Duminică,
05.05.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

COVID -19: Consiliul Județean anunță până la 400 de testări pe zi cu un al doilea aparat PCR

COVID -19: Consiliul Județean anunță până la 400 de testări pe zi cu un al doilea aparat PCR

Autoritățile anunță creșterea capacității de testare în județul Sibiu prin punerea în funcțiune, din data de 8 mai, a celui de-al doilea aparat de testare moleculară RT-PCR pentru detecția virusului SARS-COV 2. Acesta funcționează în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și este vorba despre un aparat achiziționat din fonduri de la Ministerul Sănătății în proporție de 90%, în valoare de 112.000 lei, și co-finanțare de la Consiliul Județean Sibiu, în proporție de 10%, în valoare de 12.950 lei, transmit reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Totodată, este anunțată achiziționarea unui extractor automat de 48 de probe care va sosi la Spitalul Județean săptămâna viitoare și o a treia hotă care se va instala peste câteva zile achiziții care vor duce la un număr de 400 de testări pe zi. Până în acest moment, cele mai multe teste efectuate într-o zi au fost raportate în data de 24 aprilie, iar numărul acestora  a fost de 184.

„Această dotare ne ajută să creștem capacitatea de testare în județul Sibiu, lucru foarte important mai ales în condițiile reluării activității în multe domenii și în condițiile unei mobilități crescute a populației față de perioada stării de urgență” precizează Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

De asemenea, autoritățile precizează că volumul de testare este influiențat de capacitatea de extracție a laboratorului precum și de tipul de extracție a ARN-ului viral, manual sau automat. Metoda de extracție manuală este laborioasă, necesită mai mult timp, iar cu personalul existent la Laboratorul SCJU nu se pot procesa mai multe probe pentru a utiliza permanent ambele aparate, decât în extracție automată. Pentru extracție automată este nevoie și de reactivi diferiți.

Potrivit datelor oferite, în acest moment, SCJU dispune de reactivi pentru 1.232 teste de amplificare și 2.508 teste pentru extracție, din care 873 teste pentru extracție automată, cu o comandă în derulare pentru încă 960 teste. Până acum, extractorul automat folosit este de 16 probe. Un extractor automat de 48 de probe va sosi la Spitalul Județean săptămâna viitoare. Cu acest extractor și cu a treia hotă care se va instala peste câteva zile, se poate ajunge la 400 de testări pe zi.

Numărul total de teste realizate prin metoda RT-PCR la SCJU până în prezent este de 5.876. Dintre acestea, 3.782 teste au fost realizate pentru pacienți, iar 1.815 pentru personal medical al spitalului, 130 personal medical din alte unități medicale și 149 pentru alte instituții cu grad ridicat de risc de infectare.

Până în acest moment, în 24 aprilie, a fost anunțat cel mai mare număr de teste realizat într-o singură zi. Acesta a fost de 184 de teste.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus