Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Infrastructura Ocnei Sibiului, modernizată din fonduri europene: de la străzi, la aparate de aerosoli și facilități sportive

Infrastructura Ocnei Sibiului, modernizată din fonduri europene: de la străzi, la aparate de aerosoli și facilități sportive

În cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene în sumă de aproape 20 de milioane de lei, la Ocna Sibiului sunt modernizate și reabilitate nouă străzi, dar și create facilități sportive și balneare. Printre care inclusiv o zonă cu aparate de formare a aerosolilor.

”Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului” este numele proiectului aflat acum în implementare și cofinanțat din fonduri europene. Bugetul total de 19,6 milioane de lei al proiectului a fost împărțit în două componente: una dedicată infrastructurii rutiere, iar cea de-a doua celei sportive și peisagistice.

În cadrul primei componente sunt prevăzute reabilitarea a patru străzi și modernizarea altor cinci, contractul de lucrări fiind semnat cu societatea Strabag în luna octombrie 2019, când Primăria Ocna Sibiului a și emis ordinul de începere a lucrărilor. Până acum au fost finalizate toate cele patru străzi propuse spre reabilitare, în sensul de frezare și așternere a stratului de asfalt de uzură. Este vorba de străzile Salinelor, Mihai Eminescu, Mândrii și Strada de Jos.

Din cele cinci străzi prevăzute a fi modernizate, până acum a fost finalizată str. Alămorului. ”În proporție de 90% a fost finalizată și strada Trecătoarei. Au fost așternute toate straturile de asfalt, au mai rămas de amplasat semnele de circulație și de executat marcajele rutiere. Se lucrează intens pe str. Podului, care este cea mai mare dintre toate și printre cele mai importante. Această stradă nu a fost niciodată, până acum, asfaltată, fiind aflată și în zona turistică a orașului. Așteptările mele sunt ca cel târziu la jumătatea lunii august să fie finalizată și această stradă”, declară primarul orașului Ocna Sibiului, Claudiu George Predescu. Străzile Sărăturii și Lacului, aflate de asemenea în zona lacurilor naturale de la Ocna Sibiului, sunt tot pentru prima dată prevăzute a fi asfaltate. Primarul orașului estimează că și la aceste străzi lucrările vor fi finalizate tot în cursul acestei veri.

Strada Alămorului din Ocna Sibiului este - la fel ca și celelalte străzi cuprinse în acest proiect - iluminată cu sisteme alimentate cu energie solară

Toate străzile modernizate au un nou sistem de iluminat public: au fost amplasați stâlpi noi, iar sursa de energie folosită va fi cea solară. Aceasta este captată prin intermediul panourilor solare și stocată cu ajutorul bateriilor.

Amenajări peisagistice și infrastructură sportivă

Cea de-a doua componentă a proiectului finanțat din fonduri europene a fost denumită ”cea turistică”. „Implică mai multe amenajări peisagistice și amplasarea a două noi locuri de joacă pentru copii”, precizează primarul Claudiu Predescu. Amenajările peisagistice vor fi realizate în zona Lacului fără fund, care este monument al naturii. Împrejmuirea acestui lac va fi înlocuită cu una de factură modernă, iar tot în zona Lacului fără fund urmează a fi amenajate alei și spații de odihnă în jurul a șapte aparate care vor pulveriza apa sărată pentru a produce aerosoli. ”Acum, de exemplu, dacă ai un copil mic cu care vrei să faci aerosoli, trebuie să îl trezești de la ora cinci și să îl plimbi în zona lacurilor pentru a beneficia de aburii care se ridică de pe lacuri. După punerea în funcțiune a acestor aparate, aerosolii vor fi, practic, disponibili la orice oră a zilei”, explică primarul Claudiu George Predescu.

Tot în cadrul celei de-a doua componente a proiectului european sunt prevăzute și lucrări de reabilitare a baze sportive, care includ amenajarea terenului de fotbal, amenajarea unuia de minifotbal, dar și a două terenuri de tenis de câmp. ”Totodată, va fi creată și o zonă pentru practicarea fitness-ului în aer liber, cu ajutorul unor aparate specifice. Această bază sportivă va funcționa tot în zona lacurilor sărate, va fi deschisă tuturor, astfel încât și turiștii vor putea face mișcare aici”, descrie primarul Predescu.

Claudiu George Predescu, primarul orașului Ocna Sibiului

Unul din cele două locuri de joacă este prevăzut a fi amenajate în zona Lacului verde, singurul lac cu apă dulce din zona turistică a Ocnei Sibiului, iar cel de-al doilea la blocul ANL. ”Sunt multe familii tinere cu mulți copiii, o astfel de facilitate urmând a fi bine primită în zonă”.

Contractul pentru execuția lucrărilor din această componentă 2 a proiectului nu a fost, deocamdată atribuit, procedurile lansate în acest scop fiind încheiate fără succes. Ca urmare a acestei situații, executivul local al Ocnei Sibiului a reactualizat indicatorii tehnico-economici ai lucrării, consilierii locali ai orașului aprobând această actualizare în cursul zilei de marți. ”Vom relua, prin urmare, licitația și cred că de această dată vom avea constructori interesați de această lucrare”.

Termenul de încheiere al întregului proiect pe fonduri europene este februarie 2022. Edilul Ocnei Sibiului se așteaptă ca și lucrările din componenta doi să fie finalizate mai repede de acest termen.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Thor .

Acum 2 ani

Ok foarte bine. Dar retea de apa in localitatea Toparcea pe cand domnule primar ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus