Joi,
21.01.2021
Parțial Noros
Acum
-1°C

Coronavirus. Teoria conspirației

Coronavirusul ne-a făcut o imagine de ansamblu, așa cum nu ne-am fi dorit să o vedem: o populație fără respect față de autoritățile statului, partide care ar profita de orice problemă socială pentru a înscrie din punct de vedere politic, o guvernare care a prins gustul guvernării sub protecția stării de urgență sau de alertă. Lucruri, însă, pe care le mai vedem și în alte țări. În rest, așa cum ne știm: fără capacitatea de a proiecta o viziune de viitor, cu mici războaie mărunte, de uzură, care fac să nu putem vedea fondul adevăratei probleme, preocupați de cum să fentăm sistemul, pe de-o parte, și de cum să acoperim incompetența, pe de altă parte. Mă explic.

Văd că prind tot mai mult teoriile conspiraționiste legate de coronavirus și realizez că autoritățile nu numai că nu fac nimic pentru a le dezamorsa, ci prin acoperirea datelor pun și mai mult gaz pe foc.

România este, cred, singura țară din UE care nu publică numărul testelor zilnice. Ba mai mult, direcțiile județene de statistică nici nu preiau numărul testelor făcute de acum și în regim privat, chiar de către spitale. Scuza: că se centralizează testele pozitive, nu demontează fondul problemei: cum vrei să ții sub control o pandemie, dacă nu știi aceste date? Altceva: suntem printre puținii unde statistica se oprește la nivel de județ. Nu există date legate de orașe, municipii, comune. Astfel se oprește mișcarea populației dintr-o zonă în alta, este o explicație care nu poate fi luată în serios. În țări cu apă caldă, așa cum îi plăcea președintelui Iohannis să se exprime, statistica răzbate la nivel de sătuc. Fiecare spital are studiu bazat pe pacienții care au trecut pe acolo, universitățile își pun la muncă profesorii specializați în medicină, statistică, sociologie, oamenii sunt avizi de cunoaștere, explorează această nouă situație, prevăd schimbările, anticipează viitorul. Noi...

Deciziile pe care le vedem luate sunt contestate din secunda doi pentru că, din punctul meu de vedere, nu sunt explicate suficient. De ce sunt deschise sălile de jocuri și nu sunt deschise restaurantele? Se pot găsi motive, dacă stai să te gândești, însă toată această judecată trebuia fi prezentată clar, transparent.

De ce s-a renunțat la izolarea persoanelor venite din unele țări în detrimentul altora? S-a prezentat că justificarea este dată de o situație a cazurilor noi raportate în ultimele 14 zile, raportate la milionul de locuitori. Pot înțelege și cred că majoritatea românilor văd în asta o soluție bună, chiar dacă nu perfectă. Însă aș fi vrut să văd aceste date publicate în mod transparent, pe fiecare țară, indiferent dacă intră sau nu în această limită. Așa se face peste tot.

Toate aceste ezitări în transparență pot veni din starea de relaxare pe care ți-o dă o conducere ajutată de un sistem de urgență. Avem stare de alertă, am avut stare de urgență, au scos executivul din amorțeala pe care ți-o dă birocrația unui stat normal și i-a dat sentimentul că se poate orice. Clar, e mai simplu să guvernezi așa, pot înțelege foarte clar motivele pe care s-a ajuns aici, însă e greu să menții un nivel decent de contact cu cetățenii.

În lipsa acestor lucruri intervine suspiciunea că se ascunde ceva. Chiar și atunci când nu se ascunde nimic, însă nu se consideră important ca muritorii de rând să afle tot. Pe acest teren e ușor să apară teorii care spun că cifrele sunt umflate pentru a se continua starea de alertă. Că morții sunt trecuți cu Covid pe hârtie pentru a da bine în rapoarte (lucru pe care l-am auzit recent de la o persoană cunoscută în Sibiu).

Coronavirusul există, am văzut ce poate face, putem anticipa unde se poate ajunge dacă lăsăm cu toții jos orice urmă de protecție, însă sunt convins că oamenii pot fi conduși mai ușor atunci când îi consideri parteneri și nu subalterni. Același lucru e valabil și pentru președinte în raport cu parlamentarii. Rățoiala reciprocă nu cred că e de folos niciunei părți, cu atât mai puțin României și cetățenilor ei.

Tag-uri: coronavirus

Vizualizari: 6134

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus