Miercuri,
17.08.2022
Ploi Scurte
Acum
20°C

În Sibiu, femeile s-au infectat mai des cu SARS CoV-2 decât bărbații. Explicația specialiștilor

În Sibiu, femeile s-au infectat mai des cu SARS CoV-2 decât bărbații. Explicația specialiștilor

60,48% dintre bolnavii internați la Spitalul Clinic Județean Sibiu, infectați cu SARS CoV-2, sunt femei. 63% din pacienți provin din localități din mediul urban. Vârsta medie a pacienților, indiferent de forma lor clinică, este între 44 și 59 de ani. Aproape 60% din femeile internate cu Covid-19 au manifestat o formă medie de bolii, în timp ce bărbații au avut parte de o formă mai gravă a bolii.

Aceste date, dar și altele, au fost prezentate de doctorul Victoria Bîrluțiu, medicul-șef al Secţiei Clinice de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sibiu într-un studiu ce a fost prezentat în cadrul Zilelor Medicale Sibiene, manifestare științifică organizată de Facultatea de Medicină din cadrul ULBS.

De ce se îmbolnăvesc de Covid mai multe femei decât bărbați, în Sibiu

La nivel mondial, conform studiilor, bărbații sunt într-o proporție mai mare infectați cu noul tip de coronavirus decât femeile. În Sibiu, însă, conform unui studiu realizat de dr. Victoria Bîrluțiu și echipa ei, după primele 400 de cazuri, reiese că în proporție de 60,48% din sibienii afectați de Covid-19 sunt femei. ”Particular la noi, femeile au fost mai frecvent afectate, din cauza focarelor colective din fabrici, în care majoritatea angajaților erau femei”, a explicat doctorul pentru Turnul Sfatului. Interesant este și faptul că vârsta medie a pacienților, indiferent de forma lor clinică, este între 44 și 59 de ani. ”Fiind vorba de persoane active profesional, vârsta medie la toate formele clinice a fost aproximativ aceeași”, spune medicul sibian.

Conform studiului, vârsta medie, în cazul persoanelor asimptomatice, este de 51,5 ani. O formă medie a bolii au făcut persoane cu vârsta medie de 44 de ani. Forme severe de Covid-19 au avut persoane cu vârsta medie de 54,5 ani, iar vârsta medie a persoanelor care au avut o formă ușoară este de 59 de ani. Concluzia echipei medicale a fost că sibienii s-au infectat cu predilecție la locul de muncă, de aici, evident, fiind vorba de foarte multe persoane active infectate cu SARS CoV-2, în județul Sibiu.

59,24% dintre femei au avut parte de o formă medie a bolii

Tot ca o comparație între femei și bărbați, din datele strânse de echipa medicală a Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean Sibiu reiese că deși au fost mai puțini bărbați infectați, decât femei, aceștia au suferit forme mai grave ale bolii. O formă severă a bolii a fost făcută de către 14,21% dintre femeile infectate și tratate în spitalul sibian. De cealaltă parte, 39,43% dintre bărbații internați au avut parte de o formă severă a bolii. De o formă medie au avut parte 59,24% dintre femei și 44,36% dintre bărbați. Formele ușoare ale Covid-19 au atins 24,17% dintre femei și 12,67% dintre bărbații internați la Spitalul Județean. Persoanele asimptomatice sunt în această fază a studiului în proporție de 2,36% - femei și 3,52% - bărbați.

De ce mor mai mulți bărbați

Dr. Bîrluțiu a arătat că în studiile internaționale se constată o rată de îmbolnăvire mai mare la bărbați, comparativ cu femeile și de asemenea severitatea bolii este mai mare la genul masculin. În China, rata de deces la bărbați este de 2,8% versus 1,7% la femei. Franța, Germania, Italia, Iran, Marea Britanie, SUA, înregistrează diferențe ale incidenței și severității infecției la bărbați comparativ cu femeile. O metanaliză recentă, pe 59.254 cazuri din 61 studii, relevă aceeași evoluție diferită pe genuri, cu rata fatalității mai mare la bărbați. Cauza ține de o condiție genetică a bărbaților, dar și din cauza unor comorbidități mai accentuate la bărbați, față de femei. ”Evoluția bolii mai severă la bărbați s-ar explica printr-o concentrație mai mare a receptorilor plasmatici ACE2 la bărbați, dar și prin obezitate precum și comorbiditățile cardio-vasculare, diabetul zaharat întâlnite mai frecvent la bărbați comparativ cu femeile”, susține dr. Victoria Bîrluțiu,

Conform analizei medicului sibian, și în cazul bărbaților din Sibiu s-au găsit aceleași condiții care au favorizat o evoluție nefavorabilă. ”În cazuistica din Sibiu, am regăsit aceiași factori de risc de evoluție nefavorabilă la pacienții cu diabet zaharat tip 1 sau 2, la cei cu afecțiuni cardiovasculare (risc de deces de 2,86 ori mai mare), la grupa de vârstă 60-69 ani și foarte mare la pacienții peste 80 ani (deși am avut supraviețuitori și de 90 de ani), risc mai mare la bărbații cu obezitate morbidă (cu indice de masă corporală peste 40kg/m2), mai ales dacă asociau și diabet zaharat sau boli cardio-vasculare. Asocierea diabetului zaharat cu boala renală cronică, în speță pacient hemodializat prezintă un risc suplimentar de evoluție imprevizibilă. La acestea se adaugă istoricul de insuficiență cardiacă, accidente vasculare. Sunt de asemenea factori ereditari care pot influența același mod de evoluție severă la mai mulți membri ai familiei - mamă-băieți, în cazurile noastre”, a explicat doctorul sibian.

Tusea, cel mai comun indiciu al prezenței bolii

Conform datelor strânse de dr. Bîrluțiu, după studiile realizate în celelalte țări și în Sibiu se așteptau ca un prim semn al prezenței bolii să fie febra de peste 38 de grade. Totuși, nu acesta a fost simptomul manifestat în majoritatea cazurilor. ”Simptomatologia conform definiției de caz la care ne așteptam, era febra peste 38 grade Celsius, tusea seacă, dificultățile în respirație. Cazuistica noastră a arătat că și pacientul afebril sau cu valori ale temperaturii sub 38 de grade, și cel fără tuse sau doar cei care și-au pierdut gustul, mirosul, aveau diaree, s-au confirmat cu infecție SARS-CoV2”, susține Bîrluțiu.

Conform analizei echipei sale, din totalul cazurilor prezentate în studiu, tusea s-a regăsit ca simptom în 153 de situații, în timp ce febra și astenia s-a regăsit în 66 de cazuri, durerile de cap în 69 de cazuri, dispneea (respirația grea) – 42 de situații, ageuzie (pierderea gustului) – 24 de cazuri, anosmie (pierderea mirosului) – 32 de cazuri și mialgii (dureri musculare) – 22 de cazuri.

763 de cazuri în județul Sibiu

Potrivit reprezentanților Prefecturii Sibiu, în județul nostru, de la debutul pandemiei și până duminică au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 763 de persoane (712 adulți și 51copii). Până la data curentă au fost declarate vindecate și externate 544 de persoane, iar 59 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv. În ultimile 24 de ore, în județul Sibiu au fost confirmate pozitiv 18 persoane.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus