Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
15°C

CJ Brașov face licitație pentru concesionarea viitorului aeroport. Sibiul a renunțat la idee cu unanimitate de voturi

CJ Brașov face licitație pentru concesionarea viitorului aeroport. Sibiul a renunțat la idee cu unanimitate de voturi

Consiliul Județean Brașov a publicat în sistemul de achiziții electronice anunțul privind licitația pentru prestarea serviciilor de Consultanță pentru concesionarea Aeroportului Internațional Brașov. Valoarea estimată a serviciului este de 5.882.352,94 lei fara TVA. Durata contractului este de 20 de luni, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 13 iulie 2020, ora 15.00, anunță Newsbv.ro. Conform documentelor licitației, Consiliul Județean intenționează concesionarea aeroportului pentru o perioadă de aproximativ 35 de ani, termen ce va rezulta în urma analizei ipotezelor de operare și ale celor de investiții. Sunt luate în calcul toate tipurile de zboruri: turism, zboruri business, air-taxi. Se are în vedere analiza pieței potențialilor concesionari, a potențialului de zbor, prin contactarea a minimum cinci operatori aerieni care sunt interesați să opereze la Brașov și identificarea condițiilor de operare. În plus, sunt luate în calcul destinațiile și zborurile cheie la aeroporturile deja existente în România și la aeroporturile cele mai apropiate, care reprezintă concurența. Va fi luat în calcul și traficul internațional și domestic de cargo pur și cargo la aeronave care transportă și pasageri (belly cargo).

Sibiul a respins ideea concesionării

Consiliul Județean a respins toate propunerile de concesionare a Aeroportului Sibiu, fie că au vizat întreaga structură sau doar servicii sau părți din suprafața aeroportului. La finalul anului trecut, s-a propus un proiect care urmărea concesionarea unui teren de 10.000 de metri pătrați din Aeroportul Sibiu, însă a fost respinsă în unanimitate de către consilieri. Oferta companiei Uplift era de a concesiona teren, unde să realizeze investiții de aproximativ trei milioane de euro, pentru amenajarea unor facilități cargo. Facilități prin care, cei de la Uplift estimau operarea a unui număr mediu de aproximativ 60 de zboruri pe lună, cu aeronave a căror greutate ar fi cuprinsă între 30 și 150 de tone.

Propunerea a fost respinsă atât de liberali, cât și de consilierii PSD și FDGR. ”Noi, mai întâi, trebuie să vedem ce facem cu Aeroportul și apoi vedem cu cargo acela. Acolo sunt niște interese, aceleași care au fost și acum patru luni. Până nu facem acolo o echipă care să știe ce vrem să facem cu acel aeroport peste cinci, zece, 20 de ani, tot așa cu discuții pe bucățele, nu facem nimic. Așa, acum, nu știu cine ce interes are iarăși acum în spate. Văd că se tot insistă. Aranjamente de trei lei”, a declarant atunci Paul Jurgen Porr, consilier județean și președinte al FDGR.

Nici reprezentanții PSD nu par dispuși la astfel de discuții în acest moment. ”Dacă mă întrebați pe mine, eu spun că nu este nicio grabă. Noi am avut acea ședință de Consiliu Județean, de anul trecut, în care domnul profesor dr. Porr și-a exprimat punctul de vedere foarte clar. Adică, dacă din punct de vedere strategico-militar acest aeroport va deservi și structurile NATO. Chestiunea a fost ridicată pertinent, pentru că e normal să fim prudenți într-o asemenea stare a lucrurilor. Adică, nu știu de ce nu se cere și părerea celor de la Ministerul Apărării Naționale”, a declarat Pavel Bichicean, consilier județean din partea PSD. Potrivit lui, grupul consilierilor județeni PSD urmează să discute pe subiectul ridicat din nou de reprezentanții CJ Sibiu în cursul zilei de marți.

Vizualizari: 2525

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus