Vineri,
10.07.2020
Cer Senin
Acum
27°C

Începe vara astronomică. Mâine va fi cea mai lungă zi din an

20 Iunie 2020 16:13

Începe vara astronomică. Mâine va fi cea mai lungă zi din an

Mâine, 21 iunie începe vara astronomică, fiind cea mai lungă zi din an cu 15 ore și 32 de minute, noaptea având doar 8 ore și 28 de minute. Este vorba despre Solstițiul de vară, cunoscut și ca solstițiul estival. Acesta apare atunci când unul dintre polii Pământului are înclinarea maximă spre Soare. Se întâmplă de două ori pe an, o dată în fiecare esmisferă. Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit“.

În jurul datei de 21 iunie sau 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, adică începutul verii astronomice. În preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont).

De asemenea, în 21 iunie se sărbătorește și Ziua Mondială a Soarelui. După trecerea zilei mâine, durata zilelor va începe să scadă, iar durata nopților să crească. Procesul durează șase luni, până la momentului solstițiului de iarnă, 21 decembrie, care marchează cea mai scurtă zi din an.

În România, solstițiului de vară îi este asociată și sărbătoarea Sânzienelor, celebrată pe 24 iunie.

Evenimentul nu a fost ratat nici de această dată de Google care îl sărbătorește cu un doodle care anunță începerea verii.

Sursa foto: Arhivă TS

Vizualizari: 1244

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Cultură, Social
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus