Din prima zi a săptămânii viitoare, Spitalul județean Sibiu începe să restrângă spațiile alocate potențialilor pacienți infectați cu SARS-CoV-2, pentru a-și redeschide secțiile. Primele vor fi cele chirurgicale, considerate a fi cele mai solicitate de către pacienții sibieni.
”În timpul stării de urgență, numărul cazurilor de pacienți bolnavi de Covid-19 a fost sub 200. Cu toate acestea, la Spitalul județean, fiind declarat Covid-19, au fost blocate cele peste 1.000 de paturi. Chirurgia, Neurologia, cele două secții medicale, Fizioterapia și altele au fost blocate total, deși există multe alte boli din cauza cărora se moare, în afară de covid. Trebuie ținut cont și de pacienții cu alte boli, trebuie făcute demersuri la Ministerul Sănătății pentru a redeschide Spitalul județean și pentru alți pacienți”, a cerut consilierul județean Paul Porr, medic primar și, totodată, directorul medical al Spitalului Polisano, în ședința Consiliului Județean de joi după-amiaza.
Primele noi secții redeschise sunt cele de chirurgie
Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, în subordinea căruia funcționează cea mai mare unitate medicală a județului, anunță că demersurile de a redeschide Spitalul au început de aproximativ o săptămână. Ea a explicat rațiunile pentru care, până acum, la Județean nu au fost primiți alți pacienți. ”Pe perioada stării de urgență, imediat ce a intervenit această pandemie și Spitalul județean a fost desemnat «spital Covid», s-a luat în analizăm situația din Italia și cea din Suceava, unde cazurile de infectare au explodat, deoarece în același spital se intersectau fluxurile pacienților infectați cu Covid cu cei care nu erau infectați cu acest coronavirus. În primele săptămâni, toată lumea era speriată de această situație. Acum ne-am obișnuit cu virusul, cu siguranță colegii noștri din Spitalul județean vor putea să gestioneze în condiții de siguranță medicală atât pacienții Covid, cât și cei neinfectați”, a răspuns Daniela Cîmpean.
Zonă-tampon și testări mult mai rapide
”Vom începe redeschiderea spitalului cu secțiile chirurgicale, acolo e necesarul cel mai mare al populației”, confirmă dr. Florin Grosu, directorul medical al Spitalului județean Sibiu, pentru Turnul Sfatului.În acest moment, în curtea Spitalului este în curs de amenajare o ”zonă-tampon”, construită din containere modulare, în care pacienții vor fi izolați până ce le vor fi făcute teste de detectare a SARS-CoV-2. Timpii de așteptare a pacienților după rezultatele acestor teste (RT PCR) urmează să fie mult reduși după punerea în funcțiune a celui de-al treilea aparat PCR. ”Este un aparat automatizat ale cărui rezultate sunt livrate într-un timp cuprins între 80 și 120 de minute”, descrie dr. Grosu.
În funcție de rezultatele testelor, pacienții vor fi repartizați către secțiile care tratează pacienții infectați cu SARS-CoV-2, respectiv către secțiile în care vor fi tratați pacienții care nu au acest virus. În zona tampon nou construită sunt amenajate locuri pentru 12 pacienți, alături de care mai sunt folosite cele 12 locuri din zona-tampon amenajată la Unitatea de Primiri Urgențe.
Ținta: vor mai rămâne cel mult trei clădiri pentru Covid-19
”Lucrurile vor rămâne într-o oarecare dinamică, deoarece nu știm încă ce se întâmplă cu numărul infecțiilor. Tocmai de aceea secțiile medicale vor rămâne în continuare în zona Covid. Intenția noastră este să restrângem cam la trei clădiri aria destinată bolnavilor Covid. Iar în rest, numărul de locuri va rămâne mai mic decât cel obișnuit, deoarece trebuie respectate criteriile epidemiologice, de anumite distanțare a paturilor etc.”, descrie dr. Florin Grosu planurile pe care medicii de la Județean le creionează.”Toată lumea știe ce are de făcut, momentul de panică a trecut de multă vreme și toată lumea din spital își dorește reînceperea activității care, până la urmă, o să fie cvasi-normală. Nu va mai fi chiar ca înainte, dar vrem să reîncepem activitatea spitalului”, dr. Florin Grosu, director medical al Spitalului județean SibiuProtocoalele încheiate cu celelalte spitale din județ pentru cazurile medicale vor rămâne în continuare în vigoare. ”Colaborarea cu spitalele o vom menține pentru a putea absorbi toți pacienții. Pe multe dinspre specialități, însă, doar spitalul județean poate oferi serviciile necesare și acolo vrem să ne concentrăm pe redeschiderea activității”, mai adaugă Florin Grosu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Sibiu , Spitalul Județean , Paul Porr , Primiri Urgențe , Consiliului Județean , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , covid , Spitalului Polisano , Daniela Cîmpean , Ministerul Sănătății , activitate , Florin Grosu
Vizualizari: 4684
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Locuitorul
Acum 2 ore
Cocorean
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 3 ore
Sparrow
Acum 3 ore
Adrian