Joi,
06.08.2020
Parțial Noros
Acum
29°C

Cine vor fi noii parlamentari de Sibiu. Cam aceiași, plus Bogdan Trif

21 Iunie 2020 14:59

Cine vor fi noii parlamentari de Sibiu. Cam aceiași, plus Bogdan Trif

Actualii parlamentarii sibieni și-au exprimat intenția de a candida din nou pentru un nou mandat, la alegerile de la sfârșitul acestui an. În plus, față de aceștia, există un om politic local care va vrea să prindă lista pentru Parlamentul României: Bogdan Trif.

Ganț – confirmat

Ovidiu Ganț reprezintă minoritatea germană în Camera Deputaților, iar în cele trei mandate pe cate le-a avut până acum, de fiecare dată principala sursă a voturilor a fost județul Sibiu. Acum, Ganț a fost validat de forurile interne pentru un nou mandat.

La începutul lunii martie,  Consiliul de Conducere al Forumului, în prima ședință ordinară din anul 2020, a decis în unanimitate ca Ovidiu Ganț să continue să reprezinte minoritatea germană în legislativ. ”S-a votat lista cu care FDGR va merge la alegerile parlamentare. Practic nu vom avea decât un loc, dar avem listă. E puțin probabil să fie făcute alegeri parlamentare mai repede, dar noi am făcut această listă pentru a fi pregătiți”, a declarat atunci dr. Paul Jurgen Porr pentru Turnul Sfatului. Candidatul Forumului pentru parlamentare va fi și în acest an Ovidiu Ganț. Acesta este deputat în Parlamentul României din anul 2004, iar locurile doi și trei pe lista pregătită de Forum sunt ocupate de Thomas Șindilariu, președintele FDGR organizația Brașov și Christine Manta-Klemens, vicepreședinta Consiliului Județean Sibiu.

Benedek așteaptă decizia finală

Benedek Zacharie este sibian de loc, însă reprezintă UDMR în Camera Deputaților după ce a fost votat de simpatizanții partidului din județul Harghita. Spune că nu a avut încă o discuție cu liderii partidului pentru un nouă candidatură. ”Încă nu am discutat. Vom avea discuții în această vară, dar încă nu am avut discuții cu conducerea partidului. Nici eu nu sunt hotărât 100%, dar să zicem că în proporție de 60%, da, aș mai candida. Am o meserie pe care mi-o cunosc destul de bine. Am lucrat 25 de ani ca și constructor, mi-e dor de meserie, mi-e dor de șantiere. Încă nu sunt hotărât, nu am stabilit exact”, a declarat Benedek. Sibianul spune că dacă va candida din nou este posibil să o facă pe listele UDMR din alt județ, ca acum patru ani. ”Eu sunt pe post de deputat în județele în care maghiari sunt puțini. Vor exista în continuare aceste prevederi, dar nu se știe acum, e posibil să candidez pe un alt județ, nu tot Harghita”, a mai spus Benedek.

PSD-iștii îl vor pe Trif pe liste la locale

Oficial, social-democrații sibieni nu au discutat încă de strategia organizație pentru alegerile parlamentare. Neoficial, actualii parlamentari, Viorel Arcaș, Nicolae Avram și Ioan Terea trebuie să aștepte judecata internă pentru a ști dacă vor mai face sau nu parte din viitoarea listă pentru alegerile parlamentare.  Senatorul Nicolae Avram nu exclude nimic: ”Până în toamnă e mult se schimbă multe. Se schimbă oamenii, se schimbă partidele, se schimbă totul. Nu mă pronunț acum, e prea devreme. În acest moment nu spun dacă voi candida pentru funcție publică locală, județeană sau națională Nu exclud nimic, deocamdată așteptăm. Lumea e într-o continuă schimbare”, a explicat situația senatorul social-democrat. Nici celălalt senator PSD, Viorel Arcaș nu știe exact dacă va mai candida sau nu. ”Nu e o discuție pe care să o am în acest moment. Nu m-am gândit la asta”, spune medieșanul.

Liderul organizației sibiene a PSD, Bogdan Trif spune că prioritară acum este campania pentru alegerile locale. Iar în politică e ca la fotbal: tot ce contează e meciul următor. ”Deocamdată ne pregătim pentru alegerile locale, apoi vom putea discuta despre alegerile parlamentare”, a răspuns Trif. Surse din partid spun însă că liderul social-democrat își dorește o candidatură în Camera Deputaților, însă colegii din partid îl așteaptă în primul rând să-și asume o candidatură la alegerile locale. ”N-a candidat niciodată, trebuie să-și asume acest vot, să vedem de ce poate”, spun voci din organizație. Este de așteptat ca la presiunea organizației, pentru locale să se prefigureze o echipă Cătălin Stanciu – Primăria Sibiu, Bogdan Trif – președinția Consiliului Județean, deși după activitatea celor doi din ultimii patru ani, mai logică ar fi fost o rotație a candidaturilor celor doi, Stanciu având poziții constante în interiorul Consiliului Județean, în timp ce Bogdan Trif a vorbit mai mult de municipiu și mai puțin de județ.

Liberalii mai vor un mandat

Parlamentarii PNL se așteaptă ca la aceste alegeri să prindă fiecare câte un loc în parlament, fie că vorbim la Senat sau Camera Deputaților. În afară de vicepremierul Raluca Turcan, toți ceilalți trei parlamentari liberali de Sibiu au declarat că vor să candideze din nou. ”Intenția există. Iar aceasta este categoric de a continua activitatea parlamentară”, a declarat deputatul Nicolae Neagu. Liberalul ar candida pentru al treilea mandat. Și senatorul Mircea Cazan spune că își dorește continuarea activității în legislativ. ”Intenția mea este de a candida în continuare, de a-mi aduce aportul și de a continua proiectele începute, cele legate de tehnologie și telecomunicații. Fac parte și din grupul 5G, unde sunt implicate mai multe instituții ale statului unde ne pregătim să implementăm noile tehnologii. Vreau să-mi duc mai departe proiectele începute. Aceasta este intenția mea,  aș dori să continui mandatul”, a declarat Cazan pentru Turnul Sfatului. Constantin Șovăială spune și el că ar candida pentru al doilea său mandat de deputat. ”Da, intenția mea este să candidez”, a spus deputatul.

Raluca Turcan nu a fost fermă în a spune da sau nu la un eventual nou mandat de parlamentar. ”E mult prea devreme pentru a discuta despre alegerile parlamentare”, a spus Turcan, însă este mai mult ca sigur că aceasta va fi din nou pe liste, la alegerile parlamentare.

Organizarea alegerilor parlamentare va da cu siguranță multă bătaie de cap conducerii organizației, pentru că unii parlamentari nu mai au aceeași susținere în organizație, în plus, mai sunt și alți sibieni care vor să ajungă în parlament.

Dan Barna va deschide lista USR PLUS în Sibiu

Președintele USR, Dan Barna, deputat de Sibiu, a anunțat că va candida pentru un nou mandat și le va cere tot sibienilor votul. ”În momentul în care am intrat în politică și am decis să candidez la președinția USR, am spus că obiectivul meu personal este ca USR, iar acum USR Plus, să fie o prezență politică pe termen lung și relevantă în politica românească. Să nu fim o altă speranță efemeră a politicii. Din această perspectivă, vreau să continui și vreau să continui alături de cetățenii din Sibiu, alături de sibieni, intenția fiind în acest moment să candidez în circumscripția Sibiu. Chiar dacă au mai fost oferte, chiar și din București, prin poziția mea de președinte de partid, intenția mea este să candidez în județul Sibiu. Consider că începând alături de sibieni și având susținerea sibienilor, vreau să merg mai departe tot în această calitate de parlamentar de Sibiu”, a declarat președintele USR pentru Turnul Sfatului.

Scenarii pentru data alegerilor

Surse politice spun că data pentru alegerile parlamentare încă se negociază și că sunt trei posibile variante: în week-end-ul când sunt alegerile locale, respectiv 27 septembrie, după aceste alegeri dar în prima jumătate a lunii septembrie sau în decembrie. ”Totul ține de cum vor calcula PSD și PNL situația cât mai favorabil. Cel mai bine, pentru aceste două partide, cu numeroși primari este să se lege, ca dată a organizării alegerilor, de momentul electoral local. Așa s-ar capacita primarii să lupte pentru parlamentari, dar și votul dat de comunități pentru aleșii locali ar fi mult mai apropiat de cel dat pentru parlamentari. Ar câștiga, evident PSD și PNL și ar pierde partidele mici, fără primari. USR, de exemplu, ar fi cel mai mare pierzător. În situația în care alegerile s-ar desfășura în luna decembrie, USR, PLUS, dar și alte partide mici, precum Pro România, ALDE, PMP vor avea de câștigat, pentru că ar fi un vot politic bazat pe liderii naționali, nu neapărat pe realitatea locală, așa cum ar fi dacă alegerile s-ar desfășura în apropierea alegerilor locale”, ne-au explicat sursele.

Premierul Ludovic Orban a anunţat la sfârșitul lunii mai că alegerile parlamentare ar putea avea loc în 6 decembrie. ″În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, ele trebuie organizate în 6 decembrie cel mai devreme, pentru că trebuie puse în legătură cu finalul mandatului actualului parlament şi cu obligaţia ca noul parlament să fie convocat de preşedinte în termen de maxim 20 de zile de la data alegerilor. Deci, cea mai probabilă dată este 6 decembrie pentru alegerile parlamentare. Sigur că aici va trebui să vedem cât de puternică va fi epidemia şi dacă va permite organizarea unei campanii electorale”, a afirmat premierul Orban, într-un interviu pentru postul România TV.

Vizualizari: 1851

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus