Luni,
06.12.2021
Partial Noros
Acum
2°C

Elev cu media 8,28 rămas nerepartizat la liceu în Sibiu

Elev cu media 8,28 rămas nerepartizat la liceu în Sibiu

În urma încheierii primei etape de repartizare computerizată a elevilor în licee, în județul Sibiu au rămas 254 de elevi nerepartizați și 99 de locuri în liceele din județ. Cea mai mare medie obținută la Evaluarea Națională, dar care nu a dus la obținerea unui loc în liceu este de 8,28 și a fost obținută de o elevă din județul Vâlcea care a optat pentru un liceu din Sibiu. Cele mai multe locuri rămase libere sunt la specializări ale unor licee tehnice și tehnologice din Mediaș, Copșa Mică și Dumbrăveni. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, principalul motiv pentru care elevii au rămas nerepartizați a fost numărul insuficient de coduri trecut de aceștia pe fișele de înscriere.

Prima etapă de repartizare computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a în clasele de liceu s-a încheiat. În județul Sibiu au rămas 254 de elevi nerepartizați și 99 de locuri în zece licee din județ. Comparativ cu anul trecut, când 71 de elevi au rămas nerepartizați, numărul acestora este aproape de patru ori mai mare. Autoritățile sunt de părere că mediile mai mari obținute la examenul de Evaluare Națională și codurile insuficiente completate de elevi pe fișa de înscriere sunt principalele motive care au dus la această situație.  

„Situația este cauzată de faptul că elevii nu au pus suficiente coduri, chiar dacă li s-a spus în nenumărate rânduri să pună cel puțin 50 de coduri ca să aibă siguranța obținerii unui loc în liceu. Dacă s-ar fi ținut cont de acest fapt nu ar fi rămas niciun loc liber la liceu. În Sibiu, de exemplu, cea mai mare medie cu care nu s-a reușit repartizarea este 8,28 și aparține unei eleve din județul Vâlcea, care a optat pentru un liceu de la noi. Fata a vrut la un liceu bun și nu a trecut în fișă suficiente coduri, dar mediile de anul acesta au fost mai mari decât cele din anii trecuți și nu a intrat. Cu toate acestea, există a doua etapă de repartizare computerizată și eu spun că se vor ocupa, cu siguranță, toate aceste locuri, inclusiv cele de la liceele vocaționale unde va fi mare bătaie”, spune prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Dacă numărul elevilor rămași nerepartizați anul aceasta, după prima etapă este mai mare ca cel de anul trecut, numărul de locuri rămas în licee este mult mai mic. Sunt 99 de locuri față de 140 rămase anul trecut.

„Sunt unele licee care nu au mai cerut clase de liceu, ci numai clase de profesională, iar anul acesta mai putem vorbi despre un fenomen. S-au dus mai puțini elevi pe profesional și dual anul acesta față de anul trecut. Trebuie menționat totuși că, în afară de cele 99 de locuri care sunt în liceele tehnologice și teoretice, mai sunt undeva la 53 de locuri la liceele cu profil vocațional din municipiul Sibiu”, explică prof. Constantin Dincă.   

Liceele cu cele mai multe locuri rămase libere

Cele mai multe locuri rămase libere în Sibiu sunt la Colegiul Tehnic „Mediensis” din Mediaș, unde la specializarea „Estetica şi igiena corpului omenesc”, au rămas 20 de locuri neocupate, la Colegiul Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copșa Mică, unde la specializarea Electronică automatizări au rămas 20 de locuri, la Liceul Tehnologic „Automecanica”, din Mediaș unde au rămas 19 locuri la specializarea Turism şi alimentaţie și la Liceul „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni unde au rămas 14 locuri la specializarea Economic.

Ana Bocioancă, director adjunct la Colegiul Tehnic „Mediensis” din Mediaș vorbește despre situația de anul acesta.

„Se întâmplă în fiecare an să rămână locuri neocupate după prima etapă, dar nu chiar așa multe ca anul acesta. Noi credem că anul acesta elevii nu au pus suficiente opțiuni, dar ar mai fi o explicație. Noi avem la învățământul profesional o specializare asemănătoare. La liceu avem Estetica și igiena corpului omenesc care se va finaliza cu coafor-stilist, iar la profesional avem frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist și atunci, probabil au fost mulți copii care au optat să se înscrie la învățământ profesional, pentru că se finalizează în trei ani și se pot angaja mai repede. Credem că și acesta este un motiv. Dar va mai fi o sesiune și sperăm că se vor ocupa locurile pentru că este o specializare extrem de căutată. Am avut 28 de locuri și s-au ocupat doar opt”, spune Ana Bocioancă.   

A doua etapă de admitere în liceu

Cea de-a doua etapă de admitere la liceu se aplică candidaților care din varii motive nu au reușit să parcurgă pașii înscrierii la repartizarea computerizată sau, din motive medicale, au susținut evaluarea națională în sesiunea a doua. A doua etapă de admitere la liceu se aplică pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 – 2021. Se aplică pe locurile de la licee rămase din prima etapă.

Calendarul celei de-a doua etape conform metodologiei

22 - 24 iulie - Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ care au ofertă educaţională pentru învăţământul profesional, pe baza fişei de înscriere în învăţământul profesional de stat şi a foii matricole

24 iulie - Afişarea, la sediile şi pe site-urile unităţilor de învăţământ gimnazial absolvite şi a unităţilor de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul profesional, a listei candidaţilor înscrişi în învăţământul profesional Se va preciza dacă proba suplimentară de admitere este luată în considerare doar la calificarea/calificările la care numărul de candidaţi depăşeşte numărul de locuri de la calificarea/calificările respective, cu posibilitatea redistribuirii la celelalte calificări, în situaţia în care candidaţii au optat în fişa de înscriere pentru aceste calificări

27 iulie - Calcularea de către comisiile de admitere din unităţile de învăţământ a mediilor de admitere, conform precizărilor de calcul din metodologia de admitere în învăţământul profesional

28 iulie - Validarea, de către comisia de admitere judeţeană pentru învăţământul profesional de stat, a listei candidaţilor declaraţi admişi în învăţământul profesional de stat Afişarea la sediile şi pe site-urile unităţilor de învăţământ profesional a listei candidaţilor admişi şi a celor respinşi la învăţământul profesional de stat Afişarea precizărilor privind depunerea dosarelor de înscriere de către candidaţii admişi, respectiv ridicarea de către candidaţii respinşi a fişelor de înscriere, de la sediile unităţilor respective de învăţământ, sau prin formular transmis electronic tuturor candidaţilor care solicită acest lucru

29 iulie - 3 august - Transmiterea/Depunerea dosarelor de înscriere, la unităţile de învăţământ la care candidaţii au fost declaraţi admişi Transmiterea documentelor se poate realiza prin poştă, cu confirmare de primire.

 Sursa foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus