Miercuri,
23.06.2021
Cer Senin
Acum
21°C

Cea mai optimistă previziune a Aeroportului Sibiu: nu revenim la normal mai devreme de 2022

Cea mai optimistă previziune a Aeroportului Sibiu: nu revenim la normal mai devreme de 2022

Cu o scădere a traficului de peste 90% în ultimele două luni, Aeroportul internațional Sibiu are nevoie de susținere financiară.

Reducerea cheltuielilor și sumele necesare pentru a mai putea funcționa în cursul acestui an au fost printre principalele subiecte ale discuției de marți dintre reprezentanții Aeroportului internațional Sibiu și cei ai Consiliului județean, în subordinea căreia funcționează regia autonomă. Întâlnirea a fost cerută de reprezentanții AIS, care au arătat că restricțiile impuse în actuala pandemie au avut ”un puternic impact asupra viabilității financiare a aeroportului sibian”.

Reducerea numărului de pasageri și a operațiunilor aeriene obligă AIS la reconsiderarea perspectivelor financiare. Până acum, statisticile indică un impact major. ”Măsurile adoptate atât la nivel național, cât și european în contextul prevenirii răspândirii noului tip de Coronavirus privind restricțiile de trafic au condus la o scădere a volumului de pasageri la Aeroportului Internațional Sibiu, de 51,69 % în luna martie a.c., 94,46 %  în luna aprilie a.c., și 93,15 % în luna mai a.c. raportat la aceeași perioadă a anului trecut, cu un puternic impact negativ asupra veniturilor aeroportului sibian”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către reprezentanții AIS.

”Prognoza pentru evoluția branșei aviatice indică o evoluție lentă, iar chiar și cea mai optimistă previziune nu arată o revenire a traficului la nivelul din 2019 mai devreme de anul 2022 conform ACI, IATA, Eurocontrol, organisme specializate în determinarea impactului acestei crize, precum și a implicaților viitoare”, comunicat AIS

La întâlnirea cu Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, din partea Aeroportului sibian au participat directorul general, Marius Gîrdea, președintele consiliului de administrație, Gabriel Tischer, și Dan Lazăr, membru al CA al Aeroportului.

Cele trei puncte principale ale discuțiilor – ale căror concluzii nu au fost făcute publice – au fost cele legate de măsurile de reducere a costurilor de exploatare a aeroportului, previziunile referitoare la traficul aerian și necesarul de finanțare pentru a acoperi deficitul pe anul în curs. ”Prioritatea noastră este de a asigura în continuare servicii care să susțină necesitatea de călătorie a comunității pe care o deservim, dar să și contribuie la creșterea Produsului Intern Brut al regiunii, cât și la creșterea altor indicatori economici care validează poziția unei regiuni la nivel național”, arată Gabriel Tischer, potrivit comunicatului emis de AIS.

În fața autorităților județene, reprezentanții AIS au insistat pe necesitatea susținerii activității aeroportului, văzut ca ”un factor cheie în dezvoltarea economică a regiunilor”. 

În perioada pandemiei, cursele charter destinate muncitorilor sezonieri au fost cele care au mai animat viața pe Aeroportul sibian. Cursele de linie – conform celor publicate pe site-ul Aeroportului – ar urma să fie reluate din 17 iunie.

Ce poate și nu poate fi finanțat

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, arată că există restricții legislative în calea alocării de fonduri directe Aeroportului sibian. „Consiliul Județean Sibiu își asumă în totalitate acoperirea cheltuielilor legale cu activitățile non-economice ale Aeroportului Internațional Sibiu pentru anul 2020. Consiliul Județean Sibiu nu poate finanța nicio parte din costurile aferente activităților economice care țin de acoperirea deficitelor determinate de închiderea activității, pentru acestea fiind nevoie de scheme de ajutor de stat”, spune Daniela Cîmpean într-un mesaj transmis după întâlnirea cu reprezentanții AIS.

Pentru a fi aprobate schemele de stat, Daniela Cîmpean spune că a făcut demersuri atât la cabinetul premierului Ludovic Orban, cât și la Ministerul Transporturilor. ”Voi menține legătura permanent cu ministerele de resort și sunt convinsă că în următoarea perioadă demersurile noastre vor avea o finalitate pozitivă. Elaborarea și autorizarea unei scheme de ajutor de stat este o procedură de durată”, mai arată președinta CJ.

”Întârzieri”

Președinta CJ Sibiu a scos în evidență, însă, și faptul că așteaptă de la reprezentanții aeroportului eficiență economică. ”Din punctul nostru de vedere, atât managementul Aeroportului Internațional Sibiu, cât și Consiliul de Administrație, vor trebui să ia măsuri serioase de optimizare a costurilor în condițiile reducerii masive a activității și a  perspectivelor lente de revenire. Schemele de ajutor de stat, oricât ar fi de generoase, nu pot compensa lipsa de eficiență economică”, a declarat Cîmpean.

După care, ea a criticat lipsa de eficiență în realizarea de documentații pentru accesarea fondurilor europene. ”În următoarele luni, rămâne o prioritate importantă pentru conducerea aeroportului recuperarea întârzierilor serioase în ceea ce privește documentațiile pentru accesarea fondurilor europene. Am toată convingerea că efortul nostru comun și consistent ne va ajuta să parcurgem cu bine această perioadă dificilă din punct de vedere economic”, a adăugat Cîmpean.

Vizualizari: 2239

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dan2 Cp

Acum 1 an

mai faceti multe sedinte fara rost si o sa vina brasovenii si o sa ne ia smintina conducerea trebuie sa gindeasca cum va face nu sa se plinga ca un om slab
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus