Vineri,
18.09.2020
Partial Noros
Acum
20°C

O fetiță de doi ani a căzut într-o gură de scurgere de pe șantier. ”Nu avea ce să caute acolo”

10 Iulie 2020 15:28

O fetiță de doi ani a căzut într-o gură de scurgere de pe șantier. ”Nu avea ce să caute acolo”

Polițiștii sibieni au fost sesizați de tatăl unei fetițe de doi ani și jumătate pe tema faptului că șantierul din capătul străzii Zăvoi nu ar fi corect semnalizat. Iar din această cauză, joi seara, fetița lui a căzut într-o gură de canal fără capac.

”Firma Geiger nu asigură șantierul conform normelor și lasă canalele de beton montate pentru apa pluvială desfăcute, fără a fi semnalizate. Din cauza acestui fapt, în data de 9 iulie 2020, fetița mea a căzut într-un canal nesemnalizat suferind mici leziuni la cap și membre. În urma acestui accident, copilul meu a suferit un șoc psihic și a avut nevoie de un consult amănunțit la Spitalul de Pediatrie. Canalele au o adâncime de 120 – 140 de cm, fapt pentru care consider că nesemnalizarea acestora reprezintă un pericol real pentru copiii și adulții din această zonă”, arată, printre altele, Nicușor Radu, cel care a sesizat polițiștii sibieni. Sesizarea sa face referire la șantierul deschis în capătul străzii Zăvoi, pentru modernizarea acestei străzi.

Bărbatul spune că a atenționat și înainte reprezentanții firmei Geiger Transilvania pe tema semnalizărilor aferente șantierului, pe care le-a cerut mai vizibile. El reclamă, de asemenea, faptul că pe șantier ar fi resturi de fier-beton, utilaje care lucrează printre mașinile locatarilor, dar și ”pet-uri de bere, de apă și de suc”.

Tatăl fetiței spune că incidentul s-a întâmplat joi după-amiaza, copilul său fiind ”la câțiva metri” distanță de el. Gura de canal în care a căzut fetița era, potrivit tatălui, acoperită cu o folie de plastic.

De cealaltă parte, reprezentanții companiei de construcții spun că, din punctul lor de vedere, șantierul este corect semnalizat. ”Toată semnalizarea este conformă normativelor în vigoare: strada este închisă, existau și există semnalizări peste tot, există panouri cu «șantier în lucru», panou referitor la investiție. Fetița în cauză mergea într-o zonă de grile (cele folosite pentru amenajarea parcărilor înierbate – n.r.), peste care încă nici nu am pus nisip, deci și un adult merge greu pe acolo. Un șef de șantier a discutat cu părinții fetiței, care au recunoscut că au scăpat copilul de sub observație. Fetița nu a căzut într-un canal, căci noi acestea le ținem acoperite tot timpul. Ea a căzut într-o gură de scurgere, iar acestea nu pot fi acoperite deoarece trebuie să preia apele pluviale. Dar era într-o zonă în care nimeni în afară de muncitori nu avea ce să caute. E ca și cum am spune că am urcat într-un bloc cu zece etaje, în construcție, și m-am rănit: nu ai ce să cauți acolo”, arată reprezentanții companiei de construcții pentru Turnul Sfatului.

Potrivit celor de la Geiger, strict referitor la zona aflată în șantier, aceasta are în vecinătate și alte locuri în care oamenii să se poată plimba. ”Zona în care lucrăm este una în care casele sunt doar pe partea dreaptă, iar pe partea opusă există conexiuni cu străzi laterale: dacă oamenii de acolo vor să iasă cu cei mici, o pot face prin urmare pe alte străzi, care nu sunt în lucru. Nu se poate invoca faptul că nu aveau unde altundeva să iasă”.

Primăria: șantierele sunt monitorizate zilnic

”Înainte de începerea lucrărilor la un obiectiv, Primăria Sibiu predă constructorului respectiv amplasamentul, printr-un proces verbal. Din acest moment și până la finalizarea lucrărilor, constructorul este răspunzător de siguranța șantierului. Trebuie ținut cont că șantierele sunt în permanentă evoluție, motiv pentru care, în conformitate cu prevederile contractuale, constructorul are obligația ca, pe parcursul lucrărilor, să ia orice măsuri provizorii necesare pentru protecția cetățenilor, a proprietarilor și a ocupanților terenurilor adiacente. Șantierele sunt monitorizate zilnic și de inspectorii Direcției Tehnice, iar neconformitățile sunt transmise constructorului în vederea remedierii”, descriu reprezentanții Primăriei Sibiu obligațiile constructorilor în cazul deschiderii unor șantiere pe domeniul public.

„Precizăm că în perioada imediat următoare, Primăria Sibiu va realiza un audit având ca obiect siguranța cetățenilor pe cele 38 de șantiere deschise, aflate în diferite stadii de execuție”, răspuns Primăria Sibiu

Referitor la șantierul de pe strada Zăvoi, până în prezent nu au fost transmise reclamații referitoare la siguranța persoanelor. ”În urma raportării acestui incident, a fost notificat consultantul, în vederea verificării respectării de către constructor a obligațiilor contractuale. În paralel, inspectorii Direcției Tehnice s-au deplasat în teren în cursul zilei de vineri, 10 iulie, constatând că aceste cămine de vizitare ale gurilor de scurgere erau acoperite și semnalizate”, mai arată reprezentanții administrației locale.

Sursa foto: Nicușor Radu

Vizualizari: 3547

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Locatar .

Acum 2 luni

Daca cei de la primarie au ajuns pe strada Zavoi in santier nu au observat ca toata ceasta zona devine groapa de gunoi a orasului unde basculantele vin si arunca resturi din constructii, betoane si asfalt de la drumuri, pamant, tigla, caramida si multe alte gunoaie. In acest caz cine este devina si de ce li se da voie sa arunce acolo moluzul?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus