Miercuri,
16.06.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Unul din puținii turiști străini care ne-a vizitat în plină pandemie: Cel mai frumos oraș-monument al României se numește Sibiu

Unul din puținii turiști străini care ne-a vizitat în plină pandemie: Cel mai frumos oraș-monument al României se numește Sibiu

Costas Mitsakis este cunoscut ca fiind singurul grec care a parcurs peste 1,6 milioane de kilometri pe toate continentele lumii. A publicat 12 cărți de călătorie din anul 1980 până în prezent, iar în mijlocul pandemiei de coronavirus nu a putut sta acasă. Chiar de Ziua Tatălui și-a luat băiatul de 14 ani și a plecat cu motocicleta prin Balcani, în perioada în care multe state au decis să-și închisă din nou granițele. Profesorul de educație fizică a alergat în decurs de 19 zile 5.500 de kilometri,  pe două roți. Spune că nu regretă călătoria, dimpotrivă.

”Arhitectura locală specială, care, copiind standardele europene centrale, este complet diferită de restul României

Ajuns acasă a povestit despre noua lui aventură și s-a declarat impresionat de Sibiu, oraș în care a stat două zile. ”După experiența de vis a drumului Transfăgărășan am încercat și faimosul traseu Transalpina cu Yamaha Tracer 900. Înainte de a urca în vârful Alpilor Transilvaniei, am făcut o oprire de două zile în orașul Sibiu, care stă aici de nouă secole „paznic” la poarta de intrare în vest a Transilvaniei. Construit de comercianții germani din Evul Mediu (așa-numiții „sași ai Transilvaniei”), orașul a menținut personalitatea arhitecturală din epoca medievală, reprezentând astfel o călătorie de neuitat în timp. Oraș plin de istorie, Sibiul se mândrește cu numeroasele sale prime spitale românești deschise, prima farmacie, primul muzeu, prima industrie a hârtiei și aici a fost publicată prima carte în limba română. Elementul care ne-a impresionat la Sibiu a fost arhitectura locală specială, care, copiind standardele europene centrale, este complet diferită de restul României. Mergând cu o privire exploratorie spre centrul său istoric, străzi pavate din piatră, case medievale colorate, uși din arc de lemn și biserici impunătoare au fost depozitate pentru totdeauna pe „hard disk-ul” minții noastre. George acum știi, cel mai frumos oraș-monument al României se numește Sibiu”, a scris grecul pe pagina sa de Facebook.

Transfăgărășan sau Transalpina?

Grecul este foarte decis atunci când e să spună care din cele două drumuri e mai frumos, Transfăgărășan sau Transalpina? ”Voi vota pentru Transfăgărășan, nu comentați prieteni, acestea sunt gusturile... Sub nicio formă nu voi spune că Transalpina e o rută proastă. Începând din Sebeș și încheind la Novaci, ne-am deplasat pe un drum de munte excelent care ne-a urcat până la 2.145 de metri”, a povestit Mitsakis, dându-le urmăritorilor săi de pe pagina de socializare și câteva repere istorice ale drumului.

”Oriunde am mers am avut o primire călduroasă și prietenoasă”

Costas Mitsakis, alături de fiul său George, au plecat din Grecia, au traversat Bulgaria, iar de aici au ajuns în Serbia, Kosovo și Albania. Grecul ar fi vrut să viziteze și Croația, însă granițele erau închise. ”Adevărul este că oriunde am mers am avut o primire călduroasă și prietenoasă, care la un moment ne-a mișcat cu adevărat. Mai ales când au aflat că suntem tată și fiu. În Bulgaria, România, Serbia, Kosovo și Albania am fost cu toții primiți cu entuziasm. Mai ales în  Albania,  unde toată lumea vorbește sau înțelege greaca”, povestește Costas Mitsakis într-un ziar local din Grecia.

Vizualizari: 3292

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus