Sâmbătă,
24.09.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Cine a întreținut cel mai bine străzile orașului, în opinia Primăriei Sibiu

Cine a întreținut cel mai bine străzile orașului, în opinia Primăriei Sibiu

Din cele aproape 21 de milioane de lei pe care administrația orașului le-a alocat pentru întreținerea străzilor din oraș în ultimii trei ani, cele multe lucrări au fost executate de Terra Building.

După 15 ani în care întreținerea și repararea străzilor era încredințată exclusiv societății Drumuri și Prestări Construcții (societate al cărei unic acționar era Consiliul Local Sibiu) și după alți câțiva ani în care contractele de întreținere erau atribuite anual, 2017 a fost primul an în care Primăria Sibiu a încheiat un acord-cadru pe mai mulți ani (trei) în vederea întreținerii și reparării arterelor din oraș. Terra Building și Comtram sunt societățile de construcții sibiene cu care în urma unei licitații a fost semnat acest acord-cadru în august 2017, pentru fiecare an ulterior administrația semnând contracte subsecvente în urma unor noi proceduri de atribuire.

”Contractele subsecvente anuale au fost atribuite în cei trei ani de contract cadru către SC Terra Building (9,57 milioane lei +TVA), apoi către SC Comtram SA (5,9 milioane lei + TVA) și apoi către SC Terra Building (5,28 milioane lei + TVA)”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului. 

Merită subliniat faptul că primul contract subsecvent, semnat cu Terra Building, include și lucrările de pregătire a infrastructurii rutiere înaintea summit-ului european găzduit de Sibiu în primăvara anului trecut. De altfel, reprezentanții Primăriei Sibiu apreciază că cei de la Terra Building au lucrat cel mai bine. ”Pe parcursul derulării acordului cadru s-a constatat o îmbunătățire semnificativă în  execuția lucrărilor de amploare, în special în cazul celor aferente primului contract subsecvent. Este vorba de lucrări pe artere principale, cu volum mare de trafic, unde menținerea restricțiilor pentru lucrări nu era indicată pentru o perioadă îndelungată. În aceste cazuri constructorul a efectuat lucrările chiar mai repede decât termenele contractuale asumate”, mai arată reprezentanții Primăriei la solicitarea Turnul Sfatului.

Din punctul de vedere al administrației locale, lucrurile ar funcționa și mai bine dacă firmele de construcții s-ar putea mobiliza mai repede. ”Aspectele care trebuie îmbunătățite țin în special de timpul de răspuns la solicitările pentru lucrări de intervenție, precum și în cazul aducerii la cotă a gurilor de scurgere și a căminelor amplasate în suprafețe carosabile”.

”Contractul cuprinde mai multe categorii de  lucrări, respectiv:

- lucrări de intervenție (reparații gropi izolate în carosabil, trotuare, zone pavate cu piatră cubică etc.);

- lucrări programabile, ce presupun refacerea integrală a covoarelor asfaltice, a trotuarelor, întreținerea străzilor neasfaltate;

- lucrări conexe, cum ar fi aducerea la cotă a căminelor, refacerea gurilor de scurgere etc.”, răspuns Primăria municipiului Sibiu

Lucrările de întreținere și reparații ale străzilor fac parte din contracte diferite față de cele de investiții. Modul în care a fost stabilită ordinea intervențiilor pe străzile din oraș este legat de gradul de utilizare al acestora. ”În stabilirea lucrărilor de amploare s-a avut în vedere volumul de trafic pe arterele din oraș, precum și vechimea și starea tehnică a îmbrăcăminții rutiere. S-a început astfel cu reabilitarea căilor de circulație colectoare: bulevardul Milea, șoseaua Alba iulia, Piața Unirii, str. A. Șaguna, bulevardul C. Coposu, str. Malului, str. Cibinului, parțial str. Râului. Apoi am executat lucrări și în alte zone ale orașului, cum ar fi str. Târgul Cailor, Popa Șapcă, str. Lânii, str. Charles Darwin, str. Rozdești, str. Petrila, str. Gării, str. Moldoveanu, str. Rennes, str. Europa Unită și altele”, detaliază reprezentanții Primăriei Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1933

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ilie Pintilie

Acum 2 ani

Incredibil cat de pe fata... Pai in Lazaret, strazile in care au lucrat cei de la Terra Building, sunt pline de gropi cu apa cand ploua; efectiv apa nu are cadere spre gura de canal.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus