Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
0°C

Italia a stabilit principalele reguli pentru reînceperea școlii, la toamnă. Cu mască, alternanță on-line / școală, încredere

Italia a stabilit principalele reguli pentru reînceperea școlii, la toamnă. Cu mască, alternanță on-line / școală, încredere

Comitetul Tehnico Științific (CTS), format în contextul pandemiei de coronavirus, a finalizat setul de măsuri care ar trebui luate de către școlile italiene începând din toamnă, la debutul anului școlar 2020-2021.

Documentul elaborat de CTS a fost prezentat Ministerului Educației, urmând ca o decizie finală să fie luată în următoarele zile. În plus, se așteaptă un alt document important pentru anul școlar următor: cel elaborat de Comitetului de experți al Ministerului Educației care va stabili programa școlară și mai ales mijloacele prin care se va recupera materia. Multe din prevederi sunt lăsate la latitudinea școlilor, în funcție de numărul de elevi pe care îl au, de facilități și de numărul de clase.

Școală din clasă și de acasă

În principiu, elevii se vor întoarce în băncile școlii, începând cu luna septembrie, însă recomandarea specialiștilor este ca în contextul în care numărul de copii dintr-o clasă va fi diminuat față de ce exista la începutul pandemiei, o soluție ar fi alternarea școlii din clasă cu cea on-line. CTS propune ca, pentru a reduce participarea la școală, fiecare instituție să poată defini în parte, în virtutea autonomiei școlare, modalități de învățare la distanță, în funcție de vârsta elevilor și de contextul educațional general. Propunerea este ca elevii din gimnaziu, dar și de liceu să poată învăța alternativ școală-acasă, o perioadă de timp, pentru a lăsa mai mult spațiu în școli.

Accesul elevilor la școală, dar mai ales orele la care începe școala, vor fi diferite, în funcție de anul școlar. Pentru liceeni, CTS recomandă programarea începerii zilei în afara perioadelor de vârf ale transportului public (7 - 8:30), prin urmare, instituțiile tehnice, profesionale și de liceu vor intra după ora 9 și până la 10.

Fără termometre

Toți elevii de peste șase ani vor fi obligați să poarte măști și să mențină o distanță de un metru atât în clase, cât și pe timpul deplasării pe coridoare. Cei care sunt răciți, tușesc sau au febră nu vor merge la școală. Masca trebuie folosită în școală, cu excepția mesei și în timpul examenelor. Sunt scutiți de purtarea măștii și elevii cu dizabilități a căror incapacitate este incompatibilă cu utilizarea protecției. Pentru profesorii de sprijin, necesari acestor copii, dacă distanțarea nu poate fi menținută, se vor asigura protecții suplimentare.

Învățământ la distanță și în școala medie

CTS susține că nu este necesară măsurarea temperaturii la intrarea în instituție, dar elevii și personalul trebuie să aibă mai puțin de 37,5 grade timp de cel puțin trei zile, pentru a fi admiși la școală. În Italia, funcționează foarte mult principiul declarațiilor pe propria răspundere. Și în acest caz, cel mai probabil, se va realiza un formular ce va trebui completat de fiecare persoană în care declară că nu are temperatură, stări febrile sau alte afecțiuni. Un astfel de formular se completează și acum, pentru participarea la activități sportive.

card3-kw5G-U3190404672706pYD-593x443@Corriere-Web-Sezioni

Toată lumea trebuie să se pe mâini la intrare, iar părinții vor trebui să rămână în afara școlii, în afara cazurilor excepționale, când copiii trebuie însoțiți.

Sport în aer liber

Activitatea fizică se va desfășura pe cât posibil în aer liber, în afara sălilor de sport, este propunerea CTS. În eventualitatea în care este imposibilă ieșirea în aer liber, în interior, distanța minimă între elevi trebuie să fie de cel puțin doi metri. Nu sunt recomandate sporturi de echipă, încurajându-se activități individuale. Recreația, pentru a menține distanța minimă, - recomandă CTS - ar trebui să se facă afară, pe cât posibil.

Toate școlile trebuie să pregătească rute de trafic pe coridoare, cu două sensuri de mers. În plus, vor fi postate afișe cu noile măsuri. O atenție deosebită va fi acordată curățeniei, care trebuie să fie zilnică. De exemplu, ferestrele băilor vor trebui să fie întotdeauna deschise.

Chiar și pentru mesele școlare, școlile vor trebui să identifice soluții organizatorice, care să asigure separarea prin gestionarea spațiilor. Masa se va lua în schimburi și nu neapărat în săli de mese, așa cum era până acum în majoritatea școlilor, ci în caserole, preparatele urmând a fi consumate în clasă.

Măsuri pentru copiii de sub șase ani

Pentru copiii mai mici, CTS recomandă reducerea suplimentară a numărului de persoane pe clasă. Copiii care merg la grădiniță nu vor trebui să poarte o mască, așa cum a fost prevăzut deja pentru copiii de peste 6 ani. În schimb, se măresc mijloacele de protecție pentru personal și educatori. Aceștia vor purta permanent mănuși de unică folosință și vor fi obligați să poarte dispozitive de protecție pentru ochi, față și nas.

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a declarat după apariția acestui document remis de CTS că este  „o contribuție importantă pentru redeschiderea școlilor noastre în siguranță. Guvernul va dedica toată energia acestui obiectiv”, a spus ministrul.

Ministrul a anunțat că la acest document e va adăuga un proiect al Comitetului de experți al Ministerului Educației, care va oferi idei care vizează recuperarea în septembrie a orelor pierdute în restul anului.

Surse:

https://www.repubblica.it

https://www.corriere.it

http://www.salute.gov.it

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus