Duminică,
14.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Șpaga de la Romgaz: cei 50.000 de euro au fost aduși de Vancea pentru directorul general

Șpaga de la Romgaz: cei 50.000 de euro au fost aduși de Vancea pentru directorul general

Aurel Vancea este ”omul de afaceri local” reținut de DNA pentru că a încercat, cu 50.000 din cei 200.000 de euro promiși, să determine achitarea unui teren cumpărat de Romgaz fără o justificare temeinică. Cel care l-a denunțat pe Vancea procurorilor este chiar directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Reținut de către procurorii DNA în urma unui flagrant organizat în cursul zilei de luni, 11 mai, pe numele lui Aurel Vancea a fost emis un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile de către Tribunalul București. ”În sus menţionatul dosar s-a dispus luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, de la data de 12 mai 2020 până la data de 10 mai 2020, inclusiv, faţă de persoana indicată de dumneavoastră”, se arată într-un răspuns transmis Turnul Sfatului de judecătoarea Mihaela-Laura Radu, președinta Tribunalului București.

Interesant este că Aurel Vancea, cel reținut de DNA, nu are, în aparență, nicio legătură cu afacerea descrisă în detaliu de Turnul Sfatului: cea prin care Romgaz a cumpărat cu opt milioane de lei un teren de la Katan Consulting, firma vărului directorului de achiziții al Romgaz (în plus, chiar înainte de tranzacție, Katan și-a întregit suprafața vândută cu un teren cumpărat de la firma șefei Biroului de achiziții din cadrul Romgaz).

De ce a venit Aurel Vancea cu o șpagă de 50.000 de euro la el? Sursa foto: Facebook / Aurel Vancea De ce a venit Aurel Vancea cu o șpagă de 50.000 de euro la el? Sursa foto: Facebook / Aurel Vancea

Aurel Vancea (54 de ani) este asociat și administrator al mai multor firme, dintre care se remarcă Autostandard SRL, din Târgu Mureș. Societatea este ”în relații” vechi cu Romgaz, căreia îi furnizează diferite piese auto. Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, Vancea este un apropiat al persoanelor din conducerea STTM Târgu Mureș, structura prin care Romgaz a semnat contractul pentru achiziția terenului care acum face obiectul șpăgii de 200.000 de euro. Turnul Sfatului a luat legătura și cu membrii familiei lui Aurel Vancea, dar aceștia nu au dorit să ofere declarații pe subiectul anchetei derulată de DNA. Cea în care l-au prins în flagrant pe Aurel Vancea, oferind 50.000 de euro șpagă pentru plata unui teren cumpărat de la o altă firmă.

”Inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren”, comunicat DNA

Directorul general: după ce a aprobat tranzacția, a denunțat șpaga

Cel care a denunțat faptul că pentru plata terenului i s-a oferit o șpagă de 200.000 de euro este chiar Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. ”Pe mine mă interesează să meargă bine Romgaz și să nu avem acest gen de posibile vulnerabilități. Restul... nu mă pricep”, a declarat Adrian Volintiru, pentru Turnul Sfatului, în urma unui scurt schimb de mesaje pe tema denunțului făcut de DNA.

Driectorul general al SNGN Romgaz SA, Adrian Volinturu, a aprobat, inițial, tranzacția. După valurile din presă, a sesizat DNA Driectorul general al SNGN Romgaz SA, Adrian Volinturu, a aprobat, inițial, tranzacția. După valurile din presă, a sesizat DNA. Sursa foto: zf.ro

Din funcția de director general al Romgaz, Adrian Volintiru este cel a aprobat, inițial, întreaga tranzacție. La începutul lui aprilie 2020, Adrian Volintiru a fost cel care a semnat procesul verbal de negociere pentru cumpărarea terenului pe care STTM Târgu Mureș susținea că ar vrea să amenajeze o stație de distribuție a gazului natural comprimat pentru vehicule. Fără ca acest subiect să fie discutat în Consiliul de administrație al Romgaz, Adrian Volintiru a transferat responsabilitatea semnării contractului de vânzare-cumpărare a terenului lui Cristian Cătană, directorul STTM Târgu Mureș.

Ca urmare a dezvăluirilor din presă pe acest subiect, Ministerul Economiei (prin care Statul Român controlează Romgaz) a dispus un control intern care a scos la iveală numeroase nereguli care au precedat achiziția.

Două variante: rezilierea contractului vs executarea Romgaz

Ca urmare a concluziilor acestui control pe subiectul achiziției terenului, Volintiru le-a declarat procurorilor DNA că a decis să rezilieze contractul de vânzare-cumpărare încheiat la notar între Romgaz și Katan Consulting. ”În urma acţiunii de control, a rezultat că preţul nu a fost negociat cu respectarea intereselor Romgaz, motiv pentru care denunţătorul susţine că a dispus efectuarea de măsuri legale privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare şi repunerea părţilor în situaţia anterioară”, se arată în referatul pe care procurorii DNA l-au întocmit cu propunerea de arestare preventivă a lui Aurel Vancea, referat consultat de cei de la știripesurse.ro.

Cu toate acestea, în chiar ziua arestării lui Vancea, administratorul Katan Consulting declara că el este pe poziția de a executa Romgaz. Și că, de fapt, la el la birou a venit tocmai directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, pentru a-i cere o amânare a plății terenului și nu pentru a-i prezenta varianta rezilierii contractului. ”Eu am vândut un teren al firmei Katan Consulting SRL către Romgaz SA care a devenit proprietar din data de 11.04.2020, având ca termen de plată zece zile lucrătoare. Apoi, când au expirat cele zece zile – în 28 aprilie – a venit la mine în birou o delegație formată din directorul general al Romgaz SA, Volintiru Adrian, directorul de investiții, Lupă Leonard, și directorul Direcției Juridice, Endre Ioo, care mi-au solicitat să prelungim termenul de plată cu încă zece zile lucrătoare. Termen care a expirat azi (12 mai 2020). Au argumentat la discuția anterioară că sunt de rezolvat niște neclarități interne legate de oportunitatea investiției”, a declarat Cătălin Ioniță, administratorul și proprietarul Katan Consulting, pentru publicația mureșeană Punctul.

Cătălin Ioniță spune că în cadrul anchetei DNA nu a fost căutat ”de nimeni”. ”La ora actuală eu sunt păgubit nemaiavând nici terenul, nici banii. În schimb, am un contract care este titlu executor și singura operațiune pe care o am de făcut este să merg la un executor judecătoresc pentru a pune poprire pe conturile Romgaz SA și astfel să îmi recuperez suma neîncasată. Prin urmare eu nu am de ce să intervin la nimeni în această chestiune, executarea fiind o procedură facilă și rapidă împotriva unei companii lichide ca Romgaz SA”, a mai declarat Ioniță pentru publicația citată.

Citește și Romgaz: afaceri în familie în vreme de pandemie. 8.000.000 de lei aruncați pe un teren ”fără documente-suport”

Romgaz, afaceri în familie în vremuri de pandemie (II). Plata celor 8.000.000 de lei a fost blocată

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Ionut

Acum 3 ani

Ceva nu e logic: atunci când ai un contract semnat, mai dai șpagă directorului sa aprobe plata? Dacă ești corect, mergi la executor judecătoresc. Oare banii nu cumva erau pentru semnătura pe contractul de vânzare-cumpărare teren?
Raspunde

Luca

Acum 3 ani

dai, sigur ca dai. Sa te asiguri ca platile se deruleaza la timp, ca nu se razgandeste etc
Raspunde

l

Acum 3 ani

Borfasi impusi de ALDE si PSD,......Ministrul Energiei desii liberal a preferat sa ii mentina la conducere, plus ca si-a pastrat in jur consilieri pe energie din PSD. Acestia au impartit ciolanu 30 de ani PSD si PNL.
Raspunde

Omdeafaceri

Acum 3 ani

Acest Volintiru face orice ca sa scape de puscarie! A fost sfatuit sa dea in gat pe cineva! Asa a picat Vancea! Fiti pe faza!
Raspunde

Tichindelean Virginia

Acum 3 ani

Titlul articolului e tendentios! Adrian Volintiru a denuntat pe cel care a oferit mita! Sau vreti sa induceti lumea in eroare, sau nu stiti corect limba romana?
Raspunde

Ionut

Acum 3 ani

Stimata doamna, dacă nu era semnat contractul nu ar mai fi existat șpagă. E de datoria unui conducător sa prevină.
Raspunde

calendar

Acum 3 ani

bine documentat:s-a dispus masura arestului preventiv pe o perioada de 30 zile din data de 12 mai 2020 pana la data de 10 mai 2020 inclusiv ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus