Sâmbătă,
27.11.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Muzeul Brukenthal iese pe Youtube. Directorul Sabin Luca a prezentat cea mai veche mască din Europa

Muzeul Brukenthal iese pe Youtube. Directorul Sabin Luca a prezentat cea mai veche mască din Europa

O mască de lut găsită în 2012, în Cristian, pe șantierul Autostrăzii Sibiu – Pitești, a fost obiectul primului clip de prezentare pe Youtube al colecțiilor deosebite pe care le deține Muzeul Brukenthal.

Masca a fost găsită la șantierul arheologic al celei mai vechi așezări neolitice din țară, în 2012, iar cercetările s-au întins pe cinci luni. Directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a spus atunci că așezarea a fost ridicată de primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat, iar trăsăturile lor pot fi identificate și pe obiectul prezentat acum în materialul filmat. ”Această mască este de fapt este o parte dintr-un vas, gâtul vasului, care era bombat. Avea reprezentată această mască, pe spate se vede că este vorba de o modelare. De ce este importantă această modelare, această față umană? Pentru că în Europa este singura și cea mai veche, este de 7000 de ani înainte de prezent. Și mai mult decât atât, aceste colonizări au venit în primă fază dinspre Orientul Apropiat și marea ciudățenie a acestei măști este naturalețea. Dacă vă uitați, veți vedea trăsături ale feței orientalilor, inclusiv astăzi: pomeții obrazului, nasul, expresivitatea gurii, dar și a ochilor. E de-a dreptul un portret al unui om din acea perioadă. Sigur, nu oricui se dedica o astfel de onoare și sigur, este vorba poate de un șaman, un conducător de cete”, a explicat în filmare directorul Sabin Luca.

Printe obiectele descoperite în urmă cu opt ani se numără şi un vas cu două guri, despre care specialiştii sibieni susţin că sunt cele mai vechi de acest tip descoperite în Europa.

Săpăturile de la Cristian au fost făcute la o adâncime de 4 metri, iar potrivit directorului muzeului sibian ceea ce s-a descoperit acolo reprezintă „cea mai mare colecţie de vase din perioada neoliticului din Europa”.

Vizualizari: 1773

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus