maiorul Valentin Octavian Mărcuș.

Spitalul Județan de Urgență Suceava a fost unul dintre cele mai mari focare ale epidemiei de coronavirus din România. Situația de la Suceava a fost descrisă ca un adevărat infern până și de Ministrul Sănătății Nelu Tătaru.  Sute de persone au fost internate în spital, trei sferturi dintre angajații instituției au afectați de COVID-19, fiind fie infectați, fie izolați, zeci de decese au fost înregistrate din cauza acestui nou virus. Conducerea militară din care a făcut parte și Maiorul Valentin Octavian Mărcuș a reușit să aducă lucrurile pe un făgaș normal, iar de la sfârșitul lunii aprilie spitalul din Suceava are din nou conducere civilă. „Peste două zile, la Suceava se predă managementul unei echipe civile. Avem în acest moment circuite, avem personal reabilitat, avem o încredere recăpătată, avem un spital care poate face activitate medicală şi eu sper că această săptămână, în care tandemul conducere militară cu cea civilă, aleasă din rândul cadrelor medicale, să poată face o predare în acelaşi condiţii în care s-a făcut şi conduita pe care au avut-o cei din managementul militar. (...) Au fost niște oameni care nu s-au gândit că merg într-un infern și astăzi, Suceava este în acel punct în care se poate gestiona singură ”, spunea Nelu Tătaru, în momentul în care s-a anunțat revenirea conducerii civile.

 

Maiorul Valentin Octavian Mărcuș (foto stânga) alături Comandantul spitalului, colonel medic dr. Doru-Florian-Cornel Moga (foto centru) și locotenent colonel Ciopei Ioan-Cătălin (foto dreapta) Maiorul Valentin Octavian Mărcuș (foto stânga) alături de Comandantul spitalului, colonel medic dr. Doru-Florian-Cornel Moga (foto centru) și de locotenent colonel Ioan Cătălin Ciopei Ciopei  (foto dreapta)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

ToTo

Acum 4 ani

Un om de ispavă.
Raspunde

Perfect

Acum 4 ani

Chapeau!!!
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

felicitari dl maior da despre dr.flutur nu puteti sa ne spuneti nimic?ca doar el a condus spitalul(politic)inainte de armata
Raspunde

Sibiu

Acum 4 ani

Exemplu de urmat! Cati ar fi mers acolo? Ca sa vezi, nu totdeauna conteaza banii...nu a castigat ca in afganistan, in schimb si a riscat pielea... Jos palaria!
Raspunde

pix

Acum 4 ani

cum cine ar fi mers acolo ? jegurile de politicieni care au distrus tara ! :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus