Luni,
28.11.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

Permis auto cu 500 de euro: ”Lucrez într-o școală de șoferi, cooperez cu poliția”

Permis auto cu 500 de euro: ”Lucrez într-o școală de șoferi, cooperez cu poliția”

Turnul Sfatului a mers pe filiera unor polonezi care produc permise de conducere false pentru sute de români.  Concluzia este dezarmantă: fabricile de permise funcționează la capacitate maximă, pentru că atât legislația, cât și cooperarea între ministerele de interne din Uniunea Europeană au mari lacune.

Un banal anunț pe Facebook: ”Permis de conducere. Nu aveți permis de conducere? Vă putem ajuta cu un permis din Polonia (Polska). Pot schimba în țări europene garantat în foarte scurt timp. Plata!! Când documentele sunt gata”, anunță un cetățean polonez, după număr și localizare pe Facebook: Greg Kaminski.

Discuția cu ”producătorul de permise” se poartă pe aplicația Whatsapp și omul explică fără menajamente cum se poate face ”afacerea”. ”Conform documentelor dumneavoastră, vă înregistrăm pentru examen. Persoana care studiază la curs va susține examene în loc de tine. Lucrez într-o școală de șoferi, cooperăm cu poliția, de aceea documentul original este introdus în baza de date”, spune polonezul. Examenul ar urma să fie susținut, evident, de o altă persoană. ”Un examen în loc de tine va fi dat de o persoană care studiază la curs”, explică ”Kaminski”, într-o română transformată din poloneză, cel mai probabil prin Google Translate.

Permisul vine cu o carte de identitate poloneză, cadou

Românii care sunt convinși de explicația polonezului, trimit o fotografie tip ”permis”, o altă poză cu semnătura și o copie după actul de identitate românesc. Atunci când primești permisul de conducere, vine și o carte de identitate poloneză, explicația fiind că fără ea, nu poți intra la examen. Prețul: 500 de euro pentru o categorie. Banii ar urma să fie trimiși polonezului în două rate: prima atunci când primești tot pe whatsapp filmul în care îți este demonstrat că actele făcute pe numele tău sunt perfect valabile. A doua tranșă de bani e trimisă atunci când îți vine coletul cu actele din Polonia.

După ce i-am solicitat persoane să trimită mai multe dovezi că astfel de permise au fost trimise în România, polonezul a trimis filme în care demonstra românilor că actele sunt valabile. Nu s-a preocupat să acopere identitatea celor care au primit permisele. A trimis în plus și copii după conversații cu cetățeni români și moldoveni care mulțumeau pentru serviciu.

Polonezul spune că aceste acte pot fi echivalate în România, printr-o simplă cerere la ”Serviciul permise”. Conform legislației europene, permisele de conducere eliberat de un stat al UE poate fi schimbat într-un alt stat. ”Înainte de a vă preschimba permisul de conducere, autoritățile din noua țară își vor contacta omologii din țara în care ați avut reședința anterioară pentru a verifica dacă permisul de conducere nu a fost restricționat, suspendat sau retras. Dacă preschimbați un permis de tip vechi, vi se va elibera unul nou, în format standard (din plastic, de dimensiunile unui card de credit, cu fotografie, disponibil din 2013)”, scrie pe site-ul Uniunii Europene.

Solicitarea noastră la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor prin care doream să aflăm câte solicitări de preschimbare a permiselor poloneze în permise românești s-au realizat în ultima perioadă, a rămas fără răspuns, deși a fost făcută în urmă cu două săptămâni. Așa am fi putut afla dacă există vreo șansă ca aceste permise să fie reale.

Poliția îi așteaptă în trafic

Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a explicat că această situație identificată de jurnaliști nu este de competența acestei instituții și am fost redirecționați către ofițerii sibieni de la Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, serviciu ce aparține de Direcția Generală Anticorupție a Ministerului de Interne. Nici aici lucrurile nu au fost clare, în ceea ce privește competențele. Dacă IPJ a spus că nu intră în competența lor, pentru că fapta se petrece în altă țară, fie și europeană, la Anticorupție speța nu ar intra în aria de interes, pentru că ei urmăresc fapte de corupție din interiorul ministerului. Totuși, de aici a plecat o anchetă, fiind sesizați și polițiștii polonezi de această situație. Tot polițiștii de aici susțin că cel mai probabil permisele pe care le oferă ” Greg Kaminski” sunt false, pentru că anumite elemente de siguranță nu corespund cu cele reale.

Pe de altă parte, românii care au cumpărat aceste permise și despre care se cunosc toate datele de identificare nu pot fi trași la răspundere, decât dacă sunt prinși în trafic având asupra lor un astfel de permis.

Consecința: dosar penal

Codul penal prevede pedepse pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, pentru falsuri în înscrisuri și uz de fals. Aceste trei infracțiuni se regăsesc în toată această situație. Pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”. Pentru uzul de fals, pedeapsa este între trei luni și trei ani. ”Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată”. Pedeapsa pentru falsuri în înscrisuri oficiale pedeapsa maximă este tot de trei ani. ”Falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, scrie în Codul Penal.

Ziariștii olandezi i-au făcut permis fals primului ministru

Permisele de conducere false făcute în Polonia, au făcut obiectul unei investigații jurnalistice în Olanda, în urmă cu câțiva ani. Ei au descoperit un site care anunța că produce acte false, iar pentru o anumită sumă de bani în plus, actele primeau și indicatori de securitate. De exemplu, pentru o taxă suplimentară de 150 de zloți, pe document apărea propria semnătură. Cu încă 199 de zloți, se putea monta și stratul cu holograme. Deși site-ul explica faptul că ”documentele nu sunt reale și ar trebui tratate în acest fel”, documentele urmând să fie folosite pentru scopuri pur "colecționabile" sau pentru a face glume, oameni întreprinzători au înțeles că se pot face bani mult mai serioși.

O revistă a șoferilor profesioniști din Olanda a găsit o modalitate specială de a atrage atenția guvernului pentru astfel de situații. Prin intermediul acestui serviciu polonez, a fost emis un permis de conducere fals pentru categoria C + E, emisă pentru Mark Rutte, prim-ministrul din Olanda. În urma acestui scandal, autoritățile olandeze au solicitat polonezilor să elimine site-ul polonez de pe internet. Cu toate acestea, astfel de site-uri sunt și acum disponibile, traduse chiar și în limba română. ”Căutați să cumpărați permis de conducere online, să cumpărați online permis de conducere real și să cumpărați un ID real online? Căutarea dvs. v-a făcut să aterizați pe pagina potrivită. Suntem unul dintre furnizorii de licențe de conducere înregistrați. Suntem cunoscuți pentru munca noastră grea și clienții mulțumiți. Vrei să fii unul dintre acei clienți care ne-a luat serviciul și ne-a recomandat altor clienți? Ei bine, cumpără online permisul de conducere real și vei simți diferența. În calitate de adevărați producători de licențe de conducere, clienții noștri ne-au dat note complete”, scrie unul din aceste site-uri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 20340

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

44 comentarii

Carcotel C.

Acum 2 ani

"Decat daca" :)))))) In rest, tare ancheta! Traiasca Politia Romana si "speta lor de competenta" :)

Raspunde

Ezaru Dumitru Aurel

Acum 3 săptămâni

Cât costă un permis categoria B
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pădurariu Valentin Adrian

Acum 2 ani

Vreau pe permis
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius Iulian Ciulu

Acum 1 an

vreau sa iau și eu permis de conducere categoria B cât costă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Georgiana IONELA Dima

Acum 1 an

Vreau si eu un permis de conducere categoria b cumpar
Raspunde

Daniel Nistor

Acum 1 an

Vreau si eu Putet są ma conectati cuva
Raspunde

Marian Daniel

Acum 1 an

Lasami nr tau
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Florin Sandu

Acum 1 an

Vreau permis cât B tel 0734587602
Raspunde

Rembrand Hinculpatu

Acum 1 an

Si ne mai miram de ce avem asa o siguranta pe sosele ?.....permisele de conducere sunt foarte prost facute, pot fi falsificate relativ usor. Probabil si sistemul informatic este o gluma.... altfel n-ai avea cum sa faci asa ceva.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Maria Pricop

Acum 1 an

Vreau si eu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valera

Acum 1 an

Buna As vres sa stiu cum As putea loa permisu categoria B cat Este un permis originale nu fals multumesc frumos ast. Un rs
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai cosmin

Acum 1 an

Vreau și eu 0748352104
Raspunde

SOLOMON GHEORGHE SORIN

Acum 1 an

Vreau si eu unu

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Feldiorean laurentiu

Acum 1 an

Vreau și eu permis !!!
Raspunde

Bernea

Acum 1 an

Salut vreau si eu un permis sunt an Franța se poate e original permisu

Raspunde

Anghel teodora

Acum 1 an

Vreau si eu
Raspunde

Tanase petrica

Acum 1 an

Buna ziua sunt interesat de cat b,cum se procedeaza
Raspunde

Levete

Acum 1 an

Cum as putea sal optin permisu de conducere categoria B ce cerite trebuie sa optin si pret
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

0749662667 astept
Raspunde

Ionu

Acum 1 an

As dori sa discutam Tam
Raspunde

Calin sebi-adrian

Acum 1 an

Bună ma puteți ajuta și pe mine cu un permis original?
Raspunde

Ionas

Acum 1 an

As fi și eu interesat cum putem vb
Raspunde

Petrache Daniela Georgiana

Acum 1 an

Permis de conducere categoria B

Raspunde

Ionuț Popa

Acum 1 an

Vreau
Raspunde

Seres abel

Acum 1 an

Seres Abel
Raspunde

Iuliu

Acum 1 an

Bună sunt interesat de un permis de conducere original categoria B
Raspunde

Turcu Marian

Acum 1 an

Vreau și eu permis !!! 0755753657
Raspunde

Andrieș Alexandru ion

Acum 1 an

Vreau și eu
Raspunde

Balan Marcela

Acum 1 an

Vreau un permis sunt în Germania
Raspunde

Istvan

Acum 11 luni

As dori si eu va rog datim un numar de tel
Raspunde

Cosmin

Acum 11 luni

Va rog publicati pe site nr. de telefon! Cu mult respect!
Raspunde

Dani ocna

Acum 11 luni

io vreau permis de TIr,ce ala d emasini b,direct de tir
Raspunde

Iliuta braic

Acum 9 luni

In catinp trebuie să vină permisul
Raspunde

Popescu

Acum 8 luni

Salut .cu se procedeaza cu permisu Vreau si eu
Raspunde

Перететько олексiй

Acum 7 luni

Cît costă permisul de conducere și dacă faceți ucrainesc
Raspunde

Gagea Vasile

Acum 6 luni

Cum se procedează cu permisu?

Raspunde

Andrewandrei

Acum 5 luni

vreau sa iau și eu permis de conducere categoria B cât costă.
Raspunde

Furtuna bogdan

Acum 5 luni

Asi vrea si eu un permis
Raspunde

Neacșu

Acum 4 luni

Bună,ma interesează 0799489430,București
Raspunde

Berciu maricica

Acum 2 luni

As vrea și eu un permis nr de tel va rog
Raspunde

Vass iszabela

Acum 2 luni

Buna ziua vă rog frumos cum pot să primesc permis vă mulțumesc din suflet!

Raspunde

Gheorghe puiu

Acum 1 lună

A-și dori sa și eu
Raspunde

Paul

Acum 3 săptămâni

Vreau si eu B original
Raspunde

Ștefan

Acum 2 săptămâni

Bună pt categoria b un pret
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus