Luni,
18.10.2021
Ploi Scurte
Acum
5°C

Marile decizii. Cele la care Sibiul nu mai ia parte

De la începutul mandatului său, Astrid Fodor a avut o abordare proprie a expunerii funcției de primar al Sibiului. 

Și-a limitat aparițiile publice, a restrâns la minim conferințele de presă și s-a ferit de a-și asuma rolul de lider prezent în orice discuție cu impact public. Spre exemplu, în actuala pandemie de Covid-19, primarul Sibiului a apărut în spațiul public exclusiv prin intermediul comunicatelor de presă. Atitudinea a părut, mai degrabă, una de lider care reacționează, nu care impune direcții.

Retragerea ei, însă, lasă un loc care se cere ocupat. Comunitățile au nevoie întotdeauna de lideri pe care să îi urmeze (sau să îi conteste, dacă vreți), care să le confirme credințele, în jurul cărora să graviteze. Iar acest loc este ocupat, încet-încet, de Consiliul Județean, mai precis de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean. De la proiectul Regiunii Gastronomice Europene (e altă discuție de cât succes s-a bucurat acest proiect), la cel al unei noi mari unități medicale, la o centură ocolitoare – sud (proiect care în mandatul lui Astrid Fodor a fost scos din Planul de mobilitate al Sibiului) sau la modul în care Aeroportul trebuie să se dezvolte, toate aceste proiecte o au exclusiv pe Daniela Cîmpean în fotoliul de lider.

Decizia lui Astrid Fodor de a avea o prezență discretă în spațiul public îi aparține. Decizia primarului Sibiului, însă, trebuie să ia în calcul faptul că reprezintă interesele unui oraș, unul care este motorul de dezvoltare al întregii zone. Și chiar dacă din punct de vedere birocratic, proiecte precum noul Spital și centura aparțin unei alte entități administrative, Sibiul trebuie să participe la luarea deciziilor și să își impună sau negocieze interesele.

Cel mai la îndemână exemplu este cel al proiectului noului Spital județean, care include și relocarea actualului Spital de pediatrie aflat în subordinea Primăriei Sibiu. Proiect pentru care conducerea Consiliului Județean Sibiu și-a asumat deja alegerea unui scenariu, la fel cum și-a asumat alegerea unui loc în urmă cu patru ani. Scenariul propus acum pentru noul Spital duce spre o structură medicală amplu modificată față de cea actuală. Scenariu care trebuie drămuit și din perspectiva faptului că Sibiul nu are un spital municipal. La fel ca și proiectul centurii ocolitoare-sud, vorbim de inițiative ample care au un impact direct asupra locuitorilor municipiului Sibiu.

Prezența activă a primarului Sibiului în luarea deciziilor pentru astfel de proiecte nu trebuie văzută ca un semnal de neîncredere pentru Consiliul Județean (dacă discutăm strict pe subiectele menționate), ci ca un aport în orice direcție. Și numai dacă avem în vedere anvergura financiară a municipiului Sibiului (are un buget dublu față de cel al județului) avem deja un argument mai mult decât suficient.

Fără un istoric amplu al colaborărilor punctuale pe marile proiecte între primarul Astrid Fodor și președinta Daniela Cîmpean, să deschizi acum seria unor astfel de discuții publice implică riscurile derapajelor. Suntem în perioadă pre-electorală, spiritele sunt tot mai sensibile, discursul public devine tot mai inflamat. Spitalul, centura de sud, Aeroportul sunt proiecte majore la care orașul Sibiu și-a lăsat locul gol la masa deciziilor.

Vizualizari: 8262

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ionut Vasile

Acum 1 an

Pai cum ma pleata-n vant sa nu faci tu campanie pentru celalalt biciclist Bibu.

Raspunde

Apolitic Wagner

Acum 1 an

Nu biciclist, KARATIST!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus