Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Fii un erou! Salvează o viaţă! Donează sânge! Campanie susţinută de Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu împreună cu Tursib

Fii un erou! Salvează o viaţă! Donează sânge! Campanie susţinută de Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu împreună cu Tursib

Tursib împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu a demarat la începutul acestui an o campanie în vederea susţinerii donării de sânge. Având în vedere situaţia atipică cu care ne confruntăm în această perioadă, nevoia de sânge este cu atât mai mare. 

Centrul de Transfuzie Sibiu (CTS) a continuat să funcționeze în toată perioada de pandemie şi să asigure pacienţilor necesarul de sânge şi produse din sânge în fiecare zi. Doar munca dânşilor însă nu este suficientă. Au nevoie şi de ajutorul nostru, al celor care suntem sănătoşi şi putem, printr-un gest simplu, să îi ajutăm pe cei în nevoie. Există patru grupe principale de sânge: A, B, AB și O. Este nevoie constanta de toate cele patru grupe de sânge  pentru transfuzii.  

Aşadar vă rugăm pe toţi cei cărora sănătatea vă permite, să ne sprijiniţi în demersul nostru şi să mergeţi la centrul de recoltare, unde toată procedura  durează circa o oră. 

Tinând cont de circumstanţele excepționale în care ne aflăm, regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când donăm sânge sunt ceva mai stricte:

·       Donatorii de sânge sunt verificați la sosire în centru pentru a confirma că nu au simptome asemănătoare gripei. 

·       Măștile de față sunt obligatorii in interiorul CTS.

·       Fiecare donator este îndrumat să se spele sau să îşi dezinfecteze mâinile la sosire.

·       Sunt instituite restricții pentru a limita numărul de persoane care donează sânge în același timp. 

·       Se recomandă respectarea marcajelor de distanțare față de alți donatori.

Tot în această perioadă, Centrul de Transfuzie face apel la pacienții care au fost internați cu Covid19 şi au cel puțin 14 zile de la externare să se adreseze Centrului de Transfuzie dacă doresc să doneze plasmă hiperimună şi să participe astfel la efortul de salvare al pacienților infectați cu Covid 19 cu forme grave de boală. Informații suplimentare despre această procedură se pot obține la numărul de telefon 0369 437 127 sau direct la cabinetul de consultații din CTS. Pacienții externați după Covid 19 trebuie să prezinte biletul de ieşire din spital. Donarea de plasmă hiperimună este voluntară şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca orice donare de sânge. 

Drepturile donatorilor de sânge, care se primesc la cerere, postdonare, sunt: 

·       7 tichete de masă

·       O zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării.

·       Abonament subvenţionat cu 50 % la transportul în comun pentru o lună, pe traseele Tursib.

·       Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate din judeţul Sibiu; decontarea se face în baza biletului de tren sau autobuz, care poate fi dus-întors. Nu se pot deconta bonuri de benzină.

Donatorii beneficiază de asemenea de un set gratuit de analize, care se face în cazul fiecărei donări, pentru a certifica faptul că sângele recoltat îndeplineşte toate cerinţele pentru a putea fi utilizat în tratarea pacienţilor.

Există însă o serie condiţii care trebuiesc îndeplinite pentru a putea dona sânge:

·       Să aveţi domiciliul / rezidenţa în România;

·       Să fiţi rezidenţi în judeţul Sibiu de minim 6 luni (pentru cetăţenii străini);

·       Să aveţi vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 65 ani; la prima donare pentru persoanele peste 50 de ani, se va efectua un consult cardiologic înaintea donării. 

·       Să aveţi o greutate corporală de peste 50 kg;

·       Să aveţi tensiuna arterială sistolică între 100 şi 180 mmH;

·       Să nu fi suferit în ultimele 7-10 zile intervenţii stomatologice;

·       Femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada ciclului menstrual sau 5 zile după acesta;

·       Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 -72 de ore înaintea donării;

·       Antecedentele medicale vor fi discutate în timpul consultaţiei medicale antedonare.

Este esențial ca oamenii sănătoși să continue să doneze sânge. Pacienții grav bolnavi sau victimele accidentelor, au nevoie zilnic de produse sanguine şi în perioada epidemică.

Programul Centrului de Transfuzie Sibiu este  în fiecare zi de Luni până Vineri între orele      8-13, pe Bd. Coposu nr. 2 - 4, în curtea Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă, lângă biserica de lemn. 

Vă puteţi deplasa către Centrul De Transfuzie cu autobuzele Tursib, liniile 2,5,10,12,13,17,19,118 cu coborâre la staţia Spital sau la staţia Parcul Tineretului, ori cu autobuzul 15, cu coborâre la staţia Policlinică. 

Sperăm ca apelul  nostru să ajungă la inimile dumneavoastră şi împreună să putem suplini lipsa acută de sănge cu care sistemul medical se confruntă în această perioadă. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2474

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus