Luni,
24.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Poliția Română: Nu-ți risca viața pentru o poză cu ursul!

Poliția Română: Nu-ți risca viața pentru o poză cu ursul!

Polițiștii atrag atenția turiștilor care merg pe Transfăgărășan că parcurgerea acestui traseu implică și riscuri, de la apariţia fenomenelor meteo imprevizibile, la prezenţa neaşteptată a animalelor sălbatice, în special urşi.

 "Ştim cu toţii cât de frecvente sunt întâlnirile cu urşii pe Transfăgărăşan, dar nu există o conştientizare a consecinţelor pe care le pot avea aceste întâlniri", se arată într-o postare pe facebook a Poliției Române. 

Postarea vine după apariția în spațiul public al unui video filmat pe Transfăgărășan, în care o tânără s-a apropiat de un urs aflat pe marginea drumului. Imaginile arată cum ursul sare spre femeia care se apropiase prea mult.

 

Pentru preîntâmpinarea oricărui eveniment neplăcut, polițiștii argeșeni vor intensifica activitățile de prevenire și conștientizare a turiștilor, cu privire la riscurile la care se expun prin hrănirea, fotografierea/filmarea animalelor sălbatice, deoarece acestea pot reacționa violent, la o acțiune care nouă ni se pare normală.

Hrănirea animalelor sălbatice le învăță că au o sursă de hrană sigură atunci când apar turiștii și vor veni mereu în zonele frecventate de aceştia, însă acest comportament poate duce la incidente periculoase, uneori chiar fatale.

Sfaturile polițiștilor:

❗- Dacă poți să-ți faci un selfie cu animalul, atunci clar ești prea aproape, deci, în pericol iminent!
❗- Apropierea de un animal sălbatic poate fi fatală, ești pe teritoriul lui și poate avea reacții imprevizibile;
❗- Nu plecați singuri în trasee turistice;
❗- Puneți în rucsac un fluier;
❗- Pe tot parcursul traseului faceți-vă semnalată prezența, vorbiți mai tare, fluierați și fiți atenți la detalii;
❗- Ocoliți zonele cu zmeuriș, ierburi și tufe înalte;
❗- Evitați să mâncați alimente cu mirosuri care atrag (friptură, mezeluri, etc.)
❗- Aveţi grijă unde depozitaţi resturile menajere;
❗- Evitați zonele unde știți că își fac apariția frecvent animalele sălbatice;
❗- Nu oferiți mâncare animalelor sălbatice;
❗- Dacă apar pe stradă, opriți mașina, lăsați-le să treacă și continuați-vă drumul, fără a claxona sau coborî din mașină pentru fotografii/filmări.
❗- Dacă totuși vă treziți cu ursul în față, încercați să vă îndepărtați fără mișcări bruște și fără să-l scăpați din privire, țineți rucsacul în față, ca pe un scut și strigați după ajutor, în speranța că alți turiști vă vor auzi. Dacă animalul se apropie de dvs. încercați să păreți mai mari, prin ridicarea brațelor deasupra capului. În niciun caz nu fugiți!

Citește și VIDEO – Efect al pandemiei: Urșii nu se mai tem și intră în cabanele și chioșcurile de pe Transfăgărășan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2143

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus