Duminică,
16.05.2021
Partial Noros
Acum
11°C

Salvamontistul Ioan Nistor se pensionează după 45 de ani: „Acum muntele va deveni relaxare, nu profesie”

Salvamontistul Ioan Nistor se pensionează după 45 de ani: „Acum muntele va deveni relaxare, nu profesie”

Ioan Nistor este salvamontist de mai bine de 45 de ani, în prima parte a vieții fiind voluntar, ca mai apoi, când cadrul legal a permis, să devină salvator montan cu acte în regulă. Astăzi, la cei 65 de ani ai săi se pensionează după ce a dat muntelui și celor care au avut nevoie de el, tot ce avea mai bun. 11 iulie va fi ziua în care colegii îl vor aplauda, îl vor sărbători, vor râde împreună depănând amintiri și își vor face promisiuni. 

Ioan Nistor, Nelu pentru prieteni, s-a născut în Sibiu, unul dintre orașele care are ca peisaj principal muntele. Nu a fost dificil să-și aleagă o profesie care să implice altitudini înalte și trasee montane și a ales să fie salvamontist, chiar dacă, în decursul timpului a practicat și alte meserii. Și-a început ucenicia ca și salvamontist în anul 1974, după terminarea liceului, ca salvamontist în cadrul Salvamontului Sibiu care la acea vreme era compus din peste 40 salvamontiști, membri și candidați. A trecut prin formarea națională a breslei și a fost ales membru deplin de către viitorii lui colegi. Un salvamontist pe lângă pregătirea pe care o are trebuie să aibă și multă implicare, pasiune, dăruire, ambiție, iar Nelu le avea pe toate, spun colegii.  

Echipa Salvamont Sibiu la concursul național Salvamont Lacul Roșu 1991

„Ani de zile a împletit profesia cu pasiunea de salvamontist. În acele vremuri a fi salvamontist însemna a face o muncă suplimentară, voluntară pe lângă munca de zi cu zi care nu aducea veniturile existenței. Nelu a evoluat în firescul vieții și-a întemeiat o familie, are doi copii care acum urmându-și ciclul vieții i-au adus 4 nepoți, deci este un bunic fericit. În perioada de maximă formă s-a implicat cu pasiune în activitățile Salvamontului Sibiu. A fost întotdeauna un om de echipă.  Este colegul care nu iese deosebit în evidență, dar constați că e lângă tine când cauți un ajutor în efortul profesiei de salvamontist. Nelu este colegul care nu a stat, în permanență, în linia întâi în dezbaterile uneori furtunoase ale colegilor legate de situații, dar care prin echilibrul său aducea, de multe ori, varianta finală”, spune Nicolae Mustea, salvamontist profesionist, fostul șef al Serviciului Salvamont Sibiu.

Merită a se odihni și a privi de pe margine Salvamontul

Până în anul 1996 Salvamont Sibiu a fost compus doar din voluntari, însă, din anul 2003 a devenit Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu cu angajați permanenți. Nelu a fost atunci, printre primii angajați ca urmare a votului majorității colegilor, devenind astfel unul dintre primii salvatori montani. 

„Ani de zile a fost în linia întâi a activităților specifice profesiei. Odată cu trecerea timpului a mai redus din motoare, cum se zice în limbajul nostru, deoarece anii, eforturile, cotidianul, i-au mai diminuat potențialul, dar a rămas un salvamontist, un coleg care îți dă acea siguranță a vârstei, a experienței atunci când e alături de tine”, mai spune Nicolae Mustea. 

Salvamont Sibiu 1997 după antrenament, la Cisnadioara. 

Ioan Nistor și-a continuat, însă, cu dedicare activitatea, pentru că, Salvamontul nu este numai munte, ci are și o latură birocratică și organizatorică pentru a putea funcționa. Astfel, Nelu a făcut de multe ori ceea ce salvamontiștii nu prea agreează și anume partea scriptică, tehnică a profesiei. A  făcut patrulare–prevenire, marcaje, uneori acțiuni de intervenție alături de colegii lui până la momentul retragerii din activitate. 

Când salvamontiștii vorbesc despre Nelu, spun că îi respectă experiența, calmul și siguranța. 

„Sunt calități pe care le-a dobândit în anii de muncă prin coclaurile munților în ajutorul și folosul turistului care uneori mai greșește în entuziasmul performanțelor cu natura alpină. Este vital în profesia de salvamontist să știi că ai lângă tine un om care gândește ca tine, iar Nelu era omul pe care te puteai baza și care de multe ori echilibra lucrurile când situația era mai dificilă”, spune despre colegul său Nicolae Mustea. 

Acum la final de carieră salvatorul montan va putea pune deoparte rucsacul de pe hol care a stat ani de zile pregătit cu ce trebuie, când trebuie, pentru a ajuta colegii în efortul de-a salva un turist care a făcut un pas greșit acolo sus în munte, fie iarnă, fie vară, pe ploaie, viscol, vânt, noapte sau zi. 

„Acum merită a se odihni și a privi de pe margine Salvamontul. E vremea altor pasiuni, de rezolvare a multor probleme personale, familiare, amânate mult timp din entuziasmul profesiei de salvamontist. Așa cum se întâmplă de obicei în breasla salvamontiștilor, mult timp Nelu va fi prezent în poveștile montane, în amintirile multora din aceștia. Sperăm că nu va pune rucsacul în pod ci-l va păstra pe hol, nu va lăsa schiurile să ruginească și nici bocancii a-i face cu cremă. Acum muntele va devenii relaxare, nu profesie pentru Nelu și telefonul nu va mai suna să-l cheme la treabă ci la celălalt capăt vor fi colegii care-l vor mai întreba câte ceva de-ale muntelui sau despre ce mai face. Nu e singurul salvamontist care iese la pensie așa că va intra în echipa de Salvamont – veterani care încet, încet se formează la Sibiu”, mai spune fostul șef a lui Nelu.

Este momentul ca Ioan Nistor să încerce schiatul de plăcere, drumețiile ușoare, poate pescuitul, poate bicicleta și să se bucure de libertatea pe care i-o oferă pensionarea după mulți ani în profesia care i-a plăcut. 

„Bun venit în noua profesie de pensionar profesionist Nelu, pentru că meriți și îndeplinești toate condițiile!”, îi urează colegii.  

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Calin Stef

Acum 11 luni

Multa sanatate si pensie indelungata Bunicule!!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus